藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4307|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

點樣幫兩個仔轉校 [複製鏈接]

本人有兩個兒子 現在油麻地一小學就讀P.1及P.3 如果搬入RC後 他們上學的交通時間最少要用45mins車程 加埋等車時間 起馬要6:45出門 對一小學生來說 我怕他們會吃不消; 所以現正物識青衣區的小學 當然想簡間好啲o既啦 而家心儀的有以下幾間:
1)保良局世德小學
2)保良局陳溢小學
3)聖公會表衣主恩小學
4)聖公會何澤芸小學
5)佛教林金殿小學
但我亦知道 好o既學校一般都只會收o的出色o既學生 而我倆個仔的成績只係一般 要入以上學校 可能只可以發下夢 此事真係令我好困擾。
在此網頁中知道我的鄰居很多都是有識之士 可否教敎我如何能入到以上學校的方法呢?
據聞如果有關係介紹的話 收生的機會會高些 敢請問各位有無可以介紹下 幫下我呢個可憐o既婦人啦 真係唔好意思 我都覺得我好無品 但係我真的沒其它辦法才向你們討教。

首先,你有沒有問兩個兒子是否想轉校,如果他們不想轉,但你硬要他們轉,效果會適得其反。
如果想轉校,其實不太難,第一當然要在學校考插班生試,成績好當然沒問題。如果成績不理想,就要打誠意牌,多找校長或老師談談,老師見你多麼有誠意,就知你會好好管教子女,多收你一個學生應沒有問題。

主恩呀?主恩好呀.
我以前讀主恩架...成二十年前
林金殿都好架
我老婆讀過...又係成二十年前
何澤芸係以前既思(房)
呢三間都係歷史悠久既小學
至於入學方法...sorry唔識 ops:

找教育署幫手,或向有關學校查詢仲有冇位,甚至索取報名表格例如上個月主恩就派過表俾學生申請面試。

http://tel.directory.gov.hk/0105002171_CHI.html
教育統籌局
學校支援及發展科
學校發展科
新界西區域教育服務處
葵青區學校發展組

陳瑞茹 女士   高級學校發展主任(葵青)3     
電話 2437 5423
傳真 2480 3614

其他參考資料:
小學概覽2003
http://embhsc.hkedcity.net/2003/primary/

叫宜家個校長寫封信or打個電話去la我都係教書既好多學生都係咁。但呢個方法得唔得就睇下你宜家個校長肯唔肯同你攪laif肯都好大機會得架。
第2個方法就係搵一d同屬一個會的學校e.g.宜家讀緊聖公會的就搵番聖公會轉機會亦大好多。

真係好感動 呢個主題巳經出咗個幾月 估唔到今天可以重見天日。在此由衷多謝給我意見的網友。
實情我巳經在上個學期開始 搵學校考插班的了 在揾學校的過情中 真的看透過中之味 有的學校就派表叫你去考試 去到原來人山人海 真係好似有米派咁 最激就係其中有間校長在考試當天向家長話 講明比你們家長聽 其實我校在每班的學位只有一至兩個位 你們咁多人投考 請有心理準備 其實在其它學校應該有足夠學位給你們 你們可以去其它學校試試 當時真係激死我 大佬 這番話應該在填表時就表明 唔好比我地家長有期望。
另外亦有學校在打電話查詢時巳表明 我地學校巳滿額 你唔洗黎啦。
終於 我安排咗兒子報考了不下5間學校 但結果都係校唔到 現時只好維持原校就讀 但搬咗之後 都唔知點返學 要每天6:30am起牀 講真 我自己都做唔到 冬天就更加了 而家要7:15am起牀 每天都要叫成10分鐘 以後….唉!!!!
其實轉唔到校既原因 係因為兒子成績平平”C GRADE” 在原校就這個成績 去到報考既學校多數要考高一級的試題 真係點掂呀。
現時我們係讀緊東華三院的學校 因為知道唔係幾好 所以唔會再揾同屬會的學校 所以唔可以揾校長幫忙。
所以如果無人事的話 轉學實情難難難 除非讀一些收生不足的學校啦 但係為人父母 有邊個會願意咁做。
ops:

首先要考慮是將來個仔升中問題 按現在葵青的中學一般較差 青衣的中學更差 所以若你個仔的中學校綱 (油尖旺) 較葵青區好的話 建議不要較校 或嘗試找深水-鶧洈瑣?它的中學校綱較青衣好 青衣出深水-鶿?0分鐘車程

[quote:dfa673078c="BILLY CHOW"]首先要考慮是將來個仔升中問題 按現在葵青的中學一般較差 青衣的中學更差 所以若你個仔的中學校綱 (油尖旺) 較葵青區好的話 建議不要較校 或嘗試找深水-鶧洈瑣?它的中學校綱較青衣好 青衣出深水-鶿?0分鐘車程[/quote]

青衣的學校的確不是非常好但亦不至於間間都差掛? :em16: 我小學至中學都喺青衣讀但一樣入到大學喎!我班同學亦幾乎全部入U有個喺科大仲攞埋First Hon. :em11:

1)保良局世德小學
2)保良局陳溢小學
3)聖公會表衣主恩小學
4)聖公會何澤芸小學
都是好學校~快向教署報名~

青衣的學校的確不是非常好但亦不至於間間都差掛?  我小學至中學都青衣讀但一樣入到大學喎!我班同學亦幾乎全部入U有個科大仲埋First Hon.

我只是個人議見 我也是在青衣長大 但親眼看到10-15 歲穿校服""煙的同學
你x我 我x你的 真的不少 可能他們的成績很好 但我個人就不看到兒子會這樣