藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5770|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

唔知點換廚房門口個開關制??曲架問題 [複製鏈接]

之前有人post過...不過唔係太明

我想問..
1 係咪唔使理d黑線? :?:
2 係電燈位俾電抽氣線同熱水爐? :?:
3 E3000只需接駁紅線??  :?:

另外o個4粒制有一粒唔知係咩制.....
1抽氣
2廚房燈
3門口燈
4????? :?:

:em14:  :em14: THANKS :em14:  :em14:

Re: 唔知點換廚房門口個開關制??曲架問題

[quote:84d3e65e06="Andrew & Jessica"]之前有人post過...不過唔係太明

我想問..
1 係咪唔使理d黑線? :?:
2 係電燈位俾電抽氣線同熱水爐? :?:
3 E3000只需接駁紅線??  :?:

另外o個4粒制有一粒唔知係咩制.....
1抽氣
2廚房燈
3門口燈
4????? :?:

:em14:  :em14: THANKS :em14:  :em14:[/quote]

煤氣爐

I think most of the electrical technician know how to connect the wires. If your house haven't finished yet just ask your 'si fu' for help.
I\'m T2C...

[quote:1d8c2c3510="Wilkins"]I think most of the electrical technician know how to connect the wires. If your house haven't finished yet just ask your 'si fu' for help.[/quote]

I agree with you coz this switch very very trouble during the installation. :em05:  I worked with my colleague totally spent 2hrs for these switch. :?
All back wires can be bypass by a connector (beware the connector should not oversize coz not enough space) and the red wires can following the original model connect to the E3000 switch.

黑線(即係青線)條線唔係connect去個cooker掣上的
你將所有黑線都short通佢就可以了
因為其實單相既來電都係share同一個中線躉(青躉)的
所以其實全屋既青線都係亙相short通了的......
同相位可以亙short不同相位就唔可以了
因為住家一般來說只有一個相位入屋所以可以亙short
但係如果有機會遇到三相來電的話..就唔可以short埋一齊了..
有些獨立花園洋房既住宅才比較有機會是三相來電的

係唔係咁做?

1. 拆開個掣
2. 將黑線short o左
3. 將紅線connect去 e3000
4. 收工

咁有冇其他野要注意...例如amp數等??
使唔使開天花o的線??

唔駛開天花呢..
amp數..其實唔係好岩...
如果有鬆開果兩個四位制就會睇到每個制都有兩組
線係粗o的既 原有既四位制當中其實有三個位係10A有一個
係20A的 兩個四位制各有一組係20A的分別係..
熱水爐同埋廁所個抽氣扇都係用20A曲架制的..
正式來說 新制係應該用一個3位10A + 一個單位20A制的
只不過功夫就多左好多...但其實個熱水爐因為唔係電爐...
而抽氣扇AMP數都唔係好大 所以..唔怕既...
不過如果有人打算改用電熱水爐既話就唔好喇..
一定要分開....家用既電爐如果用2000火的話就已經要10A
了加上STARTING既時候係扯AMP數扯得好勁咖..所以
用個10A曲架制一定燒....

記得改制既時候要關總制阿..咪以為條黑色線無電....
俾條紅色火線電到最多都係震一震麻痺一下..
條黑色既中線先得人驚咖....因為全屋中線都係行link的
分分鐘你以為佢無電一下整個回電過來....就大件事..
火線好少會電死人 平常電死人既都係條黑色中線既回頭電..
記得記得..不管你有沒有關總制都要當佢有電...
(我公司試過入一間屋整電明明關了總制有一個插蘇竟然仲有電到...
原來果個插蘇係駁左去隔離個單位取電的...~"~)

長知識,謝謝分享

買樓流程