藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

你支持或反對使用電聯? [複製鏈接]

:evil:  :evil: 反對壟斷!!! :evil:  :evil:

:twisted: 不可能剝削我們作為消費者的權利
我們有權選擇!!!
:twisted:

:em11:  :em11:
請你們作出明智的決擇!!!!

"本店獨沽一味 唔係冇比選擇你 你可以揀唔食架" -- 許冠文
"It is for your own good. You don't understand right now but you will thank me in the future!" -- I ain't stupid
"本xx冇呃你地架 大家放長雙眼睇..." -- ???

[quote:4d0e33b1ee="june & Fai"]最好就係要管理公司
例明每月管理費用係包括什麼
每樣服務清清楚楚
對大家都有好處
唔清楚就要問?唔問就只係自己既lost.[/quote]

監察者 就係每事問

事事不聞不問
好易俾人搵笨

[quote:4a57701ab6="VIC&CORA"]我同意saga / ac /27a 的見解 其實有冇人可以可同村長了解一下呢! 我都投反對票 :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:[/quote]

一定會

大家繼續表態同俾意見
贊成好 反對好 騎牆好 都俾意見

p.s. 有無人睇過一本書叫 "中國人可以說不" ?

我整個投票 choice 時 已經 = 讓左半球  8)
本來想整 :

1. 讚成阻止管理公司代為決定使用電聯並加入管理費
2. 反對阻止管理公司代為決定將電聯服務加入管理費

但咁做無意義
係讓賽下都有人企出來反對 才更顯得有力

wychan 既睇法係:
無論用唔用 管理費都無得減架喇 我地要留咁多 reserve 係個 mgt fee fund 度都無用. 只要電聯個價錢係合理既 (低過 market rate) 佢就會支持 因為可以俾少一舊錢.

如果100%住戶都上網 咁先至係平.  否則 只不過是d唔用既人補貼d用既人.
即係話如果比50%off藍澄 但成個藍澄得25%人用 最後藍澄係比原價貴左100%
咁你仲會唔會覺得平...

eg.  1500戶 電聯原價$200 如果藍澄所有用戶都用電聯即1500*$200=$300000
比個50%我地即150000
賬面好似戶只係$100 但係實際係其多呢?

假如實際用戶得25%即375戶 (已經唔少數目)
咁$150000由375分 = 即平均一戶電聯收我地藍澄$400... 比街客貴成倍...

咁你仲覺得平唔平...

唔好隻眼開隻眼閉... 咁自私啦.

1. 已經話左會將 broadband 加入管理費
2. 係電聯 1.5M 唔係和記GE 但話唔係用電插頭 係用 RJ45 頭 去到 fiber 之間既 network 未知係點搞 (如果係咁 用咩頭都係空話 我可以 100M ethernet RJ45 頭 但個 router throughput 只得 1.5M ... )
3. 屋苑而家只鋪左和記電話同和記 RJ45 插座 無 pccw 所以 sonet pccw broadband pccw telephone ...應該無 ... 除非pccw 拉線 唔係無得係 RC 用 (但俾唔俾拉線 係要管理公司批 ... 管理處村長其實好好傾 對答一流 ...)
4. 兩年約 兩年後一切待定 如果兩年後無其他 ISP 肯入來鋪線  大家無其他選擇
5. 短期內唔會係小路加建上蓋 因為財政唔叫鬆動 為咩唔鬆動? 呵呵 ...

我地似乎幾須要一個有能力影響管理公司既法團 ....

今日同管理公司傾過寬頻呢個問題後,其實真係對佢有D失望 :
1)  Saga兄講得對,當一項服務包入管理費後,某程度上這個設備,已經成為屋苑的公用服務,好大可能導致其他供應商減低「入」意欲,到兩年後我一樣根本唔多選擇。
2)  我認為電聯所收取月價,並不優惠,仲要簽兩年合約,而呢兩年內電聯所收取的並不是小數目。大家要清楚,管理費包,唔等於唔使錢〔管理費包 = 管理費代支 = 業主俾錢〕
3)  這個不優惠及要兩年合約的寬頻服務,只得 1.5M。
4)  當管理公司知道有業主對於呢服務開始關注時,她們的行動並不是將事件透明化,反而同電聯簽訂合約。
5)  管理公司表示其實管理費($1.3),都係zLzL緊,唔排除日後有調整可能。

基於以上理由,我認為寧願將呢筆錢用加建小路上蓋或智能咭保安系統,更為實際。

肥佬d文章又未必假得晒 總之我們要平靚正
一於反對壟斷~~~~

有咩行動可以幫手呀????
:x

話說上星期六 我生日既次天 (04-17) 我地約左 RC 村長 Gary Lam 坐低傾呢個問題 同行有另外幾位 RC 業主 正方x2 反方x2 中立x1
RC 係一個和而不同既社區 雖然有時我地意見不同 但仍不損我地之間既感情 仲互相參觀大家既單位 夜晚一齊食飯  :mrgreen:

我 無寬頻約跟身要帶過 RC
我 無車牌 好少游水 少睇電視 我估寬頻對我黎講 重要過其他服務 但我唔會反對其他服務 因為我知我唔用 其他人會用
我 同其他 ISP 毫無關聯
我 更加唔會咁偉大去照顧唔會上網o個批公公婆婆
我 應該係管理費包寬頻既"表面"受惠者 因為點睇 都係其他少上網既人貼我 你睇我而家都未訓係度上網就知

$1.3 已經係好緊絀 兩三年好有可能加管理費 小路上蓋 ... 睇黎都要等下  :em06:

其實而家固網同手提電話都好普遍下 作為屋苑增值既服務 我想 加入固網電話費及3G 電

話費入管理費都係一個唔錯既 idea 用下先啦 無壞既 試下先嘛

我係時候返去做一個吹水版主喇  
如果有人會發起簽名行動反對既話 我會送上一個雖然渺小 但衷心既簽名  8)

最大問題係和黃唔會同我地慳錢 $1.3 只係佢賣樓招數之一 好快用完.....錢用o左 佢地袋o左 仲有.....點解一定要比電聯? 點解一定要o係管理費包埋? 如果話可以增加 rc o既 selling point 我覺得對我地o黎講.. 有 一個好o既業主立案法團先係!
見過鬼就唔怕黑啦~