藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

Urgent! 有關電聯網落 大家係咪已經唔記得左呢篇新聞 ???? [複製鏈接]

I agree with you Wychan :em11:  :em11:  :em11:

I don't agree to include this in the management fee. If Hutichison really wants to give us special offer they can offer to HK$50 per month to us and let us make decision. They should not come up agreement with management office without our consensus. We really need to make our choice or we will suffer later. They can give special offer to us initially and kill other ISPs. When other ISPs is not willing to invest in RC Hutichison can include price gradually.

其實我覺得管理基金有盈餘是好事law呢筆錢將來可以用來做維修或減管理費.仲有宜家出面的上網都好平如果佢收50-60我唔覺得特別便宜.我個friend用netvigator都9x咋我不如選netvigator又有miles又可用credit card找數分.

1.包埋唔係壞事但係最緊要係有得選擇其他isp
2.唔好因為加入服務而導致加管理費
3.用唔到某d服務業主唔好話要扣返錢聽落好似唔岩聽"唔用都要比錢喎!!!" :twisted: 舉個例黎講冇車牌A業主一定覺得個借車服務冇用唔想比錢但係一個冇車但有車牌B業主可能覺得借車服務好好。冇車牌A業主可能好鍾意遊水覺得個200m泳池好正但係原來冇車但有車牌B業主唔識游水200m泳池對佢黎講完全冇用。若果 A B 業主都唔願比用唔到服務d錢管理公司聽左佢地講唔收冇用服務業主錢但係就因為唔夠錢維持cut晒兩種服務...咩都冇晒。唔用某服務就唔比或減價係就係慳到目前一角幾毫但係將來管理質素唔好同埋咩服務都冇晒層樓叫價都唔好影響仲哀。管理費同大家比稅政府情形有異曲同工道理你比錢可能用左d補貼人地唔係放晒落你身上但轉一轉黎諗人地都可能補貼緊你一d服務係唔係?只有"炒家"會支持用者自負原則因為佢地唔會住落黎一定用唔到d 服務比小d等如賺多d賣左賺左之後鬼理你班真住客咩。
4.至於管理基金儲備問題...小人覺得wychan係岩...錢要黎用唔係放...特別係新樓期可以試下用黎買多d設施啦。管理基金儲備主要目的係應付突然開支(通常係d大件事維修果d。新樓期有發展商保養可以唔駛留得太多。咁當然買設施都要買d有用同價錢合理&&&&&最緊要業主同意買 :em19:

[quote:a5d915b75e="smallpotato"]1.包埋唔係壞事但係最緊要係有得選擇其他isp
3.用唔到某d服務業主唔好話要扣返錢聽落好似唔岩聽"唔用都要比錢喎!!!" :twisted: 舉個例黎講冇車牌A業主一定覺得個借車服務冇用唔想比錢但係一個冇車但有車牌B業主可能覺得借車服務好好。冇車牌A業主可能好鍾意遊水覺得個200m泳池好正但係原來冇車但有車牌B業主唔識游水200m泳池對佢黎講完全冇用。若果 A B 業主都唔願比用唔到服務d錢管理公司聽左佢地講唔收冇用服務業主錢但係就因為唔夠錢維持cut晒兩種服務...咩都冇晒。唔用某服務就唔比或減價係就係慳到目前一角幾毫但係將來管理質素唔好同埋咩服務都冇晒層樓叫價都唔好影響仲哀。管理費同大家比稅政府情形有異曲同工道理你比錢可能用左d補貼人地唔係放晒落你身上但轉一轉黎諗人地都可能補貼緊你一d服務係唔係?只有"炒家"會支持用者自負原則因為佢地唔會住落黎一定用唔到d 服務比小d等如賺多d賣左賺左之後鬼理你班真住客咩。
4.至於管理基金儲備問題...小人覺得wychan係岩...錢要黎用唔係放...特別係新樓期可以試下用黎買多d設施啦。管理基金儲備主要目的係應付突然開支(通常係d大件事維修果d。新樓期有發展商保養可以唔駛留得太多。咁當然買設施都要買d有用同價錢合理&&&&&最緊要業主同意買 :em19:[/quote]

同意,又如果RC開辦業主專用SHUTTLE BUS 其實都要由管理費補貼營運開支。當然有D人富貴可以坐的士,D呀伯唔駛反工又怕"雲"車浪所以只會行路唔答車,唔通這樣就要回水俾呀伯同D富貴友??

