藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

你支持或反對使用電聯? [複製鏈接]

最好就係要管理公司
例明每月管理費用係包括什麼
每樣服務清清楚楚
對大家都有好處
唔清楚就要問?唔問就只係自己既lost.

堅持大公平原則不可為少少個人利益而損害他人

反對.反對.反對

:em20:  :em20:  :em20:

自由可貴

For your information. Please note that this is from 明報.

新樓「管理費包電話費」招非議

住戶投訴 拒用時恐付雙重電話費 (2003/11/24)

【明報專訊】和記黃埔(0013)旗下和記環球電訊(簡稱和環)與同系長江實業(0001)屋苑泓景臺的管理公司合作,以「管理費包埋電話費」方式向所有泓景臺住戶,提供「免費」的和環電話服務。不過住戶若不採用和環服務,雖可安裝其他固網商的電話服務,但管理費不可扣減。令採用電盈、新世界或九倉固網的泓景臺住戶,隨時可能要支付「雙重」電話費。  

另有地產代理透露,長實與新地合作的長沙灣宇晴軒,以及長實獨力發展的西九龍凱帆軒都有提供管理費包電話費的服務。

宇晴凱帆均有相同服務

有住戶投訴此舉是扼殺用戶的選擇權,和環競爭對手則投訴此舉是濫用市場優勢。據悉,電訊管理局已就泓景臺的個案作出跟進。

有固網業者透露,電訊管理局在一星期前曾向各固網商發信,查詢業者在泓景臺進行拉線入屋及客戶推廣時有否遇到任何問題。業者指出,當局指定某屋苑進行查詢並不尋常,可能與上述的銷售手法有關。

泓景臺現時向準業主推介時已表明住戶的管理費內,已包括和記環球的固網電話月費在內,以及電聯網絡的寬頻上網服務。泓景臺的管理費每呎1.7元,

跟同區新樓盤比較並不特別貴。然而可能沒有人可保證未來泓景臺的管理費一旦上升,便必定與和環電話費的上漲無關。

獲贈服務並無限期

據了解,泓景臺已表明住戶一天住在屋苑,繳交管理費,便可獲贈該兩種服務,這些服務並無限期。用戶可選擇其他固網商服務,但管理費不會減價。

一位有意購買泓景臺的準業主說,泓景臺與和環的合作,等於強迫用戶使用和記環球的服務,令他們失去選擇權。

有固網商指出,管理公司為客戶選定一間固網商,並以管理費包固網費的安排,變相將和記環球的固網月費降至免費,其他固網商要以接近一百元的月費搶客,根本沒有競爭力。這樣等於是變相控制了該屋苑的固網市場。

和環﹕管業商主動要求買線

不過,接近和記環球人士指出,這是屋苑管理公司主動向和記環球提出的商業合作協議,屋苑管理公司提出購買線路要求,和記環球便以商業條款出售,客戶也是向管理公司繳費,與和記環球無關。用戶仍有權選擇其他固網商,權益並不受影響。

電訊管理局發言人指出,由於這是固網商與屋苑管理公司的安排,管理公司如何提供固網服務,並非電管局所能控制,固網商也沒有違反牌照條款,但她說會跟進同類型的投訴。

九倉電訊市務副總裁張東林說,公司暫未在泓景臺提供固網服務,須待與和記環球討論租用大廈佈線網絡的結果。他說公司雖然是附屬於地產商九倉集團(0004),但絕無利用這種方式強迫用戶使用九倉電訊的服務。

我同意saga /ac /27a 的見解 但有冇人可以同村長了解清楚一下呢

![quote:62f293b666="27a"]頭先花咗好多時間,好詳細睇哂咁多條thread,我哋有以下意見:
1. 由讀緊書到出嚟做咗嘢咁耐,我真係完全唔相信呢個世界有「免費午餐」這回事。如果話管理費已經「免費」包埋broadband,不如話未喺你同意之前,已經有人喺你未知收費、未知質素、未知任何詳情下喺你銀包度攞$出嚟比一個既定的ISP! :em05:

2. 我哋十分崇尚自由市場原則,我睇唔到乜嘢理由唔可以根據「用者自付」原則嚟為自己o既broadband選擇合乎切身需要的ISP!至於話要求高的街坊可以另行選擇別家ISP,而以電聯網絡作backup......我的疑問係......是否人人都希望要backup呢?如果我唔要呢個backup,我理應無需為backup而付出金錢,硬要我使用呢個backup,並為此而付出金錢,我是不能接受的! :em16:  :em16:

3. 雖然我哋宜家仲未完全了解管理費與電聯broadband的來龍去脈,但觀乎有關報導以至李家在商場上的手法及作風,我認為不妨「先小人而君子」。無論下一步如何,我哋宜應有既定立場,所謂「先發制人,後發制於人」,我哋盡早就此表明立場,總比一切已成事實才提出要好!

4. 其實贊成使用電聯的街坊,我好尊嚴你哋的意向,因為你哋當然可以有自己的選擇權。但係喺你哋選擇使用電聯服務的同時,我好希望你哋可以為其他唔想使用電聯服務的街坊爭取「用者自付」,因為你哋不單係為其他人爭取,你哋亦都係為自己而爭取,畢竟大家都唔可以肯定自己是否一直願意使用電聯服務啩!
:em14:
就此種種,我已投了反對票! :em16:  :em16:  :em16:[/quote] :em13:  :em13:  :em13:

我同意saga / ac /27a 的見解 其實有冇人可以可同村長了解一下呢! 我都喺投反對票 :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:

我想問有無人用過電聯service??   可不可要求和記explain有關服務內容及收費??
:detective :detective :detective

呢個問題呢兩日我都有同 saga wychan 佢地傾過. 我講既野唔代表 saga 立場 只不過同佢傾完都想講一講呢個 topic.

在我理解
wychan 既睇法係:
無論用唔用 管理費都無得減架喇 我地要留咁多 reserve 係個 mgt fee fund 度都無用. 只要電聯個價錢係合理既 (低過 market rate) 佢就會支持 因為可以俾少一舊錢.

冰既理解係:
要我俾多一舊錢係我唔想要既 service 我反對. 我可能會用緊其他 bb 公司 有 contract 係身 電聯又未必係好用 要咁鬼祟咁迫我俾錢用我就唔制!
電聯係好既 就唔駛咁鬼祟!
要包埋 即係我無 choice 我反對!

saga 既睇法係:
用唔用電聯唔係最主要既 係咪都要用 bb 架喇 又唔可以將宜家屋企用緊既轉去藍澄灣 如果電聯真係平既 service 係好既都可以考慮. (雖然有人話電聯係慢過 dial up)

但要反既係市場壟斷!因為其他公司知道我地所用既 bb 係包左入 mgt fee 既 咁即係管理公司決定用邊間架啦. 而宜家又要局住用電聯兩年既 出面既公司自然會 reluctant 打入黎 rc 呢個 mkt. 出面仲有其他更有 potential 既地方未被攻陷 resource 就唔會咁快輪到放入 rc.

如果呢個情況係真既 我地就無咩可能有一個公平既環境去選擇將來既 bb service.
仲有 兩年之後我地有無可能係呢個問題上有 say 影響管理公司既決定呢? 就算可以 係少數要服從多數既情況下 管理費包埋 bb service 都未必 benefit 到我(因為我可能係少數). 既然係咁 長遠計 係咪一開始將呢樣野從管理費中剔除 實行用者自付會係最好既決定呢?

[quote:86680fd6e3="Ice"]wychan 既睇法係:
無論用唔用 管理費都無得減架喇 我地要留咁多 reserve 係個 mgt fee fund 度都無用.
[/quote]

My option is the fund should be used on long term/permanent items.  For example the tile outside Tower needs repair now. Even though the developer will provide a period of "warranty" which is not long.(probably six month to one year only). We have to pay from the fund after the "warranty" if there is similar case. Or to build more facilities such as BBQ area (depends on owners' voting). Monthly charges should be included in our normal management fee.

In case there is too much surplus we can ask the management co. to reduce the fee (there are successful case in other estates). "The expense is easy to increase but very difficult to cut."

For the other facilities such swimming pool motor cars club houses and even the satellite TV programs all of them are already stated in the booklet. And we still have to pay for swimming pool club house facilities car ($88 to $188) and the PRC club house ($100). But this BB service is too 鬼祟 why not stated it clearly if it is good to us.

而家係用和記寬頻...唔係電聯....唔知大家又點睇... :?

和記寬頻 is better than 電聯; especially if we can get the 10M one. Unfortunately there are no official information yet. In the meeting minutes of the first management office meeting they state that this was not included in the management fee while some said that this was included. So can we get an official answer in black and white from the management office. We need more detail information such as the actual charge from Hutchison t&c of the agreement and the actual services. No one can guarantee that the management fee is 1.3 per feet forever. If we cannot maintain surplus in the fund they will still increase the management fee eventually.