藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1436|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

到底幾多樓以上先冇酒店遮住??? [複製鏈接]

diedsee
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 3:45 pm    文章主題: 到底幾多樓以上先冇酒店遮住???     

--------------------------------------------------------------------------------

到底幾多樓以上先冇酒店遮住???

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 5:30 pm    文章主題:      

--------------------------------------------------------------------------------

一日未起好都好難講
係下面望上去係唔準

跟據 angle of elevation
想準d 係上環用望遠鏡望返轉頭 (想要海就要搭出海)
睇下你望到妘怜秉銧X既窗層無俾酒店遮住 ...

但貨櫃碼頭相信最高層都未必望到 (因為近 個 angle 唔夠)

另外 無遮唔代表景好
水平景 ... 就只可以望到山頂 ~

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 7:09 pm    文章主題:      

但係酒店唔係得30層高咩??

回頂端        

Rayyuen
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 7:31 pm    文章主題:      

The other method is to check the price list.
I think the price must be increased largely if it is the sea-view flat.

回頂端        

bikbark
新晉板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 7:34 pm    文章主題:      

我個經紀話 望維港景O既(B或C室) 要43樓先有保障喎
低過40樓O既話 都應該睇唔到海喇......

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 7:52 pm    文章主題:      

我個agent話over 30樓已經OK

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 7:56 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:
但係酒店唔係得30層高咩??

30 層 但 40 樓高 ~

高雖然未必有海景 但點都光猛d .. 都以都係一路收貴上去 ...

回頂端        

Simon&Michelle
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 8:30 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:

酒店就四十層高嘛..... 要高過四十樓先望到海喎..... 但係你係咪一座或者六座呀 ? 若果係既... 係酒店側面可能都望到出去瓜....

回頂端        

bunnud
Moderator版面管理員

發表於: 星期日 六月 29 2003 10:02 pm    文章主題:      

我搭巴士經過望到應該要成42樓先高得過酒店但係都會望住酒店天台

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 10:51 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:

D 經紀 由其是d 分組經理 好多時都吹水唔抹咀 ...

先會 send d 唔好既單位俾你 ...
為求賣出去

因為坉n賣左手頭o個d 先可以再問發展商拎貨賣 ~

回頂端

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 10:55 pm    文章主題:      

Simon&Michelle 寫到:

酒店就四十層高嘛..... 要高過四十樓先望到海喎..... 但係你係咪一座或者六座呀 ? 若果係既... 係酒店側面可能都望到出去瓜....

?1 座 A 呀 如果唔高過酒店 應該望唔到 ......

海就望唔到架喇
如果D 煙花放得夠高 都可以望到煙花既 ...

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 10:57 pm    文章主題:      

咁就比個agent玩死我啦!又話30以上都冇問題,等我仲同屋企人講買30幾樓既目的係避開間酒店,幾經辛苦先講服屋企人,但係家宜連最有牙力既"開揚景"都冇埋,實又比人話我冇諗清楚啦!   

回頂端        

Simon&Michelle
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:00 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:
咁就比個agent玩死我啦!又話30以上都冇問題,等我仲同屋企人講買30幾樓既目的係避開間酒店,幾經辛苦先講服屋企人,但係家宜連最有牙力既"開揚景"都冇埋,實又比人話我冇諗清楚啦! :cry: :cry: :cry:

你用邊間代理咁無良呀??

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:06 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:
咁就比個agent玩死我啦!又話30以上都冇問題,等我仲同屋企人講買30幾樓既目的係避開間酒店,幾經辛苦先講服屋企人,但係家宜連最有牙力既"開揚景"都冇埋,實又比人話我冇諗清楚啦!   

美聯

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:17 pm    文章主題:      

間間都無良 ~
所以都係要靠自己做足末?~
其實三十幾 ... 都有比低層好既地方 就係光猛 D ...

但有d 經紀佬就好 D service 跟足d ~~

開講有話 ... 有d 經紀佬呃你十年八年架 .... XD

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:21 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:

1A 已經比 1B 1C 開揚 ~

同埋 望酒店既 distance 已經比望隔壁座遠架喇 ...

又可以咁諗 ... 向住酒店 前有酒店隔聲 後有其他室幫你隔馬路聲 ...

講真 d 代理好多賣樓都知d 唔知d ...
又唔會真係去過幫你實地睇一次樓 ~
妠N算無心 都有機會扼左你 ...

