藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 17432|回復: 76
打印 上一主題 下一主題

你支持或反對使用電聯? [複製鏈接]

http://magazines.sina.com.tw/next/contents/702/702-001_3.html

Saga 堅決反對

-避談服務收費,一直以「免費」服務向住戶招徠
-八百多萬
-若儲備耗盡,分分鐘要加管理費
-城大計算機科學系副教授李燦熙表示,電線上網技術尚未成熟,於外國亦只屬試驗階段。而部分國家研究指出,電線上網的速度和穩定性,會受到架空電纜或電器的干擾。
-電聯的頻寬現為1.5Mbps 共享,與其他公司如電盈的6M獨享,及和記的10M寬頻有一段距離。

又慢又唔穩定又貴 仲咩我要用佢?
管理公司就話可以收多d 管理人籌金o個 大家點解唔出來反對?

海欣:
海欣花園的業主,比麗港城的有準備,在本週二的業主大會上,有業主質詢高,指引入電聯,有可能觸犯電訊條例7K反競爭行為
由於業主反對聲音眾多,結果改為投標揀選寬頻公司,而且用者自付

Dick Hales MatthewLee Agnes&Sarah
今次聽我講... 大家唔好中計...
如果咁好 係出面就大把 market 喇
使唔使咁壟斷 搵我地笨實...

:em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:

我從來都冇贊成過.要zM上網我自已都識啦.我絕對反對呢件事ga.

我反對 但無奈接受.

反對
大眼

我反對壟斷 支持自由競爭 有競爭才有進步 否則可能成世都係1.5Mbps!!

我無意見................但會支持
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

我打算好似海欣咁 聚眾人之力以擊之

所以請呢度所有業主表態

管理公司之前話無包 broadband 支吾以對
等我地收樓先突然話有 等我地個個都因為忙收樓 佢地就可以過骨 !

司馬昭之心!
呢d招數太明顯喇 ~

o個時我地人多又得閒 我地又團結 佢怕我地搞事
而家...  :em16:

大家點睇?

不過又係壹傳媒喎...可信乎....???

會唔會又係針對性+誇大性+老作性文章先?????
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

我唔係業主 但我都反對壟斷

如果呢個 service 真係咁好 就唔駛咁鬼祟. 就唔駛迫人地用.

正如李天命老師話齋: 大學要求學生上課要點名係侮辱左大學生獨立判斷既能力 你講得好自然有人黎聽 講得差就要自我檢討 靠點名黎迫學生上堂有咩意義???

電聯係好既 大眾就自然會用你地既 service 駛唔駛咁賤格咁加係管理費度 美其名「送」俾業主呀~~~~~ 你咪繼續俾人唱衰之嘛~

乜野管理費包埋? 管理費唔包 大家分分鐘俾少 d

但宜家 confirm 左真係包左係管理費丫嘛. 係事實黎架囉喎.... 唔係咩?  :?: