藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2677|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

有關寬頻問題..... [複製鏈接]

兩個問題:

1. 依家係咪仲係得細房上到網?
2. 間屋得d細頭 lan唔係大頭嫁咩 咁用咩線呢??

thx a lot~  :?:

Re: 有關寬頻問題.....

[quote:bf04898173="Cyrushop"]兩個問題:

1. 依家係咪仲係得細房上到網?
2. 間屋得d細頭 lan唔係大頭嫁咩 咁用咩線呢??

thx a lot~  :?:[/quote]

1. 得細房
2. lan 唔係大頭 係"方"頭 講大細 同電話既"扁"頭差唔多大

唔該晒呀~~~

但仲有d唔明 個方頭既另一邊係咪lan頭呀 如果唔係點入電腦呢??
thx a lot~~~~~

我今都有打去問過 如果大單位個響廳 入伙後就填紙define email. 要轉port就加錢....

都幾屈.............

[quote:c48b7c288a="Cyrushop"]唔該晒呀~~~

但仲有d唔明 個方頭既另一邊係咪lan頭呀 如果唔係點入電腦呢??
thx a lot~~~~~

我今都有打去問過 如果大單位個響廳 入伙後就填紙define email. 要轉port就加錢....

都幾屈.............[/quote]

所有HGC面板都是 英式電話頭(BT431A、長方的) 加LAN頭 (RJ-45、方形的)

要轉port就加錢???
一支批加個$18的工具就可以..
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

所有HGC面板都是 英式電話頭(BT431A、長方的) 加LAN頭 (RJ-45、方形的)

我平時見d RJ-45 好似大d 所以唔係好明....

係咩 原來轉port咁易... 等我問下人自己try下先~~~

thx a lot~~

[quote:bd77371171="Cyrushop"]

係咩 原來轉port咁易... 等我問下人自己try下先~~~

thx a lot~~[/quote]

佢 cut 斷左條線o者 你自己加返個 connector 駁返好已經可以轉 port
因為線佢拉好左 ...

好心佢拉 parallel 啦...
拉個 series... 都無用既  :em18:

[quote:1391b2fddc="saga"][quote:1391b2fddc="Cyrushop"]

thx a lot~~[/quote]

佢 cut 斷左條線o者 你自己加返個 connector 駁返好已經可以轉 port
因為線佢拉好左 ...

好心佢拉 parallel 啦...
拉個 series... 都無用既  :em18:[/quote]

拉parallel成本好高 因為一個有vlan的switch平均成本是 $300 一個port.
parallel 記來成本多百幾萬.
如果每戶送隻hubs 在室內parallel maintain cost 又會高o左.
還有行parallel 要預留多好多個ip.

點計...都唔會parallel  
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)