藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2028|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

馬爾代夫 [複製鏈接]

小妹與夫婿因新屋十畫仍未有一”pit”,而夫婿亦難得有假期,故會到馬爾代夫一遊(游),但身邊未曾有人到過,故實難想像如何在荒島渡過一星期,亦聞說那兒的食水十分之珍貴,一公升的水要成十幾蚊(美金!!!),不知是否屬實,希望各方好友指點迷津! :em14:  :em14:  :em14:

真係架 其實Depend你住嘅係也嘢級數的酒店 好似Club Med嘅當然最正 有好多水箱 馬爾代夫的島好細個 連Airport都要建於一小島上 淡水好珍貴 要問清楚要不要帶水 當然唔好係和黃的Watsons啦.  :mrgreen:

如果你係一個水桶,你一定要帶多d水去,因為你會經常性係沙灘或者海中心曬,須要好多水。

我記得上次去,會係同一間餐廳同一張食早午晚三餐,佢會要你買支水,每次飲完又買 :cry: ,幾唔化算,同時自己通常有帶水去,就覺得重唔抵,d人就會han飲,離開後先飲水,又或者飲完後取走水樽,自己入番d水,等二餐再拿回去餐廳,好cheap ops: ,不過諗起成個禮拜d水要幾倍香港價,都要噤做,哈哈 :em04: !

重有要多留d一元美金硬幣,因為每朝早都要放定係房間及餐廳,用所tip :em03:

重有你係唔係直飛去馬爾代夫,定係先飛去斯里蘭卡,如果係後者,你記住唔好帶d似武器的玩具去,連水槍幾乎想拆散去驗,行理亦唔好塞得太滿,因為你係斯里蘭卡入境,係會將你所有行你反轉,你冇時間好似係屋企噤pack番入去,都幾狼狽

你最好帶個面鏡、呼吸管、白飯魚/落水鞋,同防水相機,噤你就可以自己係岸邊玩浮潛,又寫意又免費 :wink:

最後,就係去得馬爾代夫就要預貴,唔係泰國價錢,唔好就住就住玩,噤就會開心d!

祝旅途愉快 :wink:
:em02:

真係唔該哂!好彩我地撘直機,不過我地最想住water bungalow ,可惜full左,只有beach bungalow囉!

唔記得問d好緊要o既野﹐就係究竟嗰度用mud插頭呢?(3腳or2腳?方定圓)?我問過人,但係竟然有唔同o既答案,攪到我唔知點好!!!

真係唔記得了,你最好緊係問你的旅行社

有d地區,如泰國噤,就有兩種不同插頭,除了分兩腳定三腳之外,兩腳都有機會係平排同八字腳喎!
:em02: