藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

Urgent! 有關電聯網落 大家係咪已經唔記得左呢篇新聞 ???? [複製鏈接]

[quote="ac"]My friends just copy the following from the 泓景臺 forum. Take a look!

thank you "ac"真係好開心依家終於俾我見倒個會支持 "反電聯"news亦好開心你可以搵倒呢d資料post呢喥等大家還未明白鄰居可以更清楚了解到 "電聯"問題... :em06: 真係好多謝你我又可以有多點資料同管理公司fight la thanks you!!! :em14:

同時 我都覺得 LO LO都好噤我亦好讚成smallpotato & wychan講法 :em11: sorry之前係小妹 "愚見"無咩作為我會調頭la :em12: ...希望第時可以咩都包晒落 "管理費喥...& 有咩就我d儲備基金喥扣la"真係煩少d又可以攪好d鄰居關係 :em12:  :em17: ...多1事不如少1事 少1事不如唔好攪事...
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

[quote="小yen"][quote:33f34d76f3="wychan"][quote:33f34d76f3="smallpotato"]

同意,又如果RC開辦業主專用SHUTTLE BUS 其實都要由管理費補貼營運開支。當然有D人富貴可以坐的士,D呀伯唔駛反工又怕"雲"車浪所以只會行路唔答車,唔通這樣就要回水俾呀伯同D富貴友??

再者,如果個個都答SHUTTLE的話唔通這樣就攏斷了RC的交通服務? 的士 小巴及巴士就因此摺埋?NO WAY 市場主導,如果SHUTTLE辨得唔好,收費不合理。大家會轉答其他,自然SHUTTLE沒有開辨價值,約滿後一定摺埋(可能由管理公司或業主提出)。但辨得好,只要RC是開放通道俾其他車入來,你一定可以在RC坐的士。因為其他供應商有他們獨特之處(MARKET SEGMENT)去互補其他服務供應商的不足。

兄弟,唔通你唔想RC可以開辨業主專用SHUTTLE BUS 咩?? :em16:[/quote]

噤小妹想問問2位大老1路到this moment我都係已經知到shuttle bus費用唔包埋落管理費喥...噤即係話我1搭就要俾$ (只不過係如果日後d shuttle bus有咩損傷/維修$係要由我業主 "儲備基金"喥扣用...噤亦即係意味著我就算係咩year old都好總之我1定要俾...噤咪同你1路所講 "汽車比喻"相同...無論任何人想坐/咩車都好呢筆$都係1定要扣只係我搭唔搭呢架shuttle bus&上車1定要先俾$1樣道理...) 真係好好笑架...講真如果小妹可以有能力買倒架我想要dream car (當然最好係 "波子"la)話我就唔駛果陣時趁 "sars"時先決定買rc law... :em12:

p.s.: 以上回應只是想表達己見 絕無任何特別意思 請見諒... :em14:[/quote]

小YEN SORRY 雖然你所述的某此細節我唔明你個POINT是什麼,但是該服務存在與否是在乎於他的存在價值。當然,每個人的價值觀都不同,我亦會很專重閣下及其他反對者的價值觀及意見,所以大家拿出來討論,絕無HARD FEELING...

講開"存在價值",上網是大部份住戶所需這一點已然是無可否定的,所以我大膽以SHUTTLE BUS 來比喻。如果管理費已包而該筆款項對將來管理費儲備不會構成很大的壓力的話,我覺得是直得的。

當然,為何用電聯而不用電盈,HKBN... 為BULK PURCHASE 的VENDOR 這一點是可以拿出來討論的。但是現在大部份業主仍未收樓,業主立案法團未成立,我們的意見又未有主流共識...如果沒有一個果斷的決定的話,我估一年後都未可以上網。而現時大業主作了決定,論業權大細份的話我地又耐佢唔何.... 我們只好要求交代有關決定細節(如果決定了)及財務負擔。
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote="wychan"][quote="小yen"][quote="wychan"][quote:be0ac37332="smallpotato"]

小YEN SORRY 雖然你所述的某此細節我唔明你個POINT是什麼,但是該服務存在與否是在乎於他的存在價值。當然,每個人的價值觀都不同,我亦會很專重閣下及其他反對者的價值觀及意見,所以大家拿出來討論,絕無HARD FEELING...

講開"存在價值",上網是大部份住戶所需這一點已然是無可否定的,所以我大膽以SHUTTLE BUS 來比喻。如果管理費已包而該筆款項對將來管理費儲備不會構成很大的壓力的話,我覺得是直得的。

當然,為何用電聯而不用電盈,HKBN... 為BULK PURCHASE 的VENDOR 這一點是可以拿出來討論的。但是現在大部份業主仍未收樓,業主立案法團未成立,我們的意見又未有主流共識...如果沒有一個果斷的決定的話,我估一年後都未可以上網。而現時大業主作了決定,論業權大細份的話我地又耐佢唔何.... 我們只好要求交代有關決定細節(如果決定了)及財務負擔。[/quote]

wychan SORRY小妹之前所講全部都係"愚見"依家我非非.............常同意 :em11: 你講法 :em11:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

Additional information from the 泓景臺 forum. I scan thru the forum. Many feedbacks are negative. In general the speed of 電 聯 is slow.

------------------------------------------------------------

港 基 迫 住 戶 白 交 寬 頻 費

屯 門 雅 都 花 園 管 理 公 司 將 屋 苑 寬 頻 上 網 服 務 , 外 判 姊 妹 機 構 承 辦 , 有 關 費 用 計 算 在 管 理 費 中 一 併 收 取 , 住 戶 「 冇 得 選 擇 」 , 「 用 唔 用 都 要 畀 錢 」 , 住 戶 投 訴 做 法 不 公 平 , 電 訊 管 理 局 亦 非 常 關 注 有 關 情 況 , 並 已 作 出 跟 進 。

雅 都 花 園 住 戶 羅 先 生 投 訴 , 他 本 為 和 記 環 球 電 訊 公 司 10M 寬 頻 上 網 用 戶 , 合 約 至 明 年 三 月 才 屆 滿 。 今 年 九 月 , 雅 都 花 園 住 戶 收 到 一 封 由 屋 苑 管 理 公 司 「 港 基 物 業 管 理 有 限 公 司 」 發 出 的 信 件 , 內 容 謂 屋 苑 考 慮 將 寬 頻 網 絡 外 判 「 電 聯 網 絡 」 承 辦 , 使 用 和 記 寬 頻 上 網 服 務 。
今 年 十 月 中 , 管 理 公 司 又 發 函 件 , 住 戶 到 管 理 處 登 記 借 取 寬 頻 數 據 機 試 用 電 聯 網 絡 , 他 用 後 發 現 上 網 速 度 大 不 如 前 , 原 來 電 聯 只 提 供 1.5M 速 度 , 「 慢 過 人 , 點 解 要 轉 用 佢 ? 」 他 曾 向 管 理 公 司 及 業 主 代 表 反 映 不 滿 , 但 不 獲 理 會 , 至 十 一 月 中 收 到 管 理 公 司 通 知 , 表 示 十 一 月 十 七 日 便 開 始 投 入 服 務 , 「 根 本 就 冇 諮 詢 過 業 主 意 見 , 話 轉 就 轉 。 」

「 冇 講 計 入 管 理 費 」
羅 先 生 氣 憤 表 示 , 上 網 費 每 戶 每 月 七 十 元 費 用 , 計 算 在 管 理 費 內 , 「 佢 ( 管 理 處 ) 從 來 冇 講 過 上 網 月 費 會 計 埋 管 理 費 , 係 我 問 問 至 講 , 分 明 係 想 隱 瞞 事 實 , 佢 幾 間 公 司 都 係 同 一 個 機 構 , 將 我 管 理 費 左 袋 入 右 袋 , 咁 壟 斷 法 , 對 我 小 業 主 好 唔 公 平 , 最 慘 係 老 人 家 , 根 本 唔 會 上 網 , 但 又 要 白 白 交 錢 。 」 他 曾 向 業 委 會 反 映 , 對 方 竟 指 因 為 有 住 戶 贊 成 所 以 接 受 安 排 , 「 咁 對 反 對 住 戶 好 唔 公 平 。 」
羅 先 生 說 , 他 原 用 和 記 寬 頻 , 仍 有 合 約 在 身 , 不 能 取 消 , 變 相 雙 重 交 費 , 極 不 公 平 , 故 分 別 向 本 報 及 電 訊 管 理 局 投 訴 。

