藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4915|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

$1.3 管理費 [複製鏈接]

現時灝景灣的管理費都減到$1.3 他們有室內泳池 又有運動場 Golf 場。我地應該平d 另外 冬天無咗個泳池應該交少d 管理費  :em13: 我們一於學灝景灣的住客為自己的dream house 戰鬥
Everything will be OK tomorrow

Re: $1.3 管理費

[quote:2df943d01d="ye"]現時灝景灣的管理費都減到$1.3 他們有室內泳池 又有運動場 Golf 場。我地應該平d 另外 冬天無咗個泳池應該交少d 管理費  :em13: 我們一於學灝景灣的住客為自己的dream house 戰鬥[/quote]

咁我地可以點做呀???????????

[quote:943c18f57c="Teresa&Fai"]咁我地可以點做呀???????????[/quote]

搞清個業權份數先 ...

咁就要先知管理費是什麼時間定 同用什麼標準
Everything will be OK tomorrow

[quote:632a7a16d3="ye"]現時灝景灣的管理費都減到$1.3 他們有室內泳池 又有運動場 Golf 場。我地應該平d 另外 冬天無咗個泳池應該交少d 管理費  :em13: 我們一於學灝景灣的住客為自己的dream house 戰鬥[/quote]

吓! 嘜灝景灣都係$1.3乍!
咁我地既管理費應該在$0.8 - 1.0才合理

大家同意嗎?

係就好lu!!!! :em17:  :em17:

[quote:dc5f0c9bd2="大B & 小W"][quote:dc5f0c9bd2="ye"]現時灝景灣的管理費都減到$1.3 他們有室內泳池 又有運動場 Golf 場。我地應該平d 另外 冬天無咗個泳池應該交少d 管理費  :em13: 我們一於學灝景灣的住客為自己的dream house 戰鬥[/quote]

吓! 嘜灝景灣都係$1.3乍!
咁我地既管理費應該在$0.8 - 1.0才合理

大家同意嗎?[/quote]
灝景灣d業主係經過一輪爭取先致有$1.3.
原因係佢地話先前交o既管理費已經儲左有一定金額應該唔使再交咁多..
所以提出爭取....

其實唔係咁簡單...因為呢...人地1.3有乜乜物物 我地1.3又冇乜冇物 但係我地有o的野 佢地又冇呢...所以在maintenance上又唔係咁可能邊個facility多o的就貴o的...
因為管理費上有唔少既部份係用在公共電 公共水 管理公司既人工 仲有維修保養等等
呢o的先係最洗錢既地方呢 分別只會係呢個保安叔叔係睇個藍球場定係睇個泳池...
所以在人手上唔會差太多 所以咁樣去比較個管理費貴唔貴其實又唔係咁公平...

而且1.3平均來講在好多屋苑比較已經唔係算貴的了 而且羊毛出自羊身上 佢如果減到你
$0.6/$0.8 到時俾到你既service quaility又會更差呢....如果有讀過o下quaility management有講過quaility/ cost / complaint既relationship就會明白到
quaility越高 cost就會越貴 但係complain所引起既支出就會變少 而如果要cost低(才有空間減管理費) quaility就會變差 相對地complain所引起既支出就會變多....
所以complain同cost有好大關係...當中會有一個最balance既定位 但係要真係run落去先知1.3係唔係叫貴了...

hales 勁....
我諗真係要入伙 run 一排 知有幾多業主 同每個月有幾多managment fee left 先可以定到一個 fair 既 monthly management fee....
小弟 d account 都係 acca 差小小先到 finalist 都可以幫幫手 monitor 一下既....

完全同意 保安叔叔和保安哥哥人工都唔同.
Flat B in Tower 3