藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

你支持或反對使用電聯? [複製鏈接]

[quote:96d2e5100e="saga"]
佢鋪定係一個賣點 大家一入伙好快伸請就有 broadband用
貴唔貴唔關事 市場決定

但佢壟斷包入管理費就係唔o岩[/quote]

咁那十個衛星電視台又點睇?
每年幾隻鑊的保險都不平,咁講不就是管理費裡支出,
叫埋酒店唔好睇衛星嗎?
之前有人同我講,住一樓唔使坐電梯,可否管理費平一點
我一年三百六十五日不要倒垃圾,可否管理費平一點
:em18:
有時不太明白,冇咩人知道什麼叫樓宇增值,你賣出去都有個selling point
層樓值錢D架... 8)
永遠愛著您 :em21: [/code]

真係唔知佢o既質素係點.... 如果好的話都 ok gei~
又唔係話要好好 唔係太差咁 lor~
見過鬼就唔怕黑啦~

saga :em21:

錫番啦...唔好因為某些立場,影響我同你的友誼 :em19:

壹周刊的報導 (尤其關於內地 李嘉誠 樓市) 都不能盡信 因為都有既定立場 (反內地反李嘉誠 看淡樓市) 增加market share 也不一定是損害利益 早前他替住宅訂平價報紙 好像又沒有損害
如果不用錢(或很平) 試一試無訪! 最重要反而是條款!

再補充一點...
我地叫"服務式住宅",不能與一般私人樓宇比較,
再者和記電聯係和記的子公司,
麗港城是和記樓嗎?(請問有冇人知,唔好話係長江樓,而且和黃同長江跟本不同)
阿公使唔使要比咩錢,比咩錢大家都唔肯定。

家陣有冇人夠擔出來講,和記興建的藍澄灣,比左幾多錢和記電聯丫 :evil:  

唔好未開波就去諗定咁多唔好野啦,睇定D先啦,
當年大家咩咪又係某些報導而不安, :em06:
來到今天....去過現樓示範單位的人,都有喜出望外的感覺,
睇定D先啦, :shock:
如果我地真係被老點,我第一個出來簽抗議信 :twisted:

saga :em21:

你哋咁嘈都唔係辦法wor
我認為到底包括入管理費未都仲未confirm
你話包入管理費遮 佢一樣可以話係免費送
所以都係等真實情況先
而且我哋係"服務式住宅" 可能呢個 term 有好多灰色地帶比佢哋走ga
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:7ace9fd7b0="dick&queenie"]再補充一點...
麗港城是和記樓嗎?(請問有冇人知,唔好話係長江樓,而且和黃同長江跟本不同)

家陣有冇人夠擔出來講,和記興建的藍澄灣,比左幾多錢和記電聯丫 :evil:  

如果我地真係被老點,我第一個出來簽抗議信 :twisted:

saga :em21:[/quote]

查實包埋都冇壞啦(如果合理的話),老實講,錢是儲來用而唔係儲來放的。所以如果管理基金有大量盈餘,對我地都沒多大著數,況且首兩三年內一定唔會話將來可能有盈餘而減管理費的。所以如果用得所著,而又大部份人可以享用的,我覺得未嘗不可...

再者,在現在IT新時代,十居其九(尢其是RC那些年青人為主的新村) 都會上網。如果大廈已提供基本的上網服務,對要求不高的人可說是先坐RC提供的SHUTTLE車... 而你要求高些,快些的話,你就俾錢買部波子揸羅。但萬一你部波子入左廠,你仲可以坐番SHUTTLE。多個免費BACKUP呀....

最後,收費問題.. 如何在已收的管理費中佔了50-60元開支,我冇反對。而且如果可以提供和記寬頻10M只加多50-100元(和記寬頻及電聯是子妹公司,我估有得傾的)。這樣可以平價揸波子就一流了... 然而反攏段問題是很易解決,只要其他供應商可以公平入村,到時你想揸法拉利都得啦.... :em11:
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:e4f2afab24="wychan"][quote:e4f2afab24="dick&queenie"]再補充一點...

saga :em21:[/quote]

查實包埋都冇壞啦(如果合理的話),老實講,錢是儲來用而唔係儲來放的。所以如果管理基金有大量盈餘,對我地都沒多大著數,況且首兩三年內一定唔會話將來可能有盈餘而減管理費的。所以如果用得所著,而又大部份人可以享用的,我覺得未嘗不可...

再者,在現在IT新時代,十居其九(尢其是RC那些年青人為主的新村) 都會上網。如果大廈已提供基本的上網服務,對要求不高的人可說是先坐RC提供的SHUTTLE車... 而你要求高些,快些的話,你就俾錢買部波子羅。但萬一你部波子入左廠,你仲可以坐番SHUTTLE。多個免費BACKUP呀....

最後,收費問題.. 如何在已收的管理費中佔了50-60元開支,我冇反對。而且如果可以提供和記寬頻10M只加多50-100元(和記寬頻及電聯是子妹公司,我估有得傾的)。這樣可以平價波子就一流了... 然而反攏段問題是很易解決,只要其他供應商可以公平入村,到時你想法拉利都得啦.... :em11:[/quote]

Yes
Bundled broadband can be used as a backup
But why not bundle Netvigator? At least we should have discussion and vote first  :twisted:
If many of us like to have 電聯 then it's fine.
But currently the comments on 電聯 is -ve more.  :em16:
I don't want to be the white rabbit !!!!!!!!!!

頭先花咗好多時間,好詳細睇哂咁多條thread,我哋有以下意見:
1. 由讀緊書到出嚟做咗嘢咁耐,我真係完全唔相信呢個世界有「免費午餐」這回事。如果話管理費已經「免費」包埋broadband,不如話未喺你同意之前,已經有人喺你未知收費、未知質素、未知任何詳情下喺你銀包度攞$出嚟比一個既定的ISP! :em05:

2. 我哋十分崇尚自由市場原則,我睇唔到乜嘢理由唔可以根據「用者自付」原則嚟為自己o既broadband選擇合乎切身需要的ISP!至於話要求高的街坊可以另行選擇別家ISP,而以電聯網絡作backup......我的疑問係......是否人人都希望要backup呢?如果我唔要呢個backup,我理應無需為backup而付出金錢,硬要我使用呢個backup,並為此而付出金錢,我是不能接受的! :em16:  :em16:

3. 雖然我哋宜家仲未完全了解管理費與電聯broadband的來龍去脈,但觀乎有關報導以至李家在商場上的手法及作風,我認為不妨「先小人而君子」。無論下一步如何,我哋宜應有既定立場,所謂「先發制人,後發制於人」,我哋盡早就此表明立場,總比一切已成事實才提出要好!

4. 其實贊成使用電聯的街坊,我好尊嚴你哋的意向,因為你哋當然可以有自己的選擇權。但係喺你哋選擇使用電聯服務的同時,我好希望你哋可以為其他唔想使用電聯服務的街坊爭取「用者自付」,因為你哋不單係為其他人爭取,你哋亦都係為自己而爭取,畢竟大家都唔可以肯定自己是否一直願意使用電聯服務啩!
:em14:
就此種種,我已投了反對票! :em16:  :em16:  :em16:

[quote:29ac0554f3="dick&queenie"]唔好未開波就去諗定咁多唔好野啦,睇定D先啦,

saga :em21:[/quote]Agree!
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~