藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3688|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

急救急救 ! 好多地磚空心! [複製鏈接]

各位鄰居

我剛剛收樓 發覺好多地磚空心 但係佢o地D師傅話有空心都係合乎收樓標準
我覺得好唔掂 你o地D地磚有冇哩個問題 你o地又點做?

一於要佢地換...
呢d係乜收樓標準呀..@#@%@#$@$@%^^@#@# :evil:
企硬呀.................... :x

Re: 急救急救 ! 好多地磚空心!

[quote:40c67adaf8="enny & Matt"]各位鄰居

我剛剛收樓 發覺好多地磚空心 但係佢o地D師傅話有空心都係合乎收樓標準
我覺得好唔掂 你o地D地磚有冇哩個問題 你o地又點做?[/quote]

你可以 try 下將塊磚分成9份 (即好似個田字咁 但就唔止4份)
然後每份都敲下
如果over 5份都係空心
咁就唔可以accept 如果少過就可能accept
之前亞詹生教的~~

你地有冇人識得點Test係唔係空心磚呀?

我都支持你企硬 :em12:

[quote:dc25b3f45b="Mr. & Mrs. FireFire"]一於要佢地換...
呢d係乜收樓標準呀..@#@%@#$@$@%^^@#@# :evil:
企硬呀.................... :x[/quote]

我都係咁話一定要企硬要佢換. :evil: 唔係就玩大佢. :em13:

Re: 急救急救 ! 好多地磚空心!

[quote:58aedc54ac="Alvin & Janis"][quote:58aedc54ac="enny & Matt"]各位鄰居

我覺得好唔掂 你o地D地磚有冇哩個問題 你o地又點做?[/quote]

你可以 try 下將塊磚分成9份 (即好似個田字咁 但就唔止4份)
然後每份都敲下
如果over 5份都係空心
咁就唔可以accept 如果少過就可能accept
之前亞詹生教的~~ [/quote]

我差唔多全部都係12點的空心磚
我就一定要佢全部換曬佢.
真係唔知有冇攬錯

之前有人教過我講
如果真係唔換
你可以請公証行去証明佢哋啲 quality 有問題 (連公証行都話 ok 就冇法 lu!!)
否則 如附合有關ge minimium requirement
發展商有權唔換 (比錢叫佢換就另計).
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

空心磚這問題我都想了好幾天 :?: 我單位也有十塊左右都是詹生找出來,
但表面看沒有高低凹凸又沒有花,比我收樓之前想像中已經好好多,
我怕換了之後又高又低顏色又不同,還弄花隔離個塊。

其實大家有沒有想過,換左可能比現在更差這個問題呢?

剛剛說完就有問題,我真是烏鴉口,我都是不說話好些。

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2487

我就比你地好運 成屋都係得一塊空心磚 入defect list 俾人執 點知....執完仲衰過唔執 唉...................花哂 原本有5點空心 而家 成塊都空心呀 ~~~~~ 點搞嫁...... !!!   :twisted: