藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Stephen@RC
打印 上一主題 下一主題

點解雲石有銹 [複製鏈接]

小心... 我舊雲石原本只係有漬 最後變左兩條手指坑.   可能係因為d工人用沙紙磨d漬既關係...

[quote:4967087687="manhk167"]小心... 我舊雲石原本只係有漬 最後變左兩條手指坑.   可能係因為d工人用沙紙磨d漬既關係...[/quote]

兩條手指坑 :em03:
咪重pk ...

佢地話磨就得喎...

唔係呀 咪厡本冇花都花埋  :shock:

叫佢地唔好亂up當秘笈 :em13:

藍澄灣的窗臺是麻石,麻石是一種天然的石材,裡面有不同的礦物質。
如含鐵成份高,遇到水時會產生生銹的現象。藍澄灣所用的麻石是比較易吸水,只要將濕布放在麻石上面,1分鐘後取起便可見水印漬於石面。

[quote:8a61cc3a55="家居天地"]藍澄灣的窗臺是麻石,麻石是一種天然的石材,裡面有不同的礦物質。
如含鐵成份高,遇到水時會產生生銹的現象。藍澄灣所用的麻石是比較易吸水,只要將濕布放在麻石上面,1分鐘後取起便可見水印漬於石面。
[/quote]

咁係咪即係差既貨式?
有無方法補救 :?:  :?:

[quote:eccdd80ad1="家居天地"]藍澄灣的窗臺是麻石,麻石是一種天然的石材,裡面有不同的礦物質。
[/quote]

請問痳石係咪大理石的一種 ?? 如果唔係 咪同樓書唔同  :shock:

咁係咪即係差既貨式?
有無方法補救  

窗台所用的麻石,價錢不算便宜的,每平方呎要60至100多元,視乎石材的等級而定。
其實石材均有很多微細的氣孔,若沒有經過適當的護理,石材很容易吸入除不掉的污漬。
護理石材的最佳方法便是做防水工程。   

請問痳石係咪大理石的一種 ?? 如果唔係 咪同樓書唔同

麻石又稱花崗石;雲石又稱大理石。
麻石質地比雲石硬,花紋多為細點狀,麻石色彩變化略遜於雲石,很多時麻石和雲石都混為一種叫法。