問 卷 顯 示 業 戶 支 持
港 基 物 業 管 理 有 限 公 司 函 覆 本 報 查 詢 表 示 , 在 業 主 委 員 會 商 討 採 用 「 電 聯 寬 頻 」 網 絡 時 , 管 理 處 曾 向 住 戶 進 行 問 卷 調 查 , 結 果 顯 示 業 戶 廣 泛 支 持 採 用 「 電 聯 寬 頻 」 網 絡 , 故 業 主 委 員 會 議 決 採 用 。
電 訊 管 理 局 表 示 , 近 日 亦 收 到 六 宗 同 類 投 訴 , 指 有 管 理 公 司 將 固 網 或 寬 頻 等 電 訊 服 務 收 費 加 入 管 理 費 中 , 電 管 局 甚 關 注 , 並 已 跟 進 , 暫 未 能 就 個 案 作 出 評 論 。 ( 一 二 ○ 三 ○ ○ 七 )

應 開 大 會 決 定
法 律 界 人 士 黃 國 桐 指 , 業 主 委 員 會 一 切 權 力 皆 來 自 大 廈 公 契 , 原 則 上 只 為 諮 詢 角 色 , 除 非 公 契 賦 予 其 很 大 權 力 , 否 則 於 議 決 事 項 時 , 應 召 開 業 主 大 會 決 定 , 「 尤 其 涉 及 錢 銀 , 更 應 召 開 業 主 大 會 作 決 定 」 。
他 建 議 , 不 欲 使 用 管 理 公 司 「 安 排 」 寬 頻 的 住 戶 , 可 「 挑 戰 」 業 主 委 員 會 , 翻 查 公 契 了 解 業 主 委 員 是 否 有 權 作 決 定 , 如 證 實 根 本 沒 有 此 權 力 , 便 可 提 出 重 新 議 決 。

不 得 防 礙 競 爭
根 據 《 電 訊 條 例 》 第 106 章 7K 條 , 牌 照 商 不 得 作 出 防 止 電 訊 市 場 競 爭 之 行 為 , 當 中 亦 明 列 不 可 給 予 相 聯 人 士 不 當 的 優 惠 ; 或 從 相 聯 人 士 處 收 取 不 公 平 的 利 益 , 免 置 競 爭 者 於 不 利 位 置 , 否 則 持 牌 人 即 屬 違 反 條 例 規 定 。
港 基 物 業 管 理 公 司 乃 「 長 江 實 業 」 全 資 附 屬 機 構 , 而 電 聯 網 絡 有 限 公 司 則 是 由 長 實 與 中 華 電 力 公 司 合 組 , 長 實 佔 八 成 一 股 權 , 而 和 記 環 球 電 訊 則 是 和 記 黃 埔 全 資 公 司 。
資 料 來 源 : 電 訊 管 理 局 及 蘋 果 資 料 室  

--------------------------------------------------------------------------------
瑞士~米爾特阿拉靈峰(3462M)
- Alex Wong

haha_II
Junior Member

316 Posts
Posted - 12/12/2003 :  4:06:29 PM      
--------------------------------------------------------------------------------

same as BY situation !

potatoiris

286 Posts
Posted - 12/15/2003 :  1:56:23 PM         

we don't even have 業 主 委 員 會 for the moment....no one 'monitor' CB now.

black_dao

Hong Kong
276 Posts
Posted - 12/15/2003 :  10:32:36 PM           

hey I use PCCW stead of 和 記 寬 頻. if we have a choice I think not many BY owners will subscribe them.

黑豆

BYG

311 Posts
Posted - 12/16/2003 :  10:49:49 AM      

I am sure I will use back PCCW if I have choice

haha_II

316 Posts
Posted - 12/16/2003 :  2:57:28 PM      

I have called Cable TV today and they told me that Ck still doesn't have apply for the installation yet !!!!

They also mention that they will install I-Cable also when they install the
Cable TV ..

Please call CB for our benefit !!

ia_wok
Starting Member

31 Posts
Posted - 12/17/2003 :  12:52:21 AM      

Dear BY Phase 1 owner

Would like to know what is offered by CK?

和 記 環 球 電 訊 公 司 10M
or
電 聯 1.5M?

leungwk

Hong Kong
18 Posts
Posted - 12/18/2003 :  1:00:11 PM      

I confirmed with 和 記 (1222 - 142) we are using 電 聯 1.5M.

quote:
Originally posted by ia_wok

Dear BY Phase 1 owner

Would like to know what is offered by CK?

和 記 環 球 電 訊 公 司 10M
or
電 聯 1.5M?

SAP
New Member

60 Posts
Posted - 12/18/2003 :  2:07:10 PM      

o甘 1.5M 係個人定係 share o架 ?

Helen & Chris

potatoiris

286 Posts
Posted - 12/18/2003 :  11:31:14 PM         

I called the hotline and the repre. even said it is 10M 個人 for sure not yet try the speed but really doubt this.

SAP
New Member

60 Posts
Posted - 12/19/2003 :  11:07:08 AM      

poptatoiris thanks

Helen & Chris

ia_wok

31 Posts
Posted - 12/19/2003 :  11:27:43 PM      

Thanks!

Will it be 電 聯 company and they rent the broadband service from 和 記 環 球 ?

Just my guess becasue our new house alreay have LAN port and optical fibre facilitie no need to use electric socket like other old property?

我個人認為...
大家首先要攪清楚到底管理費係唔係真係包括電聯上網費先
同時 係唔係冇其他選擇
如果攪錯咗 而又鬧大咗件事 始終係我哋業住冇著數 :em05:
日後同管理處面咗咗就唔好啦!
所以首先要做既係攪清呢件事既來龍去脈
宜家嚮呢到嘈係冇用ga 得把口係冇用ga :em16:
所以希望收咗樓ge業主去同管理處查詢一吓先
然後再決定下一步係點!!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

我聽日交defect list 我去問下...不過我d小人物問唔到d咩...
同埋根據經驗...個個職員答案唔同...

[quote:194fedcf46="diedsee"]我個人認為...
大家首先要攪清楚到底管理費係唔係真係包括電聯上網費先
同時 係唔係冇其他選擇
如果攪錯 而又鬧大件事 始終係我業住冇著數 :em05:
日後同管理處面就唔好啦!
所以首先要做既係攪清呢件事既來龍去脈
宜家嚮呢到嘈係冇用ga 得把口係冇用ga :em16:
所以希望收樓ge業主去同管理處查詢一先
然後再決定下一步係點!![/quote]

非非.............常同意你講法 :em11:  :em11: 噤請問你收樓未 :?: 我就未...如果你收話嘛煩你&smallpotato你幫手問問 :em14: (放心我已打算放棄同任何部門/公司查詢...噤大家就唔駛擔心會攪大件事 :em12:

我都未 但我一定問!!!!

[quote:b2ceff3646="smallpotato"]我聽日交defect list 我去問下...不過我d小人物問唔到d咩...
同埋根據經驗...個個職員答案唔同...[/quote]

傻啦!!唔好咁講!!
積少成多!!

咁我哋就要抄到個職員名
如果未能confirm
咁就統計吓到底邊方面大比數喇!
唔sure就叫佢搵個sure既答我
我係業主 我有權去confirm !!!

收樓果日個靚女姐姐同我講左broadband d 野未定