藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leemoksau
打印 上一主題 下一主題

提前出雙糧 [複製鏈接]

[quote:8dd6ed754e="Jess&Burns"]你係咪做大公司呀~ 通常大公司較大機會有這些情況. 因為他們會較易請到人.唔志在你走. 往往會用得很盡.[/quote]
不是大細公司的關係,而是R做的行業在這幾年間什麼職級都減薪,
R...........亦只好無奈地接受!

R :em21: M

是否IT 界人士 ?
===

我之前係大公司 所以凍薪幾年
依家細公司 但聽同事講一樣係凍o左幾年薪(but公司年年賺錢)
:em20:  :em20:  :em20:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:2bbb987d99="Jess&Burns"]是否IT 界人士 ?[/quote]
No!

我PM妳,話過妳知!

[quote:6a09366967="Jess&Burns"]leemoksau..唔好咁啦~香港還有好多好公司既...

現在想起上年收bonus double pay 加人工..講比人聽都無人信.

我自己都差d 唔信. 記得那天還是新年初四. 一心諗住睇下會出幾多bonus比我啦( 心諗都係半個月咁啦 )~一睇~~~嘩.....咩事 呢個係我個戶口黎架咩? 咁多錢既?! 多左幾皮野喎~~重多過我個戶口本身d 錢.... 我都呆左係個機前面...
過左一個月 我老闆同我講adjust 左我個人工.... 嘩!!! 好開心呀~ 好似選港姐得冠軍咁.. 唔係錢咁簡單. 係覺得 原來自己的工作能力 得到認同.

我以為只係加1-2% 啦... 原來加工成22%喎.. 開心到不得了呀~[/quote]嘩乜真係咁正你公司你做邊個行業架?
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

我做電子零件釆購.. 多多指教.
===

[quote:47b3c496a3="R & M"][quote:47b3c496a3="Jess&Burns"]你係咪做大公司呀~ 通常大公司較大機會有這些情況. 因為他們會較易請到人.唔志在你走. 往往會用得很盡.[/quote]
不是大細公司的關係,而是R做的行業在這幾年間什麼職級都減薪,
R...........亦只好無奈地接受!

R :em21: M[/quote]係咪有關construction既公司呀?

my friend also had this situation 兩年加埋減左成30-40%人工 好慘佢都要供樓...最後近呢次話再減佢決定唔做0羅埋d乜費走人 話實在太冇人性情願做老麥都唔做佢! 再減同一個冇經驗既文員仔差唔多你話係咪應該走0Y! 後來剩番向度果D同事都話笨左應該好似佢咁走人....

[quote:63858aa6f1="Jess&Burns"]我做電子零件釆購.. 多多指教.[/quote]merchandiser 好喎!

[quote:0ae4f9f6fd="Jess&Burns"]我做電子零件釆購.. 多多指教.[/quote]

I am electronic engineer 多多指教.

[quote:3d25d67629="Billy"][quote:3d25d67629="Jess&Burns"]我做電子零件釆購.. 多多指教.[/quote]

I am electronic engineer 多多指教. [/quote]

你好你好. 
===