藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1315|回復: 0
打印 上一主題 下一主題

Club House個業權點分ga? [複製鏈接]

IWAT
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 2:27 pm    文章主題: Club House個業權點分ga?     

--------------------------------------------------------------------------------

其實個Club House個業權係點同酒店分ga?

酒店d住客要唔要俾錢玩ga??? 我地有冇得分d收入ga??? 如果冇咪等於我地貼和黃...??

我地有冇權要求或拒絕club house向d住客加價或減價ga???

回頂端        

Simon&Michelle
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 8:38 pm    文章主題: Re: Club House個業權點分ga?     

--------------------------------------------------------------------------------

IWAT 寫到:
其實個Club House個業權係點同酒店分ga?

酒店d住客要唔要俾錢玩ga??? 我地有冇得分d收入ga??? 如果冇咪等於我地貼和黃...??

我地有冇權要求或拒絕club house向d住客加價或減價ga???

我剩係知道要玩... 就一定要俾錢啦... 其他就唔知啦....

回頂端        

bunnud
Moderator版面管理員

發表於: 星期日 六月 29 2003 9:48 pm    文章主題:      

我估計個club house會由酒店一方manage跟住收番住客人頭費(either 管理費包埋 or 額外收我地月費)另再逐次收費.

此乃本人猜測如有雷同實屬巧合!

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:34 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
我估計個club house會由酒店一方manage跟住收番住客人頭費(either 管理費包埋 or 額外收我地月費)另再逐次收費.

此乃本人猜測如有雷同實屬巧合!

根據人地青衣浩劫灣
用者自負原則 會所設施 會次次收錢

扣除之後 係管理費度分 ~

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:49 pm    文章主題:      

所以如果酒店租務好 多人住 多人用會所設備
咁對個收入都好d
可以分輕下 ~
酒店又可以 keep 住更新設備
令囮颿O值
(不過 就係多人用同埋會殘  但多人用有錢又會更新喎!)

但會所收入唔好
扣除收入
之後既費用要係管理費 酒店承擔 ...

不過要睇實管理公司盤數
唔可以賺就黃和袋袋平安
唔夠數就我地貼!

我認為 會所收入 應該先支付會所 泳池及所有公用地方支出
有餘額 一係 save 起夆耋x備用來更新項目 一係就根據收入來源 ratio 分返入酒店收入同屋苑管理費 ~
(不過應該唔會剩 要貼)

貼既話 用者自付既部份已經計左 (所以收費唔可以定得太平 唔係變相要貼好多)

咁要貼既話 ... 酒店同屋苑各自要俾幾多 就要計清楚 ~
計既方法 好有可能係用面積黎計 ...
咁好似會公平d ~

所以酒店無人租 ... 用面積計 都係入哂屋苑管理費 ....
(但無其他人用囉 你自己用)

回頂端        

bunnud
Moderator版面管理員

發表於: 星期日 六月 29 2003 11:59 pm    文章主題:      

根據我既經驗會所應該會從管理費中扣除一筆服務費當作會所收入(這筆將會係主要收入) 跟著再以用者自負原則再收費.

如果會所真係歸入酒店管理設施保養及更新方面我諗唔單止要睇會所的收支狀況更加要睇埋酒店本身的經濟狀況. 所以我地望都望吨J住率高D否則我地唔單止要補貼隨時重要對住D又殘又舊的設備呀

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 12:09 am    文章主題:      

唔知架酒店接駁巴既收費同支出又點計呢 ? XD

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 1:18 am    文章主題:      

我驚d酒店住客可能可以免費玩都唔奇bor...

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 1:23 am    文章主題:      

IWAT 寫到:
我驚d酒店住客可能可以免費玩都唔奇bor...

免費玩咁要係呇a既月租出返 XD

到時要同睇實管理公司盤數

回頂端