藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8304|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

養寵物得唔得 [複製鏈接]

請問有冇人知可唔可以係藍澄入面養狗仔貓仔呢?
仲有龜仔同雀仔?
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

Re: 養寵物得唔得

[quote:2cf469f109="kingi"]請問有冇人知可唔可以係藍澄入面養狗仔貓仔呢?
仲有龜仔同雀仔?[/quote]

如果你(隻龜仔)唔會走出街嚇親人,我估都冇問題既
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

Re: 養寵物得唔得

[quote:3e2f2ca654="wychan"]

如果你(隻龜仔)唔會走出街嚇親人,我估都冇問題既[/quote]
:mrgreen: 佢唔會掛...哈哈哈
但真係有冇講過得唔得呢?我有龜同雀now因為係公屋人所以一直都冇貓狗
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/

其實不怕,我肯定有一種靇物有人丙。
學我咁玩......
新奇水馬騮
永遠愛著您 :em21: [/code]

係樓書入面個DMC (Deed of Mutual Covenant) 第5c個point:

Not to keep or bring any animal onto the Development except with the manager's permission or as permitted by the Development Rules.

咁即係俾唔俾? :?:
2座A - original \"M&J\"

好似記得如果有多過兩個業主投訴就唔養得... :?:

多數都會唔俾

我問過了....
佢地既回覆係: 如果冇人投訴的話 基本上係唔會理會業主養寵物的
不過如果有人投訴既話 管理處果邊就會跟進

而DMC上邊咁寫主要係有需要"保留" 唔俾養既權力
如果DMC上一開始就話俾養既話呢 到時有乜野就冇辦法禁止了

我知道柏麗灣係可以養狗嫁....但如果多過兩個業主同時間投訴的話就唔得....同埋我auntie話俾我聽而家好多新私廈都可以養因為愈來愈多人養麻...如果你個樓盤唔俾養d準買家就唔會考慮羅.....但係又要同時兼顧怕狗的人...所以就要'保留權利' 喇!

如果係就好 我隻狗狗可以來rc渡假lu.... ^^
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

又一個藍澄好消息!