藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3557|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

大家唔好慳...一定要換鎖 [複製鏈接]

今日發生左一件事令到我一定會換鎖...
事情經過如下:

今日我同阿媽返rc 望下間屋睇下d執漏進度啦因為我下午要返工所以早d走...
阿媽話想睇真d留多一陣向我走左之後就有人按門鐘我阿媽諗住去開門點知行到一半度門經已用鎖匙開左...跟住條友望到屋入面有人都呆左一呆(阿媽話認得係裝修公司d師父)問題黎喇...就係兩日前裝修公司話已經完成裝修比返條匙我

我阿媽即刻問佢點解仲有key...佢就支吾以對咁話漏左d"架差"向我間屋度喎(緊係假架啦間屋空溜溜咩都冇)...跟住扮晒野咁望左幾眼就走...走之前仲好笑...叫我地穩陣d換左把鎖佢...仲會免費同我換添...打死我都唔會再信你 :em10:  :em13:  :em20:  :evil:  :twisted:

最神奇就係我阿媽唔問佢囉返條鎖匙... :em05:

好恐怖 :shock: 如果係我啊媽可能嚇暈左 :em07:

請問你指嘅係自己揾嘅装修師傅定係而家幫我地執漏嘅師傅呀! :em03:  聽落都幾得人驚喎 :em07:  :em07:

提下間公司名比大家知更加好喎

Smallpotato

如果我冇記錯
你好似係用長實附屬0個間
我仲打算用佢添

嘩~~~~~好恐怖................ :shock:

[quote:c528415238="女"]Smallpotato

如果我冇記錯
你好似係用長實附屬0個間
我仲打算用佢添[/quote]

0H ! :idea:  I SEE

係...就係果間...其實都預左係咁...因為裝修度唔止一個師父做野有木工批灰油油...etc...如果得一條匙仲要出出入入就好煩配多幾條都係方便做野...
但係做晒野之後仲入黎...就真係 :em13:
因為我同一層都有鄰居幫襯呢間公司裝修...d師父可能過黎"蛇王"咁岩又比我地撞到正囉...

等埋執漏同恆昌傢私就換一定換過d 鎖仲要唔用同一牌子的鎖...因為可能有master key一條開晒全部鎖(外行人唔知真定假)換左個牌子等佢冇開得咁易咁易...

係咪裝修完就要換鎖???
如果等到恒昌送晒傢俬黎
0的裝修工人入去你間屋 瞓埋你張床都唔出奇

May be they will use your house as show flat to let people see their work...

But anyway it is still awful. Imagine when you are relaxing in toilet without locking the door; and someone you don't know get in your flat; and your arm is not long enough to close/lock the door...