藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4606|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

將心比己 [複製鏈接]

我今日約 foreman 傾我單位 ge 執漏
條友不停叫我"將心比己"
教吓佢點換 / 做好
我又叫佢"將心比己"
比成百幾萬買層咁ge樓佢會點
大家估吓佢答我咩??

佢話佢睇唔出要換嘢wor :em13:

以下係佢部分 ge respond:
廚房地磚: 已全部hold住----唔換
浴缸: 全部/ 大部份單位都係波浪面---唔覺有問題 但我個浴缸籠有問題wor---佢話佢睇唔出 (明明第一次驗時都list 低咗 而且係專人驗出有問題ga :em10: !!)
廁所牆磚: 唔平---換咗都係唔會平
廁所玻璃架斜: 要做斜水 所以斜---我問:點解斜向坐廁而唔係浴缸 佢冇聲出
大門及門框:崩 花---要過問老闆先.

佢問我點解我開工裝修 佢又話咁樣好難攪 點知邊個整爛嘢
我話都過咗一個月執漏
佢又答:我哋有負責幾百個單位 ga!
咁我又答:咁你又答應一個月執完?
佢馬上pass比另一個人唔答 :em20:

基本上態度冇問題
只係不斷叫我將心比己... :em20:  :em20: ...又唔見佢比吓我?!?!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

佢都ON Q . 咩心咩心呀.
gei 到我地成個月都未完. 重要等furnitures ..

E . 你有冇問佢幾時change window ???

基本上大部份已執好 玻璃都換好
只係淨低啲由第一次交 defect list 到宜家仲未執 ge defectssss
一個月都過啦 停手之後就乜都唔再執我先嬲呀!! :em20:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

you are so good .

我都唔知佢地幾時change windows ..

我聽日都過執漏期 話說我上個星期開始油油. 執漏就由上星期開始停頓 :|

我早知佢會禁 所以上個禮拜都落去備案先 仲總括左8樣野比佢地執

1. 換玻璃窗
2. 調較廁所門
3. 填補浴缸邊小孔
4. 廚房牆磚爛左一塊 (係裂左一忽痴返上去) 只係希望整返呢塊磚
5. 窗台雲石水漬清理或更換
6. 廚房有一塊假天花有兩條花痕 要求清理或更換

list左8樣 其實係做6樣only 換玻璃窗都唔駛做住 呢幾樣野一日都做得晒
全部都係廚房同廁所 油油都阻唔到佢 竟然一個禮拜都無郁過

我今日都走左去問 我叫佢一個星期要幫我做好佢 我直情叫佢不如你比一塊牆磚 同一塊假天花我自己搞掂啦!!佢話要問師傅!希望佢一個星期之後 真係見到佢有做野啦!!

其實管理處d人都幾好脾氣 比人鬧都好忍得 雖然佢地答問題答得好官腔 但係好有禮貌!!有時覺得佢地好慘 大家都係打份工 日日返工都比人鬧!!該鬧0既應該係保華同和黃 做個職員仔又要食死貓!!!

diedsee我今日都約左個咁既人上黎傾佢啲口吻都係想耍我走樣樣都話唔知幾時整好感覺同佢講都係無用.進度唔會快得去邊要再諗諗計先得.

diedsee 睇完你個情況 我諗0個d小問題 師傅都係唔會幫我搞 :em06:

[quote:37dd85a89e="Tomato"]diedsee 睇完你個情況 我諗0個d小問題 師傅都係唔會幫我搞 :em06:[/quote]唔係喎我間屋D小問題全部同我做左先前我都係諗住佢整唔整都貼下先張Defects List都無佢又同我整喎!大鑊嗰D佢輕輕帶過就想算.

[quote:dc622bf34c="Tomato"]diedsee 睇完你個情況 我諗0個d小問題 師傅都係唔會幫我搞 :em06:[/quote]

是呀
我們都過左執漏期1 WEEK 有多
但好多小問題都未搞
所以我們都諗住自己買玻璃膠 DIY
如果係咁等 都唔知要等到何時 :em13:  :em13:

[quote:260247f9f5="Alvin & Janis"][quote:260247f9f5="Tomato"]diedsee 睇完你個情況 我諗0個d小問題 師傅都係唔會幫我搞 :em06:[/quote]

是呀
我們都過左執漏期1 WEEK 有多
但好多小問題都未搞
所以我們都諗住自己買玻璃膠 DIY
如果係咁等 都唔知要等到何時 :em13:  :em13:[/quote]

真係而家先知自己有維修小天份 ops:
乜都要自己動手做 :em10: