藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1983|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

蚊患 [複製鏈接]

各位街坊 今日晚上我上番自己單位度 發覺每半個鍾頭實有蚊响外面飛入黎 我總共打死3集蚊 比佢針咗一口 旦系d蚊真系好毒 而家都未消腫 其中有1隻系白紋衣蚊黎嘅 於是我請教d尼方面巳嘅朋友 結果佢話d白紋e蚊應該系尼度附近大 通常佢地會離開出生地200米內 所以附近一定有水dum比佢地生長 所以我希望各位業主如發現有蛟嘅話 請用瓶仔入起佢 以便通知食環處做嘢 多謝各位!!

Re: 蚊患

[quote:17ae09ccad="atrick & Cherry"]各位街坊 今日晚上我上番自己單位度 發覺每半個鍾頭實有蚊响外面飛入黎 我總共打死3集蚊 比佢針咗一口 旦系d蚊真系好毒 而家都未消腫 其中有1隻系白紋衣蚊黎嘅 於是我請教d尼方面巳嘅朋友 結果佢話d白紋e蚊應該系尼度附近大 通常佢地會離開出生地200米內 所以附近一定有水dum比佢地生長 所以我希望各位業主如發現有蛟嘅話 請用瓶仔入起佢 以便通知食環處做嘢 多謝各位!![/quote]
Patrick & Cherry你住幾多樓架?
d蚊.....通常都係俾我打死多.. :em18:
要生禽...有d難度.... :mrgreen:

有"蚊"~ 好意頭喎~~
見過鬼就唔怕黑啦~

驗樓當日,我朋友發覺有條渠倒塞o左,佢話會是蚊患o既源頭。(位置是20萬公頃公園左面,1座望出方向斜坡地點) 我亦已經向管理處反應,希望看到這個信息的街坊,共同引証向管理處加快跟進。
返來o羅~~ 返來o羅~~ :mrgreen:

不知是否和有兩條明渠的關係???

打佢已經好難 重要用瓶仔入起佢...  我自知做唔到.  

我超級惹蚊0架!!禁我帶定滅蚊器 or 蚊怕水先.

patrick&cherry 你地住幾多樓0架??

我住1座31樓架 今晚我會响度打而死3隻 其中2隻系綠色架 即系剛剛出黎見世面就比我打死 哈哈 :mrgreen: !!
其實隻蚊唔洗生畜嘅 食環處只系想知道佢地嘅種類 希望各位業主幫忙 通知我如果周圍真系咁多蚊嘅話 我會攞埋d死蚊屍去食環處反映 但系記得mark日期播..... :!:  :!:

你住31樓都有蚊患 如果住低層默會好弊???

[quote:5778b83936="Tomato"]你住31樓都有蚊患 如果住低層默會好弊???[/quote]

唔知嘅, 希望到時大家互相監察喇!!