藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1836|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

未執完漏我都照装修. [複製鏈接]

真係火都嚟埋小弟18号交執漏紙到現在淨係換左2隻玻璃窗我巳經去了5次售樓處職員只講解因為太多單位和很多很多理由但我們無可能無了期等佢地又話最遲四星期但睇執漏進道四個月都未得喇最後我都决定一路装修一路執漏佢地又話唔得勿(能)都係佢地講又話如果你装修的話簡屋有問題佢地唔理佢地諗住大我我就真係唔(能)信吓真係火都離(能)埋.

Re: 未執完漏我都照装修.

[quote:0384f76510="benjeaaa"]真係火都埋小弟18交執漏紙到現在淨係換左2隻玻璃窗我巳經去了5次售樓處職員只講解因為太多單位和很多很多理由但我們無可能無了期等佢地又話最遲四星期但睇執漏進道四個月都未得喇最後我都定一路修一路執漏佢地又話唔得勿(能)都係佢地講又話如果你修的話簡屋有問題佢地唔理佢地諗住大我我就真係唔(能)信真係火都離(能)埋.[/quote]

benjeaaa你好 唔好太勞氣先 :em16: 其實管理處都有他們難處今日我都有去找他們亦都聽見好多業主找他們講類似你的問題 真是好多好多人有太多問題我地亦可以諒解下的 :| 他們亦不可以只用一般答法回覆我地 :em16: 我亦是只因為一點小小問題而引致裝間房櫃&裝修要遲多大約兩個禮拜至可以開始而家都只是估計 :?: 希望可以順利 :mrgreen:
開心時大叫一聲.....Qoo.

我們都係18 號交 而家d進度都係slow~
不過我們都諗住交低條KEY 比恆昌 2個大齊整了
因為實在太耐

[quote:c33b705995="Alvin & Janis"]我們都係18 號交 而家d進度都係slow~
因為實在太耐[/quote]

Alvin & Janis你地好 我都交左一條鎖匙俾裝修師傅不過管理處勸我地盡量不要給他們一齊開工因為會影響進度&有機會因地方或碰撞而有爭執 :?: 我應該點好呢 :?: 裝修師傅又話幫我地整牆先又話等得執漏真係放暑假都米洗止意可以搬入去 :em07: 頭痛 :em18:

[quote:a16ec36f8d="Qoo"][quote:a16ec36f8d="Alvin & Janis"]我們都係18 號交 而家d進度都係slow~
因為實在太耐[/quote]

Alvin & Janis你地好 我都交左一條鎖匙俾裝修師傅不過管理處勸我地盡量不要給他們一齊開工因為會影響進度&有機會因地方或碰撞而有爭執 :?: 我應該點好呢 :?: 裝修師傅又話幫我地整牆先又話等得執漏真係放暑假都米洗止意可以搬入去 :em07: 頭痛 :em18:[/quote]

咪就係羅.........
等到幾時呢????/ :?:

小弟明天會去RC管理處收番條KEY因為我星期一開始装修我會一路裝修一路執漏如果等佢執漏完至装修9月都未可以入伙

[quote:33d4f514ff="benjeaaa"]小弟明天會去RC管理處收番條KEY因為我星期一開始修我會一路裝修一路執漏如果等佢執漏完至修9月都未可以入伙[/quote]

benjeaaa你好 但今日個裝師傅話管理處好可能因為我地裝修先過執漏而有問題的地方會不認數不幫我地保保險 :shock: 亦代表以後間屋有任何問題佢地都不會幫我地做維修 :em06: 所以個裝櫃師傅唔肯幫我地做野呀點算好裝修師傅又話要個裝櫃師傅整好個櫃先可以做天花線叫我跟緊d :em05:

小弟今日去RC收番條KEY我完全唔擔心我装修緊的時候佢唔幫我執漏我己通知了管理處我星期一開始装修佢就約我星期四會帶個師傅上來跟我記下還有多少執漏未完會幫我約審時間再整如果佢敢話我裝修己不幫我執漏我一定媽义佢唔好當我無知小弟都唔係第一日買樓唔好大我.

[quote:c27e2bff2e="benjeaaa"]小弟今日去RC收番條KEY我完全唔擔心我修緊的時候佢唔幫我執漏我己通知了管理處我星期一開始修佢就約我星期四會帶個師傅上來跟我記下還有多少執漏未完會幫我約審時間再整如果佢敢話我裝修己不幫我執漏我一定媽佢唔好當我無知小弟都唔係第一日買樓唔好大我.[/quote]

benjeaaa多謝你 :em14: 請問以我的情況來說是否應先收回鎖匙呢 :?: 我而家最大問題是廳偏向大房那裡有一塊磚有兩條痕應是舖地磚時在上面介開物料時介花的 而現在因為裝間房櫃師傅說一動工那塊磚便會壓著不能起返作更換而裝修師傅又跟我說明天開始鏟牆叫我要聯絡裝間房櫃師傅裝櫃等他們可以預位整天花線 :em05: 我真是很奧腦完全不知應該點做好 請問可否給我點點意見&我是否一定要管理處幫我換那塊花磚呢 :?: 我昨天已將清況同管理處講但他們仍保持一灌作風說我點都要等兩個星期 :em07:  :em06:

如果你這麼迫切最好要求佢俾磚你自己執又可以要求佢即是幫你做了你最需要的間題先其它可以幔幔好似我咁佢先頭都唔比我装修話要執漏完至可以但我去了56次管理處理論最尾咪一樣可以一路装修一路執漏