藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: YY and KC
打印 上一主題 下一主題

已經過左執漏期... [複製鏈接]

[quote:821da982c0="Jess&Burns"]我有個朋友住月海X  佢話D 師傅執執到尾段. 可能會因為發展商無比錢. 拖糧而惡意破壞D 屋. 佢話佢家中的冷氣機概便被人打破了 要整台機換.
而佢對面間屋重慘. 比人整爛度大門.
我聽到之後都好驚呀.[/quote]

我諗和黃唔會賤成咁掛~~~~~ :em03:

Anymore 執漏完成news? Any happy things?

其實 我執漏的情況唔錯喎.
我5月3 日交表的. 5月8 日返去睇返 真係有做野. 起馬一d 漏水 滲水等重點情況已執好.
但師傅真係唔小心. 佢走時開左隻windows 無關好 個日又黑雨 所以d 水整到入屋 結果個雲石面便有好大達水漬. 而我本人認為 師傅真係一時唔小心. 最大問題係個window 個design  無啦啦下面有個洞. 的確好易滲水. even 將來我們自已搬到入去. 萬一 一個唔覺意無關window 出左街 咁咪成個台都入晒水? 而最唔好彩就係有d 人重會用個window 台黎做床. 重大煲!!!  唔使訓都得啦.

我想 大部份對執漏的期望都唔係咁高 好似我咁.
我本來都打算比佢執個wall 因為真係唔係咁好睇. 呢度裂 個度裂咁.  但係我問過詹生. 佢話有d 位唔係再油就得既. 係裡面個磚牆的問題. 而那個地方又不會影響我們將來的生活 只是外觀無咁靚.

於是 我們便打算找人整牆紙. 而佢地執 / 唔執 都無所謂lu. 反正都要做過啦.

但有d 位 我們便不會由得佢 好似漏水 空心牆呀 窗呀...咁樣.

[/quote]我開頭都係成個禮拜都唔幫我執
收form0個度d人話交form之後4-5日就會開工
所以無理由成個禮拜唔做野
你試0下打電話去 如果時間許可親自去一次 remind佢地!
我打左一次電話同親自落去問過 第日就有人上去做野lu!!!
進度雖然慢d 都好過無!![/quote]

佢地可能做左一D好細微的事係你未發現到.我都成日上去睇但成日都唔見有人執漏但經過細心觀察發現佢地係有做過嘢.

[quote:cb1ede1e76="Solskjaer"]

佢地可能做左一D好細微的事係你未發現到.我都成日上去睇但成日都唔見有人執漏但經過細心觀察發現佢地係有做過嘢.[/quote]

我都係咁話!!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:ad40f75419="GM386"]成一個多月了 我的單位是第一批收樓 第一批完成DEFECT 但完全無做執漏
再入FORM 再等 再等 連裝修都未開始 自家只能短期租屋住 好慘 叫苦連天.[/quote]

我同你一樣是第一批收樓,至於執漏都做o左o的。1星期後就開始無進展,因為其他單位都相繼入伙,於是我個單位亦一同被遺忘:em06: 而家都末完成。
我已經開始裝修,因為要趕6月中入伙(舊址無得住)。
返來o羅~~ 返來o羅~~ :mrgreen:

[quote:89baa97e6d="Solskjaer"][/quote]我開頭都係成個禮拜都唔幫我執
收form0個度d人話交form之後4-5日就會開工
所以無理由成個禮拜唔做野
你試0下打電話去 如果時間許可親自去一次 remind佢地!
我打左一次電話同親自落去問過 第日就有人上去做野lu!!!
進度雖然慢d 都好過無!![/quote]

佢地可能做左一D好細微的事係你未發現到.我都成日上去睇但成日都唔見有人執漏但經過細心觀察發現佢地係有做過嘢.[/quote]

what did they do ??

換左窗較外牆做左防漏膠邊房/廚房門調校到無虛位.廁所&廚房門檻邊不平地方做妥及打(立)填補窗台邊隙.

[quote:c629977066="KK & J"][quote:c629977066="GM386"]成一個多月了 我的單位是第一批收樓 第一批完成DEFECT 但完全無做執漏
再入FORM 再等 再等 連裝修都未開始 自家只能短期租屋住 好慘 叫苦連天.[/quote]

我同你一樣是第一批收樓,至於執漏都做o左o的。1星期後就開始無進展,因為其他單位都相繼入伙,於是我個單位亦一同被遺忘:em06: 而家都末完成。
我已經開始裝修,因為要趕6月中入伙(舊址無得住)。[/quote]

我今日打左去蘋果日報24小時投訴熱線投訴收樓質素極差執漏完又出另一個執漏又唔比任何文件證明4星期內一定會完成所以執漏只是口頭承諾

由於本人只是上星期才交defect list所以蘋果職員建議本人如逾期仍未完成執漏可以再致電給他因為佢地影相方便跟進
我有建議佢地直接去我地個網站看清楚但佢話只會接受電話落案不會主動查明.

如有其他業主已過執漏期可以通知蘋果職員等佢地比壓力發展商.
Tel: 27860099 Mr Fung