藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6520|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

Defects [複製鏈接]

各位好﹗第一次在此留言,請多多指教﹗

本人住T5高層A室,收樓後有以下意見:

1. 景觀比預期中好,好大部份望到海景,距離對面酒店比想像中遠,日頭睇真係唔錯。但係晚上就幾嘈,尤其當幾架(至少2架)貨櫃車駛過時,D噪音真係有阿詹生講得咁勁﹗
2. 第一日收樓時,覺得整體都算ok,知道有D單位真係仲差﹗但係當補睇番最近幾集有線教人驗樓0既節目時(由朋友錄,前日先有時間睇),靈機一觸再去番check,發現好多“鬼鼠位”有問題,如下:
- 廁所面盆後面有2個去水孔,一左一右,但左邊去水孔太大同太低,好容易就入水。一入水就重大鑊,d水竟然係下面櫃內頂板之中,即是條渠與木板開孔位之間的隙縫漏出,情況嚴重。
- 另外就係廁所鏡櫃雲石檯面,當有水時,d水竟然會係成個鏡櫃的右後面勁流出來,情況極之嚴重。

3. 其他一早發現有問題的地方包括:
- 玄關及廚房天花燈無罩,但廁所天花燈就有。(你0地係唔係咁﹖)
- 廁所地台不夠斜,難去水。
- 大門花0左,門檻與門框之間有隙縫
- 廚房counter top及廁所浴缸邊防水膠邊有破口及氣孔
- 浴缸果3邊牆,磚與磚間的石屎有裂縫或小孔
- 成個雪櫃唔work
- 雪櫃頂廚櫃底板外面有破爛
- 所有廚櫃底與地台之間的鐵板有嚴重生“金秀”漬
- 洗衣機下之活動鐵板安裝不妥

今日將會交Defect Form,如果整得唔好,會同和黃......死......過。

有d defect 我已經放棄要和黃執(eg. 門有孔 牆身不平...) 索性交裝修執.
只要求和黃執地磚.
睇完17/4有線詹生驗樓之後 有無番驗窗鉸? 原來真係有d 窗鉸會有問題的.
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:9643435b0f="kk-in-hk"]有d defect 我已經放棄要和黃執(eg. 門有孔 牆身不平...) 索性交裝修執.
只要求和黃執地磚.
睇完17/4有線詹生驗樓之後 有無番驗窗鉸? 原來真係有d 窗鉸會有問題的.[/quote]

有咩要留意呀 ?? 我睇到有銹only

[quote:f6fa8a4129="kk-in-hk"]有d defect 我已經放棄要和黃執(eg. 門有孔 牆身不平...) 索性交裝修執.
只要求和黃執地磚.
睇完17/4有線詹生驗樓之後 有無番驗窗鉸? 原來真係有d 窗鉸會有問題的.[/quote]

其實我都唔識睇d鈸點為之有問題?? :?:
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

基本上 如果個窗鉸可以當鉸剪用... =有問題

- 玄關及廚房天花燈無罩,但廁所天花燈就有。(你0地係唔係咁﹖)

呢個問題已經知道好耐 感覺不雅觀 可以點?............ :roll:

小弟收樓後都發覺有很多间題如果問題唔太大我就情願自已攪我最大間題有2點.1洗手间洗手盆下面近牆身位(露出水喉管與水喉管生銹)正常唔應該(露出)水喉管廳有一大玻璃很花以上2占我一定要發展商攪其它我就自己執.

小弟收樓後都發覺有很多间題如果問題唔太大我就情願自已攪我最大間題有2點.1洗手间洗手盆下面近牆身位(露出水喉管與水喉管生銹)正常唔應該(露出)水喉管廳有一大玻璃很花以上2占我一定要發展商攪其它我就自己執.

[quote:2d2efeb81e="女"]- 玄關及廚房天花燈無罩,但廁所天花燈就有。(你0地係唔係咁﹖)

呢個問題已經知道好耐 感覺不雅觀 可以點?............ :roll:[/quote]

我朋友話佢果時收樓都有同d執漏既師傅 師傅話係咁架喎! toilet有罩係因為有水氣 其他係唔會有罩!  :!:  
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

[quote:eadc6e7876="CJ"]基本上 如果個窗鉸可以當鉸剪用... =有問題[/quote]

哦....咁我要後晚上去再check多次先喇... :|
唔該晒~