藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: options
打印 上一主題 下一主題

Plasma [複製鏈接]

若果要有 digital (HD 1080i) 29 吋果隻 要成 $12990 架 希望到時平D 若果唔係都只會買7000樓下果隻
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

其實都唔覺好大分別
我係隱形人  :em19:

[quote:f9648480cf="H&H"]若果要有 digital (HD 1080i) 29 吋果隻 要成 $12990 架 希望到時平D 若果唔係都只會買7000樓下果隻[/quote]

嘩 個hd1080i 有乜優點呀?要成萬銀?! 我真係唔知原來tv可以咁high class 我以為普通tv再上就係plasma級 原來仲有digital..... 小弟真係材疏學淺.....  :em03:
2座A - original \"M&J\"

PLASMA Vs 電視
PLASMA 集多弁鄔韝@機 可以接收數位和類比訊號 顯示電腦﹑電視﹑DVD或多媒體影視畫面。在相同尺寸的情況下 PLASMA (等離子顯示器) 的重量只有傳統映像管螢幕(傳統電視)的三分一; 而體積亦只有大概十分一。 另外 PLASMA 的畫面大小更可以突破傳統電視的極限 可以達到 40 - 60 吋。

PLASMA 的畫面不單精準及完全不變形 更不會像傳統電視那樣 有畫面閃爍的問題。 亦由於 PLASMA 的發光方式有別於傳統電視 故不用擔心如長期暴露於螢幕前而使人體遭受輻射的侵害。 同時亦由於發光方式的不同 PLASMA 不會像傳統電視般因受磁場干擾而令畫面產生扭曲及變形。

由於 PLASMA 的螢幕會自行光 因此畫面中的各點可以擁有完全一致的亮度 而不會有像傳統電視般 中間較亮 但畫面四周較暗的情形。

PLASMA Vs LCD
:roll:  :roll:  ops:  ops:  ops:
基於 PLASMA(等離子顯示器) 的螢幕會自行發光 故可謂沒有可視角度的問題 160度超廣可視角 令你無論在任何角度均能清楚觀看。 但 LCD (液晶顯示器) 卻仍存在可視角度的問題 一般約介於 90度 - 120度之間 若在可視角之外觀看 便會有看不到畫面或畫面質變差的問題出現。

另外 LCD 在播放動態影片時 會受到螢幕反應時間的限制 特別是在畫面變動較快的時候 畫面便會經常出現不連續或停滯的現像 而 PLASMA 則完全沒有這方面的問題。

況且 就技術和成本而言 LCD 還無法做到像 PLASMA 般的大畫面 故要享受超大畫面帶來的震撼 還是非 PLASMA 莫屬。
:em11:  :em11:  :em07:

請問以上所講嘅係打电腦嘅LCD Mon定係賣成幾萬蚊嘅LCD 大电視因為我出去睇好似LCD 靚過 PLASMALCD 係SHARP (WXGA) LC-37HV4H

都市日報7月28日開始連續5日有介紹LCD TV vs Palsma,不過應該係廣告多d :em12:
有興趣可到都市日報網址睇
http://www.metropoint.com/main.phtml?cid=3

我都有睇過都巿日報 完全係廣告黎 信佢就死........
:D :D :D

Re: Plasma

[quote:36da67ca0d="options"]我估大部份業主都會用Plasma甚至投射 (因為單位設計関係)。
有小小心得可以同大家分享吓!!
- Plasma如果每日開8個鐘左右,(我估大家都要返エ,應該用唔到8個鐘) , 加上
   個Plasma冇病冇痛嘅話,大約可以用到5至6年;
- 而Plasma價錢應該仲有得跌,但大家要留意保養期 (水貨我唔知啲condition),大部份大牌子都係有一年保養期,期中Samsung有兩年(我哋入伙嗰時唔知仲係咪),Samsung啲質素唔差,但價錢就拍得住Sony;
- 過咗保養期可以續保,但保費都要成幾仟
- 投射就要有暗嘅環境至有好効果,睇波真係一流,(我依傢用緊個隻Sharp,兩
   年前買,八仟幾,打落牆度効果都可以接受),可能周圍黑啦,好易會眼瞓,同
   唔受亞媽歡迎 (話壞眼喎!)[/quote]
喵~~
貓貓撐你!! 因為礙於個廳細o既關係買Plasma係幾好o既選擇。而一般 Plasma都有 60000小時壽命 用5-7年應該唔係問題 唔同LCD用2-3年就出事。貓貓公司o個部Plasma已經用左三年幾仲係日開夜開o個隻 依然一D事都冇 證明Plasma係非常襟。如果價錢跌到20000以下(指日可待) 各位真係要諗諗!!
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~

20000以下應該係舊款wor 會唔會冇咁襟?
如果under 20000 仲有分期咁都可以考慮
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~