藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hales
打印 上一主題 下一主題

其實有少少野想講 [複製鏈接]

我相信這個forum成立的目的旨在讓一群買了藍澄灣的業主在此交換消息及聯絡感情.(hales兄如有錯漏請更正.) Forum並非一個好的媒介去找尋一些有用而且整理好的資料但是它卻可以更有效率地讓各人發表不同的新料去讓我們從不同的渠道接收更多資訊.所以我們現正積極籌備我們正式的業主網頁將forum內的精華整理好再作發表.這亦是我們打算儘快攪第一次聚會的目的.我深信藉著各人的踴躍幫助我們的網頁必定能做得有聲有色讓各業戶可更方便及有效率地找到所需的資料!

我認同 bunnud 既講法 :em11:

How about we complete the arrangement of 1st gathering first all interested owners come out discuss more details.
Build up our web site put useful information on it.
Apart from forum provide different topics also setupp some chatting area specific for "blowing water" to exchange idea la...
1st can make the site more informative 2nd can allow people to exchange idea. Build up cooperative relationship and as a win win situation okay?

有個精華區會更容易作為找資訊用

討論時 好多時唔離題 但有人發問有人估下估下有人 comment 已經唔係最快拎到資訊 ...

不如大家照討論 但盡量少離題
而精華區就係最 useful 既內容 ...
咁會清楚d

因為就算唔 out topic 新來既人都可能會問返月幾前有人問過既問題

[quote:9f2ffef2a4="saga"]有個精華區會更容易作為找資訊用

討論時 好多時唔離題 但有人發問有人估下估下有人 comment 已經唔係最快拎到資訊 ...

不如大家照討論 但盡量少離題
而精華區就係最 useful 既內容 ...
咁會清楚d

因為就算唔 out topic 新來既人都可能會問返月幾前有人問過既問題[/quote]

其實任何一個forum都一定離唔開吹水野 因為往往每個forum既topic總會trigger一些業主既意見 呢d吹水野某程度上係每個業主對藍澄灣既憧憬 有時亦會因而引起另一個forum topic 去address每個業主既concern。

其實除左可以令業主間互相聯誼之外 亦係我地forum趨向成熟既一種表現。試想想如果每個業主都咁拘泥於型型式式 我地對藍澄灣又點會有歸屬感?業主同業主間又點可以打破隔膜呢?

當然 提供有用既資訊 令我地d業主可以好快咁extract我地所需要既information 亦係維持呢個forum既精髓。要達到呢個目的 學saga話齌 成立一個精華區就可以做到:版主可以examine每個thread 將有用既topic copy出黎 刪除一d吹水內容後 再paste去精華區 最後再鎖thread。咁樣原本係聚首一堂個topc可以等其他業主繼續發表意見 同時如果版主若發現一d有用既資訊 可以再剪輯加入相對既精華區 豈不是更好嗎? :!:
2座A - original \"M&J\"

讚同~~

有意見~ 有思考~ 有接納~ 有改進才有進步~

慢慢o黎啦~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:bd5fb872d3="dracula"]讚同~~

有意見~ 有思考~ 有接納~ 有改進才有進步~

慢慢o黎啦~ [/quote]

聚首一堂應該是百花齊放的 (general 嗎),但如果是直得關注及深思的問題,我們有責任先自我分類,然後張貼於不同區域。
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

睇見你地咁多位版主咁努力去妀善我地既天地我真係好開心同感動 :em06:
呢到不段咁走向成熟其實都要靠大家比多D意見同守規則的我最初見到有人話唔再上呢到都有D唔開心驚你地會因此而無心機攪落去 好彩你地無因此而氣餒
:em14:  :em14:  :em14: 比十個 :em11: 你地

[quote:e0568a7cb6="H&H"]睇見你地咁多位版主咁努力去妀善我地既天地我真係好開心同感動 :em06:
呢到不段咁走向成熟其實都要靠大家比多D意見同守規則的我最初見到有人話唔再上呢到都有D唔開心驚你地會因此而無心機攪落去 好彩你地無因此而氣餒
:em14:  :em14:  :em14: 比十個 :em11: 你地[/quote]

我地應該會盡力令到呢度有一個好既氣氛  咁先可以慢慢聚集多D業主
雖則話會盡量做到大家既要求 但唔可能事事稱心 順得哥情有時會失嫂意
可以既話你地既訴求都會盡量去做 (但嚴打商業廣告)
對於 IWAT 佢既苦衷 我都好明白 ... 佢上網真係好慢又好貴  ..
對於呢個問題 希望精華區成立之後會對佢幫助大一d

RC 業主網呢個大家庭 等緊新新舊舊既朋友支持  :wink:

[quote:2fad48c72b="saga"]
我地應該會盡力令到呢度有一個好既氣氛  咁先可以慢慢聚集多D業主
雖則話會盡量做到大家既要求 但唔可能事事稱心 順得哥情有時會失嫂意
可以既話你地既訴求都會盡量去做 (但嚴打商業廣告)
對於 IWAT 佢既苦衷 我都好明白 ... 佢上網真係好慢又好貴  ..
對於呢個問題 希望精華區成立之後會對佢幫助大一d

RC 業主網呢個大家庭 等緊新新舊舊既朋友支持  :wink:[/quote]
我諗可以暢所欲言表達自己所思所想 係令到大家上forum傾o野o既主要原因 但係如果傾傾下發覺開始有d離題或者變o左第二個topic 大家可以幫幫手開個新topic或者轉去吹水泳池繼續灌水 而版主就負責將有用o既資料放入精華區. 大家都係想令到個forum有資訊性之餘又娛樂輕鬆並重 各自盡返自己o既責任 我諗都唔係太難 我估幾位版主都係咁o既意思o者