藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jade
打印 上一主題 下一主題

免費解答有關保險上的問題(家居第三者火險) [複製鏈接]

[quote:8a175a679c="Mr. & Mrs. FireFire"]請問頭一年火險係唔係要自己買架?[/quote]

今曰上律師樓簽嘢佢D人話管理費已經包咗火險火險承包內容可收樓時向staff作查詢!是不昰呢

HI! Handsomekwok  Yes!

我今日問過渣打佢話點都會收左火險費先之後寫信通知銀行買左火險佢地會check下有冇問題如果ok佢地會按比例俾返你包括100手續費.

真係明搶錢真係想去消委會投訢.

[quote:378579acb2="Tako & Sukie"]我今日問過渣打佢話點都會收左火險費先之後寫信通知銀行買左火險佢地會check下有冇問題如果ok佢地會按比例俾返你包括100手續費.

真係明搶錢真係想去消委會投訢.[/quote]

Hello! Tako & Sukie我尋日分別打去渣打&管理處問過有關問題 (因為我放假果幾日都收倒渣打封信 : ) 渣打講法同依家你講大致相同...不過因為我係問番做mortage個果人so佢都只係1味答大概叫我打番去fire insurance dept.果邊問 另外 管理處果邊我就搵 "林經理"佢真係好人到我都唔知點講好 :em06: 我問佢就只有答多冇答少...我唔問佢都講埋俾我知 :em11: 佢就好肯定噤話渣打冇可能唔問過我業主 & 佢管理公司就私自決定 "硬" 扣我d $...佢重話如果渣打果邊真係點都係要扣我業主$就叫渣打直接call佢喎 ...最開心就係呢位林經理好 "肉緊"佢重提我唔好俾渣打law "著數&搵笨"又話佢根本冇任何power & rule 去扣我$喎...不如妳都打去問1問林經理了解la :em12:

1.) 管理處 (林經理) : 3165 1500
2.) 渣打 (火險部) : 2886 8863 ---> working hours: 0900am - 0800 pm
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

但係今日渣打一定會扣我地錢唔知管理公司可以點樣幫我地

有冇人知其它銀行e.g. 恒生中銀會係點?

渣打冇理由扣你地錢 可以同consumer council投訴

:x 佢憑乜野黎扣你錢呀 你同佢講我地管理費已經包埋火險 問佢係咪仲一定要逼你買佢公司既火險 係咪想呃錢先!!!~ :evil:

佢咁做生意法 真係要投訴下佢先得架~

[quote:2ada2d0b67="我是誰"]有冇人知其它銀行e.g. 恒生中銀會係點?[/quote]

Hangseng - 1st year is complimentary. The staff said they will accept the one purchased by the management office. It'd better to get copy of the insurance policy in case HS need to check.

唔知其他人會唔會投訢渣打