藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

你支持或反對使用電聯? [複製鏈接]

[quote:1b851c3e01="Mr. & Mrs. FireFire"]據 他 了 解 , 以 電 聯 寬 頻 , 限 制 多 , 速 度 只 能 達 每 秒 1.5Mb , 不 擔 心 會 造 成 威 脅 , 強 調 不 打 減 價 戰 。
    有 線 寬 頻 發 言 人 稱 , 電 Z?寬 頻 技 術 欠 成 熟 , 故 不 擔 心 引 起 減 價 戰 。 有 美 國 電 訊 設 備 商 指 出 , 電 聯 寬 頻 技 術 仍 未 成 熟 , 而 且 當 家 中 使 用 電 器 時 , 用 電 量 愈 高 , 對 頻 寬 的 影 響 愈 大 , 訊 號 干 擾 亦 相 對 較 高 , 現 階 段 難 以 對 電 訊 商 構 成 威 脅 。

真係要問清楚免費o既定義係乜 :?:  :?:  :?:[/quote]

好明顯係 quality 差 所以其他高速 ISP provider 當佢無到 無威脅 ..
13x 完全無人用 蝕到開巷 長實佔  80% 股權 咪想搵我地d小業主著數貼佢...

睇返 dick 篇文  就睇得出個 service 係幾有問題 ..
無成功例子!

仲有 絕對唔係免費!
睇返麗港城就知 800 萬三年  :em05:

睇完 dick post 呢篇文 我開始相信同事講 衰過 dial up ...
大多干擾喇...

[quote:697f86f04d="saga"] 我開始相信同事講 衰過 dial up ...
大多干擾喇...[/quote]

但...上次個技術人員同我講...因為地區問題及技術改良,
藍澄灣已達10M獨享。而且以上新聞係2003年的。
等於以前網上行都係得1.5M貨仔,而家咪6M包寬頻電視,
科技野每天進步,好難講堅定流....
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:64a06fe5ac="saga"][quote:64a06fe5ac="Mr. & Mrs. FireFire"]據 他 了 解 , 以 電 聯 寬 頻 , 限 制 多 , 速 度 只 能 達 每 秒 1.5Mb , 不 擔 心 會 造 成 威 脅 , 強 調 不 打 減 價 戰 。
    有 線 寬 頻 發 言 人 稱 , 電 Z?寬 頻 技 術 欠 成 熟 , 故 不 擔 心 引 起 減 價 戰 。 有 美 國 電 訊 設 備 商 指 出 , 電 聯 寬 頻 技 術 仍 未 成 熟 , 而 且 當 家 中 使 用 電 器 時 , 用 電 量 愈 高 , 對 頻 寬 的 影 響 愈 大 , 訊 號 干 擾 亦 相 對 較 高 , 現 階 段 難 以 對 電 訊 商 構 成 威 脅 。

真係要問清楚免費o既定義係乜 :?:  :?:  :?:[/quote]

好明顯係 quality 差 所以其他高速 ISP provider 當佢無到 無威脅 ..
13x 完全無人用 蝕到開巷 長實佔  80% 股權 咪想搵我地d小業主著數貼佢...

睇返 dick 篇文  就睇得出個 service 係幾有問題 ..
無成功例子!

仲有 絕對唔係免費!
睇返麗港城就知 800 萬三年  :em05:

睇完 dick post 呢篇文 我開始相信同事講 衰過 dial up ...

saga哥哥首先真係要多謝你post個website上等我可以睇晒個內容講咩&來龍去脈 (我頭先真係好細心噤睇)而且重send俾出trip朋友仔睇佢話1定要反對唔可以俾佢 "玩壟斷"重有佢話我依家雖然係暫時半肯定呢個費用係包落 "管理費"喥不過佢話其實我 "重未完全入晒伙" 同埋因為呢個條例佢1d都冇同我講/註明/解釋過" so我就算依家要同佢fight都重有機 :evil: (因為我同麗港城佢唔同 佢係住落之後先俾管理公司玩壟斷 而我跟本就只係剛收樓係未定式入住 我1定要同佢貨清楚至得呀 咪當我好 "蝦" :twisted: ) &

saga哥哥唔該我幫我mark : 2票呀 thanks! ops:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

再補充番一點,麗港城,黃埔花園為舊屋苑(入伙後加電聯), :idea:
大家記唔記得,我地的售樓書已列明
:shock:
(屋苑內並已預設寬頻固網光纖,讓每戶可享用集團提供之寬頻服務)
故明施議,一早話比大家聽包上網。而且可能用我之前提及的另一種技術
由socket直入lan那一種,並非用電制經modem....
所以大家睇定先好冇 (^^)

saga :em21:
永遠愛著您 :em21: [/code]

堅決反對 堅決反對  :em18:  :em18:  :em18:
我朋友住麗港城他話慢到死轉hkbn
李先生禁多錢做乜?織翻D陰得啦 無慧日日比人罵!
我舉腳反對希望可以禁住佢不要比佢戀黎否則RC將無運行

[quote:0389e52dd4="dick&queenie"]再補充番一點,麗港城,黃埔花園為舊屋苑(入伙後加電聯), :idea:
(屋苑內並已預設寬頻固網光纖,讓每戶可享用集團提供之寬頻服務)
故明施議,一早話比大家聽包上網。而且可能用我之前提及的另一種技術
由socket直入lan那一種,並非用電制經modem....

saga :em21:[/quote]
不如去問清楚我地個藍澄村長啦。
明天會更好

[quote:d18f93559f="dick&queenie"][quote:d18f93559f="saga"] 我開始相信同事講 衰過 dial up ...

科技野每天進步,好難講堅定流....[/quote]

10 M 獨享?
無可能

10 M 共享先真 同埋係個  optical network 10M 唔係個電聯網 10 M
電機房入面隻 switch 做到 1.5M 已經偷笑仲要還神...

我堅決反對!!!
:em13:

[quote:28ac3d8976="dick&queenie"]
科技野每天進步,好難講堅定流....[/quote]

optical cable 10M 共享 甚至獨享都有可能
但個電聯網樽頸位 10M 獨享一定係流

我話 100000000000000000000000 G 獨享都係無用無意思架喎
個 net 樽頸位 power cable 度係 1.5M ....

[quote:0ebf233e82="dick&queenie"]再補充番一點,麗港城,黃埔花園為舊屋苑(入伙後加電聯), :idea:

saga :em21:[/quote]

預設固網光纖 = 有 cover
但無人叫佢要包入滾你費喎 ~
正正常常 用既伸請 唔用唔伸請唔係幾好咩?

佢鋪定係一個賣點 大家一入伙好快伸請就有 broadband用
貴唔貴唔關事 市場決定

但佢壟斷包入管理費就係唔o岩