藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kk-in-hk
打印 上一主題 下一主題

冷氣時得時唔得 可能係駁錯 control 線! [複製鏈接]

[quote:06f7e2d842="kk-in-hk"][quote:06f7e2d842="eric_818"]

可唔可以話我知您報咗執漏之後幾耐先有人上嚟整呢?
thanks![/quote]

第一次執漏超耐 因為當時好多單位報"冷氣唔凍" 後來大約"黑雨"前 佢地話加左雪種 要我們再試 - 當然係fail 啦!

加左雪種之後 執漏話佢地可以做的已經全做了 會叫你去找豐澤! 但俾你豐澤的電話根本不會有人覆 所以又要走回執漏 叫佢地幫你約豐澤.

然後24/5 日豐澤先上來 test but until 26/5 they find the reason. 睇豐澤當時表情 好似都係當時先知有駁錯線的機會. 我有提出其他單位有人都好似我case 希望日後佢地不用再估估下 可以加快d進度 fix the problem on others' A/C.[/quote]

thanks ar!   

Re: 冷氣時得時唔得 可能係駁錯 control 線!

[quote:b79e3a8e36="kk-in-hk"]今日(佛誕日)豐澤終於知道我冷氣衰什麼 - 駁錯 control 線! :?:
他們將廳及主人房的control 線駁錯了 :shock:  所以我如果只開廳的冷氣 只有風 只開主人房的亦一樣 但由於曾經所有分體機全開 因此一直奇怪冷氣為何時得時唔得. :em05:
原因大致好像是這樣 - 以只開廳的冷氣為例 分體機只知你開了機 所以有風 但你用remote set 溫度/風力之後 主機卻把signal傳給主人房的分體機!
解決方法 :
1. 開吊船 - 但因為全村只有2 or 3 部吊船 如果你的一座剛用過的話 請再輪候下一班船!
2. 室內處理 - 要鑿牆! 以我大單位(D or E)來說 各分體機的冷氣喉及線走法如下 :
a. 主機 -> 細房
b. 主機 -> 細房/中房間隔 -> 中房
c. 主機 -> 細房/中房間隔 -> 細房/廳間隔 -> kitchen -> 廳
d. 主機 -> 細房/中房間隔 -> 細房/廳間隔 -> kitchen -> 客廁 -> 主廁 -> 玄關天花 -> 主人房
他們建議幫我在細房內(靠廳一側)鑿牆一小個重新駁線 如此就不用等船.

建議大家如果試冷氣要一部一部試 :em16:  全世界一齊開是一定發現不到問題的.

另外 據說我們的冷氣是環保型 全開都只是"幾百火"... (有待confirm)[/quote]

我細房個部都係咁放熱風...
想問可以點做

ks

我由於淨開房冷氣唔得 於時就同執漏o個邊講啦... ...

我初頭以為同阿kk-in-hk個case一樣啦 點知佢話豐澤覆返我個case要開吊船整壓縮機 但係就唔洗响屋鑿牆... ...

有冇人知係咪真係咁 因為我已經開始裝修 如果吊船完要再鑿牆 我就大件事喇... ... :em03:

Re: 冷氣時得時唔得 可能係駁錯 control 線!

[quote:7baa1feba6="KS"]我細房個部都係咁放熱風...
想問可以點做

ks[/quote]
Call 執漏 1st (fill defect form) & push them to pass your case to Fortress.
Good luck!
Don\'t worry be happy!! ^_^

I think call Fortress first will be better.

thanks for sharing

維修快下單後最快三小時內,便可提供無需收機及搬機的上門即場檢查及
電錶維修服務,服務過程中所替換的零件均為原廠出產,為顧客省時又省力