藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣樓價 [複製鏈接]

講真. yahoo town 交通好咩. 我又feel 唔到好過青衣wor .
increase or not 都係睇下有冇人炒啦..

I think that we need to work together to improve RC living environment; rather than to hide all the problems and hope that the potential buyers don't know that. 盈翠半島 had a lot of problems at the beginning. However the price of 盈翠半島 could recover after they fixed all the issues. Hence we need to work together to make sure the the developer and management office to improve our living environment. This is the best way to improve the value of RC. If the living environment of RC is really good the potential buyers will choose RC when they compare to other estate.

呢個係一個奇蹟黎
事實上呢度好好住下
不過管理...
所以整左一堆谷氣容
當佢地出晒個價會好返少少
不過到時最大不明朗因數
mudmud幹線都出籠啦

如果大把cash唔怕hold
可以等等先走
不過怕fung險就冇計
事實上我地已經discuss過
而家剩返唔少holder都係信

得雞碎咁少錢 右要mudmudmud咁大
唔通想住9肚山咩
我都好煩...
個價唔聽話
但一定要arrange出左貨去bin先放duck
else交租好金

真係唔旺財

[quote:976bca1f28="Stephen@RC"]講真. yahoo town 交通好咩. 我又feel 唔到好過青衣wor .
increase or not 都係睇下有冇人炒啦..[/quote]

同意! 大家知唔知 Yaho Town 距離西鐵元朗及朗屏要十多分鐘路情 不是在西鐵站上 面積比RC少 尺價高百份之二十以上.

小弟做銀行,最近搵按揭部兄弟,幫藍澄灣做過物業估價。
的確比起四月份跌左好多。
下跌成數比市場比例還要多.....
該分析者實為香港大學經濟系筆業,師承張五常.....百份百港產
每樣野有因必有果....絕對唔會無中生有。

照你所講RC要等幾時先會升??? :?:  :?:
雖然我不是想賣樓 但都想知道依家樓市走勢 特別係RC :em07:  :em15:

其實大家關心RC o既樓價升跌都好正常.

不過大家響討論呢個問題時
先諗諗大家當初點解買RC呢?

為有間屋住? 定係為投資?

如果為有間屋住
講真RC環境同交通都算唔錯
睇吓「傲雲峰」、「昇悅居」、「宇晴牽」面對工廠
「碧堤半島」交通不便
當日開賣呎價都要HK$3000以上... ...
RC平均只係HK$2200的確好抵住.

就算RC同大市一樣上升30%
即係「傲雲峰」、「昇悅居」、「宇晴牽」、「碧堤半島」等已經去到HK$3900呎
RC就HK$2900呎
俾您賣咗都買唔返一間一樣size o既「宇晴牽」
仲要對工廠... ...

所以如果諗住買RC住
一日未諗住搬
樓價都只係一個數字遊戲(只要唔負資產)
只要再搞好D交通(88F)同環境
住得舒服就very good啦!! :wink:

如果為投資
RC呎價當時只係HK$2200
如果買「昇悅居」就HK$3000一呎
如果touch wood樓市繼續水
大家一齊跌20%
「昇悅居」變咗HK$2400
RC變咗HK$1800
都會蝕少D.
正所謂「風險越大 回報越高」
買RC可能宜家賺少D
但最緊要有得賺
賣咗又出去換馬再賺過囉! :em12:

全香港任何一個新屋苑 都己經有網上Forum 有同藍澄灣一樣的訊息 有時候 連經紀也會加入:

http://forum.hkpropertycity.com/phpbb2/viewtopic.php?t=22818

Dick不須擔心 藍澄灣並不特殊.

我一向主張要先登記為會員 才可以看本網站內容.

從小道消息得知 藍澄灣有近三百個單位放盤 要年尾才賣得清

咁右係
三百個單位
年尾去晒
咁咪
300/90= 一日3個...
有冇咁好銷呀
仲有
不如我地派d好duck閒既餓低 去同佢睇樓睇晒300個單位 你話佢會唔會其實冇貨呀拿...

有日我走去扮buyer
佢地立即講
家陣係咁二都上返十幾廿%
仲要show左個mud野seaview 680 fleet at 160
之後我入去佢右話
冇啦
165-170
都係言不由充
Note: 我入左中華地產

事實上我右唔等$救命
夾干夾賤做mud wor
lawyer + expenses 都sit比佢

我買的時候约二千0幾蚊尺 而家2500蚊尺以上
都升左500蚊LA.   680尺x$500=???  
你想升幾多???
如果有多的邨巴 搭車方便的.
肯定仲有得升!
Good luck to U !!   

Don't Worry Be HAPPY !!!
明年一定仲有得升!
想升幾多???
總之有得住又有得賺!!   :wink: