藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1919|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

滌濤山 / 擎天半島 隨通縮減管理費 [複製鏈接]

2003年08月13日 蘋 果 日 報

今 日 經 濟 環 境 唔 多 好 , 各 行 各 業 都 緊 縮 開 支 , 物 業 管 理
都 唔 例 外 。 嘉 里 建 設  大 埔 豪 宅 滌 濤 山 , 兩 個 月 前 就 減
管 理 費 , 由 每 方 呎 $2.2 減 到 $1.9 , 即 係 每 呎 減 $0.3

屋 苑 單 位 最 細 一 千 三 百 七 十 呎 , 每 個 月 慳 四 百 零 蚊 , 但
洋 房 就 大 到 近 四 千 呎 , 一 個 月 畀 少 近 千 二 蚊 , 雖 然 銀 碼
唔 係 好 大 , 但 今 時 今 日 慳 得 幾 多 就 幾 多 。
嘉 里 話 , 主 要 係 考 慮 到 今 日 通 縮  環 境 , 故 減 省 不 必 要 支
出 後 , 管 理 費 也 相 對 降 低 。 集 團 一 直 都 會 為 物 業 管 理 作
出 檢 討 , 除 減 管 理 費 外 , 重 會 為 物 業 搞 資 源 增 值 , 例 如
屋 苑 會 所 引 入 按 摩 服 務 , 供 住 戶 使 用 。

另 外 九 龍 倉 就 話 , 佢 地 同 地 鐵 發 展  九 龍 站 上 蓋 擎 天 半 島
, 賣 樓 花  陣 , 預 算 每 呎 管 理 費 $2.3 , 因 應 營 運 成 本 降
低 ,  家 每 呎 收 $2.1。

喵~
o甘希望到時管理費會減D啦!  :wink:
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~

如果有得減就硬係好啦^^ 之不過其實我地個屋苑個管理費都已好平宜了 下調空間應該唔多呢  8)

[quote:c68f505c6b="moon"]如果有得減就硬係好啦^^ 之不過其實我地個屋苑個管理費都已好平宜了 下調空間應該唔多呢  8)[/quote]

咁又係...........以新既私人住宅黎計............我暫時知呢區最平係新住仁濟o個屋苑($1.10) 跟住到我地o架la...........................

但係如果可以再減d 就最好la...................... :