再者,如果個個都答SHUTTLE的話唔通這樣就攏斷了RC的交通服務? 的士 小巴及巴士就因此摺埋?NO WAY 市場主導,如果SHUTTLE辨得唔好,收費不合理。大家會轉答其他,自然SHUTTLE沒有開辨價值,約滿後一定摺埋(可能由管理公司或業主提出)。但辨得好,只要RC是開放通道俾其他車入來,你一定可以在RC坐的士。因為其他供應商有他們獨特之處(MARKET SEGMENT)去互補其他服務供應商的不足。

兄弟,唔通你唔想RC可以開辨業主專用SHUTTLE BUS 咩?? :em16:
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

真係好開心大家都有 "反應"& "提議"講真冇話邊個講實噤 (況且呢個世界唔會話邊個講都可以俾是但1d人認同)基本上我唔可以 "未殺"任何人提議 但係同樣道理亦唔可以 "未殺"任何人選擇權...

1.) 我想問當初大家買rc時候係知唔知我 "管理費"入面係要包埋 "電聯-上網費"呢 :?: 講真如果當初係知話噤呢個問題又會唔會係大家買rc前其中1個考慮點呢 :?:  (我自己可能因為初初都考慮好多so如果我係知話呢個1定係我其中1個thinking point law...)
2.) 即使依家佢真係要將 "上網費包埋落管理費"喥噤點解佢唔可以先 "知詢"我大多數人想 "選擇哪間上網公司"呢 :?: 雖則 "電聯係同和黃有掛勾"但係我呢班 "新業主"係唔係應該 "擁有呢個選擇權"呢 :?:  (好似由此至終都係管理公司自己一相情願喎 :em16: )
3.) 係 "儲備基金"就係點擺都唔會有息加倒落去亦唔會話真係可以減倒我d管理費 同樣初頭1年我大廈維修費亦係由 "管理公司負責"噤但係大家有冇想過到我過幾年之後我大廈開始 "老化"亦代表著有好多唔同修費問題會發生噤到果陣時可能個維修費1d都唔少喎 :em16:
4.) 另外我亦唔反對 "動用儲備基金-作有建設性用途/興建" 當然亦都要好似之前其他業主話事計 "要先知詢我各大業主&得到我各大業主同意先去決定用呢筆-儲備基金"la 噤點解 "管理公司"唔可以我 "收樓時候"同我查詢有關上網/其他同我有切身關係問題之後佢先決定呢 :?:  (講真 如果話怕到我正式入伙果陣未能趕得切話...噤數數手指由依家開始收樓到我真係正式搬入去rc住時間真係at least都係2個月後事...噤真係趕唔切咩...況且依家 "管理公司"未必真係sign. contract喎 :em16: 我都未收齊樓...亦即係代表我未交晒$俾發展商+管理公司+律師樓...噤佢真係夠膽去攪contract咩 8) )

p.s.: 希望依家大家可以認真噤想清楚...亦希望大家可以唔好只是想 "包埋落管理費1了百了唔駛煩又唔駛另外俾多筆$"有陣時可能煩之後利益都係去番個業住喥...anyway maybe小妹今次噤講會有人唔同意亦覺得我噤講唔駛理 :em17: ...點都好letter我就今朝send俾各有關人事 (起碼要過easter holiday之後先有回應) 但係起碼我已為我自己 "日後切身問題"做出過力...亦正如我尋晚噤講就算最後只係得番我1個我亦會要得到 "1個明白 1個解釋 1個我覺得唔會擺明俾人搵笨答覆" (就算係任何1個department/company1個草草了事answer我都要佢作出交代) :mrgreen:

*如以上說話對大家有任何不滿請見諒 :em14: 小妹自問讀書唔多只係想抱住 "星斗小市民亞Q精神"對自己 & 屋企人有個交代...請勿見怪 :em14:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

堅決反對壟斷

i shall fight for the my rights!

途徑
1. 電訊管理局
2. 管理公司
3. 議員
4. 傳媒

[quote="wychan"][quote:c1eece9c99="smallpotato"]

同意,又如果RC開辦業主專用SHUTTLE BUS 其實都要由管理費補貼營運開支。當然有D人富貴可以坐的士,D呀伯唔駛反工又怕"雲"車浪所以只會行路唔答車,唔通這樣就要回水俾呀伯同D富貴友??

再者,如果個個都答SHUTTLE的話唔通這樣就攏斷了RC的交通服務? 的士 小巴及巴士就因此摺埋?NO WAY 市場主導,如果SHUTTLE辨得唔好,收費不合理。大家會轉答其他,自然SHUTTLE沒有開辨價值,約滿後一定摺埋(可能由管理公司或業主提出)。但辨得好,只要RC是開放通道俾其他車入來,你一定可以在RC坐的士。因為其他供應商有他們獨特之處(MARKET SEGMENT)去互補其他服務供應商的不足。

兄弟,唔通你唔想RC可以開辨業主專用SHUTTLE BUS 咩?? :em16:[/quote]

噤小妹想問問2位大老1路到this moment我都係已經知到shuttle bus費用唔包埋落管理費喥...噤即係話我1搭就要俾$ (只不過係如果日後d shuttle bus有咩損傷/維修$係要由我業主 "儲備基金"喥扣用...噤亦即係意味著我就算係咩year old都好總之我1定要俾...噤咪同你1路所講 "汽車比喻"相同...無論任何人想坐/咩車都好呢筆$都係1定要扣只係我搭唔搭呢架shuttle bus&上車1定要先俾$1樣道理...) 真係好好笑架...講真如果小妹可以有能力買倒架我想要dream car (當然最好係 "波子"la)話我就唔駛果陣時趁 "sars"時先決定買rc law... :em12:

p.s.: 以上回應只是想表達己見 絕無任何特別意思 請見諒... :em14:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

[quote:fb6e7bfc37="smallpotato"]1.包埋唔係壞事但係最緊要係有得選擇其他isp
4.至於管理基金儲備問題...小人覺得wychan係岩...錢要黎用唔係放...特別係新樓期可以試下用黎買多d設施啦。管理基金儲備主要目的係應付突然開支(通常係d大件事維修果d。新樓期有發展商保養可以唔駛留得太多。咁當然買設施都要買d有用同價錢合理&&&&&最緊要業主同意買 :em19:[/quote]
非非.............常同意 :em11:  :em11:
明天會更好

My friends just copy the following from the 泓景臺 forum. Take a look!

「電聯」害苦了我!

-------------------------------------------------------------------------------

RobKwong
Average Member

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/15/2004 :  08:33:43 AM      
--------------------------------------------------------------------------------

琴日起身,用用o下寬頻,特然上唔到網,那時是朝早十點幾,我心諗:『可能部機o的 Software 有問題姐,依家息機等下再玩過…』如是者等到十一點幾都上唔網,我又諗:『會唔會我部機,又或者我o的 Hardware 有問題呢?』跟住自我檢查所有 Hardware ……最後發現電聯佢然 assign 個192.168.0.30/24 o既 IP 畀我,我又諗:『唔通佢要防止有人用佢地條 Line 做一o的商業上o既野?又或者佢唔夠 IP ?……』種種可能性「勇」上心頭。為當時已經點幾鐘,為有先解決自己個肚o既問題先,之後再算…

兩點正,我打落去管理處(35280550),問o下個電聯o既2字頭電話,點知佢將個電話飛左落保安部,個保安員好有禮貌咁同我講:「唔好意思幫唔到你,不如你遲些少再打過黎啦!佢地飛左條線落保安部。」如是者我又等到兩點九,o的管理處職員居然話畀我聽:「你打1222啦!冇2字頭o既電話嫁。」我問:「咁有冇直線電話丫?」佢答:「冇嫁!你打1222,之後再o禁11#41 或者 11#42 啦!」掛線之後我明明記得開會o個晚係有個2乜乜乜乜乜乜乜o既電話號碼,唔通我有柏金遜,唔好諗咁多,打左先算。

第一個接我電話係羅小姐,我同佢講:「我成朝上唔到網,掂攪?」佢話:「等我叫師傅Check o下先,兩個鍾頭後再覆你電話。」我即刻火都黎埋咁講:「兩個鍾頭後?乜都放晒工啦!咁我成日唔駛做野嫁啦…(下刪數百字)妳三十分鐘後打返電話畀我。」佢答:「ok! ok!.....」(最後佢挭係冇打電話畀我啦!)

To Be Continuous .......  

