藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7042|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

銀行按揭 [複製鏈接]

請問大家多數用哪一間銀行按揭呀 我起初找三間 分別為渣打 工銀及港基

1) 渣打的利率企硬P-2.5 但回贈可達10000 批核時間則最快 罰息三年 為  
     3% 2% 及1%

2) 港基利率可低至P-2.625 回贈亦可達10000 罰息期為三年 3% 2% 及1% 但可要求至罰息期一年

3) 工銀利率為P-2.625 (但要求選用該銀行戶口出糧 否則P-2.6) 回贈為5000 罰息期無

我選用了渣打因為我是做九成按揭而每一間銀行都需要由mc批核後才能做按揭只有一間銀行可以括免mc批核只要他們銀行審批完就可以因此我選擇了渣打~~
咁其他人呢??
:) 願每一天都能順心順意! :) :o 願霉運不要降臨在每一個人身上! :o Don\'t worry :cry: be happy :P

不如開個投票,講吓大家用邊間銀行吖!
我用渣打o架!

Mortgage loan from bank

Hang Seng Bank offer P- 2.5% for 20 year and cash rebate is 1% of the purchasing price of flat $10000 cash for first 10 ten buyers and 0.3% of mortgage loan. Is it a good offer? Any comment?

我用道享(DBS)... p-2.625 ...0.5%回贈....送一年火險...

Re: 銀行按揭

[quote:59e800269e="AUL NG"]請問大家多數用哪一間銀行按揭呀 我起初找三間 分別為渣打 工銀及港基

1) 渣打的利率企硬P-2.5 但回贈可達10000 批核時間則最快 罰息三年 為  
     3% 2% 及1%

2) 港基利率可低至P-2.625 回贈亦可達10000 罰息期為三年 3% 2% 及1% 但可要求至罰息期一年

3) 工銀利率為P-2.625 (但要求選用該銀行戶口出糧 否則P-2.6) 回贈為5000 罰息期無[/quote]

我係 (3)
我係隱形人  :em19:

[quote:0f54ac9bac="wicyh"][quote:0f54ac9bac="AUL NG"]請問大家多數用哪一間銀行按揭呀 我起初找三間 分別為渣打 工銀及港基

3% 2% 及1%

3) 工銀利率為P-2.625 (但要求選用該銀行戶口出糧 否則P-2.6) 回贈為5000 罰息期無[/quote]

我係 (3)[/quote]

我本人都係用工銀 最主要原因為"罰息期" 例如 其他銀行絶大多數用3 2 1的三年罰息期 即是妳/你想第一年還100000 除要付手續費用外(一般為$200-$500)再加罸息(以$100000為例便要罸息$3000) 即共用費用為$3200. 而頭三年每年還最少$100000的話 共需費用為$6600

請作參考

6座 paul

我都係用工銀 話就話不用罰息 不過提早還要嘔返d rebate

[quote:5f3980d981="saga"]我都係用工銀 話就話不用罰息 不過提早還要嘔返d rebate[/quote]

還哂先要啫! 就算係都唔駛嘔突
我係隱形人  :em19:

3) 工銀