藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8119|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

綠van 88F 路線好唔惦 [複製鏈接]

88F  rc<--->mtr $2.6 15分鐘一班 5月8日開始服務
今朝試搭 由rc去機鐵站 竟然要18分鐘
條路線簡直係青衣一日遊

長康->涌美路->青衣警署->翠怡(入碼頭)->青怡(入青衣)->機鐵站
而家架免費shuttle非常好...第二時cut左就頭痕...
原本5分鐘車程變15分鐘 :em13: ,要搵人投訴下啦...
其實如果咁兜法已經有架 88a...整多條88f都係咁真係多餘...

今日我問過個司機
要走多咁多寃枉路
佢話唔係佢老細問題
係個運署處既問題喎
係運輸署要佢地咁走

我對佢既講話有保留
點都好
要投訴 :em13:
佢咁整法
點解唔整個環島線呀
唔使特登入藍澄灣啦

有無方法投訴和黃賣我們豬仔 :em13:  :em13:  :em13:

系呀 明明賣樓果陣話有專車 而家都唔知死咗去邊?? :em10:

班pk講個架我諗係收樓專車

唔係呀
佢地果陣口口聲聲話第日會有專車
其他線唔敢講 但 tsing yi to rc 就會有law

可能要等hotel開先有...
Rambler Crest Soccer Club

我就唔樂觀
而家無就賴酒店未開
遲d又唔知賴咩

就算 d 專車要比 $ 都好呀.....
唔駛 waste 咁多time

本人完全同意向有關部門反映意見,因為今日搭過條線,發覺真係好好好浪費時間。聽阿司機講,條路線係運輸署批准先行試辦的,即係話仲有得改,但係改善建議最好係出自乘客把口,0甘樣會比起由葵青聯運提出更有說服力。其實條線0甘兜法,葵青聯運都唔多著數,因為實唔多人搭,又浪費油錢。所以下星期我會嘗試向有關部門,例如運輸署交通投訴組之類,反映一下意見,口頭唔得就再書面0甘話。

暫時想到要提出88F一出路口就向左轉,然後經機鐵站、青衣運動場一路直去,如果要埋一埋碼頭都未尚不可,跟著就直路去藍澄,不要再入涌美一帶,回程都係同一路線。

其實個重點係要一條直路往返藍澄,千祈咪入青衣村及涌美,因為呢兩個地方已經有N架小巴及巴士經過,實在毋須再設站,反而應該照顧我地一班無shuttle bus,上落巴士都要行好遠的藍澄友先。其實再要bargain的話,可以建議係上下班時間行以上路線,原本路線就係非繁忙時間先行。

大家有無意見?

另外,聽阿司機講,葵芳條線有耐都未得,因為雙方仲研究緊葵芳個站頭應該係邊,原先响新都會門外的站頭,運輸署仲有意見,因為附近有的士站,又近停車場出口,所以位置唔係0甘理想0甘話。唔知今次d料可信性有幾高?