藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Sweetcouple
打印 上一主題 下一主題

玻璃間房 [複製鏈接]

around double of brick wall

我問過,最少都要萬幾蚊,不過d玻璃就最高去到8呎高,如果要再高d,可能貴好多。

我地都唔間房
中間用矮TV櫃當間房

本來想用屏風但又唔MATCH全屋STYLE所以放棄左!

我0地用木板間睡房,再鋪牆紙。但反而細房同廳之間塊牆就唔要,改用強化玻璃。因為想睡房有番d私隱,而打通書房同廳望落去又闊落d。

[quote:db2f1b8d29="june & Fai"]我地都唔間房
中間用矮TV櫃當間房

本來想用屏風但又唔MATCH全屋STYLE所以放棄左![/quote]

個櫃係點架.....雙面?電線會否外露.....
之前都有諗過....
ks

[quote:2e1d7ca8f9="TJ"]我0地用木板間睡房,再鋪牆紙。但反而細房同廳之間塊牆就唔要,改用強化玻璃。因為想睡房有番d私隱,而打通書房同廳望落去又闊落d。[/quote]

iDEA幾好....$???

[quote:c96304d624="KS"][quote:c96304d624="TJ"]我0地用木板間睡房,再鋪牆紙。但反而細房同廳之間塊牆就唔要,改用強化玻璃。因為想睡房有番d私隱,而打通書房同廳望落去又闊落d。[/quote]

iDEA幾好....$???[/quote]

淨係呢個item就唔知,因為我係全房裝修連傢俬由一個designer做哂0既,total就要$12xxxx。間屋另外一個特色就係書房四邊牆近天花加燈槽,俾我另一半放路軌and Lego 火車,塊玻璃就可以俾人由廳望到裏面0既火車氹氹轉。個designer好聰明及有心機,我地將呢個idea一講佢就明,又幫我地度哂d位及可行性。 :em11:

[quote:3ee44b9387="TJ"][quote:3ee44b9387="KS"][quote:3ee44b9387="TJ"]我0地用木板間睡房,再鋪牆紙。但反而細房同廳之間塊牆就唔要,改用強化玻璃。因為想睡房有番d私隱,而打通書房同廳望落去又闊落d。[/quote]

淨係呢個item就唔知,因為我係全房裝修連傢俬由一個designer做哂0既,total就要$12xxxx。間屋另外一個特色就係書房四邊牆近天花加燈槽,俾我另一半放路軌and Lego 火車,塊玻璃就可以俾人由廳望到裏面0既火車氹氹轉。個designer好聰明及有心機,我地將呢個idea一講佢就明,又幫我地度哂d位及可行性。 :em11:[/quote]

書房兩邊牆都拆左????
你個designer係那裡搵?係咪熟人介紹....
就以上所講又真係幾唔錯.......幾細心
唔知工程手工如何?
ks

[quote:7d7d845c6c="KS"][quote:7d7d845c6c="TJ"][quote:7d7d845c6c="KS"][quote:7d7d845c6c="TJ"]我0地用木板間睡房,再鋪牆紙。但反而細房同廳之間塊牆就唔要,改用強化玻璃。因為想睡房有番d私隱,而打通書房同廳望落去又闊落d。[/quote]

淨係呢個item就唔知,因為我係全房裝修連傢俬由一個designer做哂0既,total就要$12xxxx。間屋另外一個特色就係書房四邊牆近天花加燈槽,俾我另一半放路軌and Lego 火車,塊玻璃就可以俾人由廳望到裏面0既火車氹氹轉。個designer好聰明及有心機,我地將呢個idea一講佢就明,又幫我地度哂d位及可行性。 :em11:[/quote]

書房兩邊牆都拆左????
你個designer係那裡搵?係咪熟人介紹....
就以上所講又真係幾唔錯.......幾細心
唔知工程手工如何?
ks[/quote]

係呀﹗近睡房塊牆都拆0左一半,改為睡房門口,所以向住廳只得一道門口 (我不想太多門向住廳呀﹗)

個designer係自己搵0既,買完RC之後,無意中再响另一個樓盤見到一個示範單位0既裝修,覺得勁靚勁鍾意,明查暗訪知道係呢個designer做,傾傾下就0甘就搵佢做。其實佢0既作品都係好多家居雜誌出現過。

So far 基本裝修同木工已經完成,因為傢俬我揀0左响現場做及收口,所以做出來效果不錯,特別係衣櫃,做得好好。但係至重要0既油漆及牆紙就仲做緊,所以要睇埋先知。

TJ
你介唔介意俾designer d 資料我.....
因為我依家咩都未開始.....
由於係我地第一家所以一直都諗唔掂......
thx

ks