藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1468|回復: 0
打印 上一主題 下一主題

D貨櫃車會唔經過我地屋苑正門條路GA??? [複製鏈接]

IWAT
訪客

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:54 pm    文章主題: D貨櫃車會唔經過我地屋苑正門條路GA???     

--------------------------------------------------------------------------------

D貨櫃車會唔經過我地屋苑正門條路GA???

如果係咪24小時都好嘈....  

再加上間酒店做左一個迴音牆... 咁我地想靜都幾難LU...

回頂端     

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 4:22 pm    文章主題: Re: D貨櫃車會唔經過我地屋苑正門條路GA???     

--------------------------------------------------------------------------------

IWAT 寫到:
D貨櫃車會唔經過我地屋苑正門條路GA???

如果係咪24小時都好嘈....  

再加上間酒店做左一個迴音牆... 咁我地想靜都幾難LU...

私家路入屋苑o個條一定唔會 唔夠力抵受大大部貨櫃車
但青衣路同對出既公路 ... 就唔知喇 ...
o個兩條路仲要係高d 既 ... 高低層齊齊死 ...

回頂端        

bunnud
Moderator版面管理員

發表於: 星期六 六月 28 2003 4:47 pm    文章主題:      

行果段路既車應該唔多如終我估都會係六座果邊入的佔大多數. 不過據聞好似有另一條路入碼頭但詳情我就唔清楚

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 4:59 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
行果段路既車應該唔多如終我估都會係六座果邊入的佔大多數. 不過據聞好似有另一條路入碼頭但詳情我就唔清楚

我有問過 個紅衫職員話當碼頭全面運作時 會有另一條路入碼頭
好似話由碼頭南面入 .. 一座 d 人有難喇 ...

回頂端        

bunnud
Moderator版面管理員

發表於: 星期六 六月 28 2003 5:07 pm    文章主題:      

Saga 寫到:
bunnud 寫到:

我有問過 個紅衫職員話當碼頭全面運作時 會有另一條路入碼頭
好似話由碼頭南面入 .. 一座 d 人有難喇 ...

咁就慘喇

回頂端        

IWAT
訪客

發表於: 星期六 六月 28 2003 5:07 pm    文章主題:      

南面... 係唔係由6...5...3...2...1咁入AR???

回頂端     

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 5:20 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:
南面... 係唔係由6...5...3...2...1咁入AR???

總之唔入村 係村外大公路行

起完九號同十三號幹線 南面會有路由港島九龍入青衣南 ...
到時 .. 碼頭南北一齊運作 我地就係碼頭西邊 ... 最北六座 最南一座
東邊係海有船入 唔知有無船笛呢 XD

不過 最主要都係瀘水廠o個邊條大路入架喇 ~

回頂端        

柴扉
訪客

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:06 pm    文章主題:      

要田既海已經田哂 請看地圖... http://www.centamap.com/cent/index.htm

應該行西邊下路...

回頂端     

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:25 pm    文章主題:      

柴扉 寫到:
要田既海已經田哂 請看地圖... http://www.centamap.com/cent/index.htm

應該行西邊下路...

你指分叉路?
唔似喎

咁咪廿四小時塞到 PK ...

個地圖唔見貨幣碼頭既?
我係搵樓王睇個地圖有 show 哂附近 d 建築 ~

個紅衫職員講好似係長輝路入 ~

當然遲d 南面仲有北都有得入 ~

回頂端        

訪客

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:27 pm    文章主題:      

我地買時都知道D貨車會係附近經過 但係有幾近就唔知. 有無人稔過回音及反射. 如果貨車會經過1座與酒店前及6座與酒店前條路. D聲可能會沿住酒店及住宅樓宇不段反射 底下層就死喇 嘈音係24小時架. 到時入伙後先發現咪死. 鬼叫貪平咩 人地顥景灣都買3000呎 梗係有缺點喇 一分錢一分貨. 有無高人 "物理" 囉A可以答到.
藍澄灣3座準業主

回頂端     

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 8:45 pm    文章主題:      

Anonymous 寫到:
但係有無高人 "物理" 囉A可以答到.
藍澄灣3座準業主

(囉 A 都未必識答你啦 ... )

唔使反射 直射已經夠死啦 ~
聲音係 wave 靠物質既粒子 virbration 傳遞 energy
雖然有 reflection (都有 refraction  原則上牆唔夠厚會入屋)
但其實去到牆就會被吸收同反彈

sound wave 直線擴散進行
只要車係中間泳池頭尾經過 d 聲直到每一個角落 唔使用 reflection 都已經死突

越遠越弱

但另外 wave 仲有 defraction 特性 就係識係角邊轉彎
即使直線去唔到你度 係轉角位 defract ... 都會去左你度 ...

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 1:46 pm    文章主題:      

其實囧怌a係經我地前條路定由第6座直入ga???

如果經前面條路咁咪即係經過曬我地5棟... d3房咪有排嘈...

回頂端        

HKTL
新晉板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 3:00 pm    文章主題:      

SAGA
你好專業呀. 好野

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 5:12 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:
其實囧怌a係經我地前條路定由第6座直入ga???

如果經前面條路咁咪即係經過曬我地5棟... d3房咪有排嘈...

係唔會走條私家路架 ~

家姐男友將會係 9 號碼頭返工
吤蝔恭爭琱J禁區睇下條路點走 ...
囧息琱J去係由 6 座o個邊經酒店行
但其實貸櫃車任何路都會走 ....

另外 睇坉荌s店包圍之勢
一座以南遲d 一定會好多車出出入入 先會包到咁實 ~

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 5:16 pm    文章主題:      

HKTL 寫到:
SAGA
你好專業呀. 好野

physics A ...
不過都係唔識答 XD

回頂端