藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣樓價 [複製鏈接]

Seven

你自己一個住嗎 ?? 是 不是 覺 得 孤軍作戰呢  :em06:

不過.......你看看有很多人鼓勵你 不好太 " 傷心 "  :em01:   

努力! 加油!     

[quote:8ae8ecf649="SEVEN"]
完全同意  
收樓時,每家每戶都其實好辛苦,但到搬入之後,就知有幾大滿足感架啦!
快啦…快啦…就快到你搬入黎啦

想問大家意見 我依家係二手業主 如果裝修有問題 應該搵上手業主跟進 或是自己同收樓署D人講呢 ?? :?:
  睇到自己間屋 就好…..UPSET
:em01:  :em01:
我都晤知道搵邊個幫手 請你地幫下
ops:  ops:[/quote]如果可以 講詳細d 裝修有問題 定係執漏既野 一般裝修照計唔關收樓處事.

定係你買樓時連埋裝修但有問題要跟? 直接同裝修公司傾得唔得 如果唔係可能要搵上手業主....
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:bf102732ea="H&H"][quote:bf102732ea="SEVEN"]
完全同意  
收樓時,每家每戶都其實好辛苦,但到搬入之後,就知有幾大滿足感架啦!
快啦…快啦…就快到你搬入黎啦

想問大家意見 我依家係二手業主 如果裝修有問題 應該搵上手業主跟進 或是自己同收樓署D人講呢 ?? :?:
:em01:  :em01:
ops:  ops:[/quote]如果可以 講詳細d 裝修有問題 定係執漏既野 一般裝修照計唔關收樓處事.

定係你買樓時連埋裝修但有問題要跟? 直接同裝修公司傾得唔得 如果唔係可能要搵上手業主....[/quote]
我係買二手樓; 當時仲裝修中 :|  :!: .. 業主應承幫我跟足d裝修及傢私如有問題會代我同裝修公司傾. :roll: 但到最後我發覺比我想像中很差 :twisted:  :evil:  例如:傢私有裂痕 櫃檯又花..等等 多到晤識講…依家我都晤知可以點做 ! :em01:  :em01:

想問大家意見 我依家係二手業主 如果裝修有問題 應該搵上手業主跟進 或是自己同收樓署D人講呢 ??  

^^^^^^^^^^^^^^^^^^
seven哥
you need to answer us these standard question first

1. did you join pauly 888
2. did you ask someone to decorate e.g. xxx construction
3. did you complete the defect checking
4. did you join heng cheong furniture package
5. or did you furniture package came from somewhere else?

we need these information before we can comment

[quote:c42bc044be="unicorn"]
seven哥
you need to answer us these standard question first

2. did you ask someone to decorate e.g. xxx construction
3. did you complete the defect checking
4. did you join heng cheong furniture package
5. or did you furniture package came from somewhere else?

we need these information before we can comment[/quote]

係囉!如果seven你可以俾多些少資料,可能我哋會解答到你既問題呢,
但如果你 join 咗 heng cheong,本人就未必俾到意見喇 :!: 因為我無 join!

ps︰seven,我昨日已經 e-mail 咗俾你喇,請睇睇!

[quote:63c5f85148="R & M"][quote:63c5f85148="unicorn"]
seven哥

we need these information before we can comment[/quote]

係囉!如果seven你可以俾多些少資料,可能我哋會解答到你既問題呢,
但如果你 join 咗 heng cheong,本人就未必俾到意見喇 :!: 因為我無 join!
ps︰seven,我昨日已經 e-mail 咗俾你喇,請睇睇![/quote]
R&M 我已收到你的CHECK LIST 晤該晒 !   但係你地好似係4月已經收樓?? :?:  如果要驗樓應該上一手業主已經同收樓署做晒的 ops:  如果我依家發覺有問題 我可不可以直接同收樓署??  :?:  :?: <1)客廳塊牆有裂痕 接口位又求其 2)又搵晤到還迴音響後置揚聲器接線暗喉管放係邊到 3)廚房D電器有晤知有無問題  都晤知點CHECK ops:  ops:  就快要再驗多一次樓好驚!好驚!好驚! :em01:  :em01:

[quote:a7f81d4e80="SEVEN"][quote:a7f81d4e80="R & M"][quote:a7f81d4e80="unicorn"]
seven哥

ps︰seven,我昨日已經 e-mail 咗俾你喇,請睇睇![/quote]
R&M 我已收到你的CHECK LIST 晤該晒 !   但係你地好似係4月已經收樓?? :?:  如果要驗樓應該上一手業主已經同收樓署做晒的 ops:  如果我依家發覺有問題 我可不可以直接同收樓署??  :?:  :?: <1)客廳塊牆有裂痕 接口位又求其 2)又搵晤到還迴音響後置揚聲器接線暗喉管放係邊到 3)廚房D電器有晤知有無問題  都晤知點CHECK ops:  ops:  就快要再驗多一次樓好驚!好驚!好驚! :em01:  :em01:[/quote]

你話要驗多一次樓咁係咪個買賣仲未成交??如果你仲未成交你應該响你最後驗樓既時候向業主提出傢俬上既問題呢D應該係要由業主負責不過你最好睇清楚你所簽既買賣合約上面有無定明隨樓跟什麼傢俬給你如果响合約上寫明的傢俬出了問題都應該由業主負責;但至於牆身裂痕發展商連單位送既電器問題等等因為呢D問題應該响你第一次睇樓既時候已經存在業主係不會負責因為層樓係以你第一次睇樓既現狀交比你呢方面你唯有向發展商傾傾睇下佢地幫唔幫到你.

其實你有咩唔明白應該向你既律師樓查詢就最穏陣!

[quote:f995bb99ef="vivian"]真金不怕紅爐火
相信大家所表達都是真話
冇聲音就唔會有改進
您我住得天下太平
都唔係天賜的
好似恆昌傢私為例
無出聲追貨呢家就訓街啦
又好似defect 有問題的窗... 小巴的安排等等
都係大家不顧忌諱係個網都傾
呢家先可以爭取番來
而未來都有好多問題
都要大家拿出來相量
先可以令一切一一改善
樓價的升跌好受外圍因素影響
有食力的樓點唱都唔會衰
冇食力(RC)點捧亦冇用[/quote]

其實 RC 係無食力既
不過呢 只要保養同管理得好 價值就會好
起好既時間幾好幾好 如果好似d 唐樓咁管理唔好
一樣係唔保值

所以大家爭取去改善居住環境 係o岩架  :mrgreen:

Saga : 所以大家爭取去改善居住環境 係o岩架 !
Support ! :em11:

好多炒家放盤 ~
個價一定唔好

當 RC D 野 settle 好 炒家逐d逐d離場
大家多d監察管理同設施等 跟進影響 RC 環境既問題

當用家都一齊改善 RC 既居住環境時 RC 既價就唔會差

開頭收樓呢樣唔得o個樣唔得 好多人都真係想賣左佢唔好煩  8)
但經過努 而家執好哂d野 入去住 又會唔捨得賣  8)

當大家都住落唔捨得賣 炒家又離場
個價就會穩D