藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: smallpotato
打印 上一主題 下一主題

綠van 88F 路線好唔惦 [複製鏈接]

[quote:e5251236f6="TJ"]無問題,等我星期一打聽一下,睇下聯署send信俾邊位係最direct0既,然後再同大家商量一下。

可以的話,會問埋葵芳d站頭的問題。[/quote]
thx TJ ...  :em21:

TJ I support u too...Thx!!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

我覺得聯名信呢個主意唔錯..........

Good Idea!!!!
I support you all!!!!!
[```]

聽聞當業主立案法團成立左後,就可以自己決定有冇”村巴”添!!!如果係就好,到時我地整幾條去埋中環、金鐘、尖沙咀等,咁就發達!!不過,我就唔知係唔係真,唔知有冇人知呢?

[quote:80be59733c="Sweetcouple"]聽聞當業主立案法團成立左後,就可以自己決定有冇”村巴”添!!!如果係就好,到時我地整幾條去埋中環、金鐘、尖沙咀等,咁就發達!!不過,我就唔知係唔係真,唔知有冇人知呢?[/quote]
唔係架....村巴係要向運輸處申請架....

運輸處... seems only concerns to serve all tsing yi residents to go forth/back RC rather than to server RC resident...
But this stupid idea will cause redundancy and low utilization

and also resource duplication...

TJ吾該曬你先 :em11: 講真里條線真系好費羅完全毛用呀又多站停又遠路程真系吾明點解要響其他屋苑站姐佢地都有好多車到洗咩要用埋我地條線呀 :em16: 最衰都系和王開頭一味話政虎已批條專線脾佢地做接駁重話起馬最少點都一定要有條線由青衣地鐵站直到藍澄秦環線衣家就白毛真系好激氣呀 :x  :em20:
開心時大叫一聲.....Qoo.

按現路線:
RC--> 美景-->長康 -->涌美-->消防署-->翠怡-->青衣村-->青衣城

查實真是無需要入翠怡同青衣村。因為已經有其他小巴提供相似路線。
但是經長康 及涌美亦可好,因為在長康 及涌美可轉坐北橋方向巴士如42c到觀塘或到青華苑坐e車入機場,到沙田...

最佳路線為(車程約8-10分鐘):
RC--> 美景-->長康(保良局對面)-->長康(巴士總站 青華苑則)-->長享(近油站)-->長發(巴士總站/青泰苑/灝景灣)-->青衣城

可不可集合大家力量要求運輸署更改路線呢
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)