回頂端        

bunnud

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:49 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:

diedsee 唔買都買左咯向好果邊諗啦. 自成一隅好環境嘛30幾樓又夠光猛仲有個泳池俾你對住都唔錯丫.俾酒店遮住D噪音咪等你有覺好訓囉

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:51 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
diedsee 寫到:

diedsee 唔買都買左咯向好果邊諗啦. 自成一隅好環境嘛30幾樓又夠光猛仲有個泳池俾你對住都唔錯丫.俾酒店遮住D噪音咪等你有覺好訓囉  

岍雩荓甇屭鴘a池喇 ....

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:52 pm    文章主題:      

不過我都望唔到 >.<

回頂端        

bunnud

發表於: 星期一 六月 30 2003 12:01 am    文章主題:      

伸個頭出去一定望到既可能重少少藍巴勒海景呀. 反正都米已成炊凡事向好果邊諗啦唔係點等到入伙!!!

回頂端

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 12:07 am    文章主題:      

bunnud 寫到:
伸個頭出去一定望到既可能重少少藍巴勒海景呀. 反正都米已成炊凡事向好果邊諗啦唔係點等到入伙!!!

買樓花就係咁架喇 ....
唔係點解d人話現樓值錢 D ...
唔係點解現樓貨尾咁難賣...

diedsee 囥峈怞鳥?
我應該兩個可能性都無 >.<

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 1:32 am    文章主題:      

Dedsee... 向好個邊想 其實您個單位幾好...

夠高.. 應該可以遠望小小海景 又光d 又靜d...
唔太高.. 坐近d窗台可以望一個過億既泳池...
向東南.. 冇西斜...
第一座.. 最近會所... 做多d運動... 人又健康d... 又靚d...

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 1:37 am    文章主題:      

IWAT 寫到:
Dedsee... 向好個邊想 其實您個單位幾好...

夠高.. 應該可以遠望小小海景 又光d 又靜d...
唔太高.. 坐近d窗台可以望一個過億既泳池...
向東南.. 冇西斜...
第一座.. 最近會所... 做多d運動... 人又健康d... 又靚d...

無錯 ~~
好過我 B 室 ...
如果我唔係貪大門坐南向北 我都未必揀 B ...
中層 泳池又無 海景都無 >.<

回頂端        

CJ
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 2:29 am    文章主題:      

其實又唔使咁悲 你地有冇見過荃灣有幢明日居所 又有超級mini豪華會所 泳池又可面壁思過 公立醫院又近在只呎. 遙望20m工廠 驟見工友抓香港腳. 推昌探首可嗅廢氣車香 可聞廠號車鳴.彼等淒涼.何其悲壯...
重要貴過我地 人地未又係咁住.

知足常樂 善哉

回頂端         

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 2:38 am    文章主題:      

CJ 寫到:
其實又唔使咁悲 你地有冇見過荃灣有幢明日居所 又有超級mini豪華會所 泳池又可面壁思過 公立醫院又近在只呎. 遙望20m工廠 驟見工友抓香港腳. 推昌探首可嗅廢氣車香 可聞廠號車鳴.彼等淒涼.何其悲壯...
重要貴過我地 人地未又係咁住.

知足常樂 善哉

真係好似幾慘 ...

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 10:18 am    文章主題:      

其實我都只係提出,因為最大影響果人唔係我,因為我住得高,中層仲慘啦,半天吊,園景望,天空又望,淨係對住間酒店!

diedsee 在 星期一 六月 30 2003 10:50 am 作了第 1 次修改

回頂端        

HKTL
新晉板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 10:47 am    文章主題:      

又唔好柑話名逸居D 人地個樓盤用料好好多.................

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 10:54 am    文章主題:      

我地個盤有乜差過佧r?
只係想知有乜可以改善 冇其他意思ga...  

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 6:56 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:
我地個盤有乜差過佧r?
只係想知有乜可以改善 冇其他意思ga...  

其本上都唔知吤峆妙?...
起哂先會知 XD
成本 $1300 per feet ... 呇a價咁平其實都用左唔少錢 (係泳池度都一億啦)

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 6:58 pm    文章主題:      

HKTL 寫到:
又唔好柑話名逸居D 人地個樓盤用料好好多.................

係喎 你係荃灣人 應該清潔 ^^

回頂端