藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jade
打印 上一主題 下一主題

免費解答有關保險上的問題(家居第三者火險) [複製鏈接]

[quote:c32f7b686e="Tako & Sukie"][quote:c32f7b686e="Y&T"]Jade i asked 管理處, they (Mr 曹) said not only the first year but in the future we don't need to buy火險 ga.  they've bought for us using our monthly mgt fee. [/quote]

係唔係真ga渣打話14日後收我錢我都未收樓
都唔知點好.唔知買唔買好[/quote]
Tako & Sukie
你可以打俾管理處林先生31651500他會提供資料給你.不要俾"渣滓"屈.

我quote過價....趟門$2200-$2800不等...
不過我直頭想拆左佢...or 改到布遮住 or 摺門囉

[quote:401711ed14="Solskjaer"]Hi Jade

一般火險是否在我收樓後便要即時購買?因現在渣打在我收樓前便要直接在我戶口扣數(我無得Say no).無問我是否同意而我不想同 :em13: 渣打買因價錢太貴(比自己揾的保險公司貴3倍).但他們又無俾足夠時間我去揾資料証明(因這幾天是假期)我感到無奈.他們雖說明可以退保但會有$100minimum charge.跟本就係明屈$100.若有業主不知情便會由佢安排購買蝕足千多元.他們的手法很賤.在此希望在渣打做按揭的業主們留意.若管理公司的火險條文 :em13: 渣打不接受都要自己出外找保險公司唔可以俾佢得逞. :evil:  :twisted:[/quote]

我都覺得喺.呢幾日公假要人喺短時間内揾公司好似有d問題.所以我地宜家決定投訴佢la.

[quote:b95f1d1f4d="AgnesSarah"][quote:b95f1d1f4d="Solskjaer"]Hi Jade

一般火險是否在我收樓後便要即時購買?因現在渣打在我收樓前便要直接在我戶口扣數(我無得Say no).無問我是否同意而我不想同 :em13: 渣打買因價錢太貴(比自己揾的保險公司貴3倍).但他們又無俾足夠時間我去揾資料証明(因這幾天是假期)我感到無奈.他們雖說明可以退保但會有$100minimum charge.跟本就係明屈$100.若有業主不知情便會由佢安排購買蝕足千多元.他們的手法很賤.在此希望在渣打做按揭的業主們留意.若管理公司的火險條文 :em13: 渣打不接受都要自己出外找保險公司唔可以俾佢得逞. :evil:  :twisted:[/quote]

我都覺得喺.呢幾日公假要人喺短時間内揾公司好似有d問題.所以我地宜家決定投訴佢la.[/quote]

之前有消息又話我地唔使買火險
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:ae635c941a="dick&queenie"][quote:ae635c941a="AgnesSarah"][quote:ae635c941a="Solskjaer"]Hi Jade

我都覺得喺.呢幾日公假要人喺短時間内揾公司好似有d問題.所以我地宜家決定投訴佢la.[/quote]

之前有消息又話我地唔使買火險[/quote]

但喺渣打要within14日內俾證據佢佢仲話就算14日內俾到證據佢佢都要時間check應該會over14日.1 over14日佢就要你買保險.就算佢check到你喺唔洗買佢都要charge你100蚊.佢唔好佢[腸].

[quote:a6d8ba04d4="AgnesSarah"][quote:a6d8ba04d4="dick&queenie"][quote:a6d8ba04d4="AgnesSarah"][quote:a6d8ba04d4="Solskjaer"]Hi Jade

但喺渣打要within14日內俾證據佢佢仲話就算14日內俾到證據佢佢都要時間check應該會over14日.1 over14日佢就要你買保險.就算佢check到你喺唔洗買佢都要charge你100蚊.佢唔好佢[腸].[/quote]

Wah! Too bad!  :em13:  :em13:
Just call Hang Seng. The first year is covered by the bank. So have a lot of time to check the details. Other neighbour should check their bank immediately.

[quote:f513ce09e6="N&M"][quote:f513ce09e6="AgnesSarah"][quote:f513ce09e6="dick&queenie"][quote:f513ce09e6="AgnesSarah"][quote:f513ce09e6="Solskjaer"]Hi Jade

但喺渣打要within14日內俾證據佢佢仲話就算14日內俾到證據佢佢都要時間check應該會over14日.1 over14日佢就要你買保險.就算佢check到你喺唔洗買佢都要charge你100蚊.佢唔好佢[腸].[/quote]

Just call Hang Seng. The first year is covered by the bank. So have a lot of time to check the details. Other neighbour should check their bank immediately.[/quote]

:evil: 沒錯 我都決定唔同渣打買火險. Jade你可否給我報價( : 要有discount) Urgent!!!!!!!!

[quote:c2bb9103c3="johnychan"][quote:c2bb9103c3="N&M"][quote:c2bb9103c3="AgnesSarah"][quote:c2bb9103c3="dick&queenie"][quote:c2bb9103c3="AgnesSarah"][quote:c2bb9103c3="Solskjaer"]Hi Jade

Just call Hang Seng. The first year is covered by the bank. So have a lot of time to check the details. Other neighbour should check their bank immediately.[/quote]

:evil: 沒錯 我都決定唔同渣打買火險. Jade你可否給我報價( : 要有discount) Urgent!!!!!!!![/quote]

日前收到銀行通知,已經同銀行方面聯絡過,十四號係一定過數,無得反抗,最多查到有買就退回比例銀碼(但無講過要100 手續費喎)。亦同管業處人聯絡過,他們給了一份"香港民安險有限公司" 既"CERTIFICATE" 副本比我,係証明有同各業主購買保險,有關資料,除我之外仲有一位業主今早FAX左比銀行,佢地話現正聯絡保險公司,進一步情況,一有消息會馬上同大家講。

不過,你地最好打多個電話比銀行,同佢地先之聲明,又或者問清楚是否另需書面通知。

Dear All  

1. I asked Baker Mckenzie (律師事務所) they told me that we don't need to buy the fire insurance because it is included in our management fee.

2. Besides I called the management office today they told me that all buildings (block 1-block 6) had bought the fire insurance from Ming An Insurance Company.  The management officer fax me a copy of letter (Certificate Of Insurance) from Ming An which proved that RC had fire insurance.

3. Anyone who wants a copy of The Certificate Of Insurance I will fax to you tomorrow  (leave me a fax number and your name here) or you may call the management office for a copy at 3165-1280.....

[quote:7569b74771="Solskjaer"][quote:7569b74771="Tako & Sukie"][quote:7569b74771="Y&T"]Jade i asked 管理處, they (Mr 曹) said not only the first year but in the future we don't need to buy火險 ga.  they've bought for us using our monthly mgt fee. [/quote]

係唔係真ga渣打話14日後收我錢我都未收樓
都唔知點好.唔知買唔買好[/quote]
Tako & Sukie
你可以打俾管理處林先生31651500他會提供資料給你.不要俾"渣滓"屈.[/quote]

唔該等我明天打去問下先.