--------------------------------------------------------------------------------
人生有個真正朋友,的確好~極~!
阿Rob豬華生力啤

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/15/2004 :  09:46:23 AM      

之後我等到四點,我再打電話去,又係羅小姐聽我電話,我第一時間劈頭埋去就問:「做乜唔覆我電話?依家點先…(下刪百零字)」佢答:「個師傅三點九去左機樓到整。」我再問:「咁幾時先至整好?我已經成日都做唔到野,你究竟想我點……(再下刪幾百字)」佢都係咁答:「個師傅整緊,但係唔知幾時整好…」我心諗:『都好,有師傅整緊,即係做緊野,畀o的時間你啦…』

時間一分一秒咁過,去到五點九、五點十,都仲未用得,我再打去,今次係梁生聽我電話,我第一句就插,又話請o的師傅返黎做乜,請佢返黎食飯…你係唔係要攪到我要跳樓先安樂…我成日都做唔到野點計…(因為當其時怒火攻心,好多野都語無論次…)佢居然叫我打去「客戶服務部」到 complain ,又或者依家幫我轉過去,我答佢:「好丫!你幫我轉過去。」點知佢居然轉左個冇人用o既內線電話,講完一倫英文之後就「Bye Bye」(當時真係想毒打佢一身…)

我立即再打電話過去,其時為六點零五分,今次係一個叫「Jacko Chan」o既人聽我電話,因為佢o既語氣、態度都好好,攪到我發唔到難渣,咁我為有講完我o既苦況之後叫佢七點幾再打電話畀我,同我講返個師傅o既工程進度。之後我再打電話落「客戶服務部」到 complain,佢都係好好語氣咁同我講,又話唔好意思,又乜、又七…攪到我又發唔到難渣,之後仲叫 Jacko 記得七點半 call 我(當其時已經七點鍾)。為有落美孚食飯 relex o下…!

To Be Continuous ......

阿Rob豬華生力啤

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/15/2004 :  10:04:52 AM      

七點八,Jacko call 我話師傅仲未攪掂,唔駛講我更係又插人啦…(下刪幾百字)

時間就響「覆我電話,未整好,再等。」o既情況下流逝,直到老婆幫我搵幫手,佢叫我明早用唔用到 Internet 都打去 29616333電訊管理局complain,佢地會立即跟進。

至於結果係點,等我打完通電話再 post 上黎,如果有邊個響琴日用唔到 Internet 都應該打上去電訊管理局備案。請將此消息廣發出去。

阿Rob豬華生力啤

Taigausek

531 Posts
Posted - 01/15/2004 :  11:57:49 AM      

quote:
Originally posted by RobKwong

七點八,Jacko call 我話師傅仲未攪掂,唔駛講我更係又插人啦…(下刪幾百字)

時間就響「覆我電話,未整好,再等。」o既情況下流逝,直到老婆幫我搵幫手,佢叫我明早用唔用到 Internet 都打去 29616333電訊管理局complain,佢地會立即跟進。

至於結果係點,等我打完通電話再 post 上黎,如果有邊個響琴日用唔到 Internet 都應該打上去電訊管理局備案。請將此消息廣發出去。

Oh too bad !!

Mine worked OK last night I logged on at around 11.00pm and there wasn't any problem. Probabably they had already fixed it by then.

pinkycheng
Junior Member

Hong Kong
295 Posts
Posted - 01/15/2004 :  1:22:28 PM           

實在太過份了﹗

haha_II

316 Posts
Posted - 01/15/2004 :  2:21:13 PM      

Thats the reason  if we have choice  do we still use 電聯 ?

Because the Management fee is included so  we have NO CHOICE at all !

haha_II

316 Posts
Posted - 01/15/2004 :  2:21:55 PM      

What a nice business skills.........

black_dao

Hong Kong
276 Posts
Posted - 01/15/2004 :  9:56:46 PM           

I was not affected cos I use netvigator. But whenever I have connection problem I will request PCCW to do a refund for compensation. They have done it once when I moved in here. PCCW could not lease line from PowerCom and they could not get me internet service. I requested for bill adjustment and got the refund.

quote:

黑豆

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/16/2004 :  12:32:39 AM      

上回講到我用唔到寬頻上網,攪到我成日發老脾。

今日朝早再試用寬頻,都係唔得…
不過,我個 Firewall 已經可以到個 real ip,咁即係話寬頻服務已經 ok 左,但我唔能夠 through firewall 上網,咁我為有試試「直插」,丫…又畀佢得左,我心諗:『唔通我個 Firewall 瓜老柴?好,等我試o下其他寬頻公司,睇o下係唔係我個 Firewall 有問題至得!』就係咁,我左個 Firewall 去試左「和記2M商業寬頻」、「Pacific Supernet」、「HKBN(要用 web site login o個隻)」、「網上行」(以上全部都係商業寬頻,部份係我公司,部份係我客戶)全部都試過,一o的問題都冇,咁我為有返到屋企再試。

九點半返到屋,駁返好o的線,一試……都係唔得,咁我為有再打去「PowerCom」,今次係接我電話係 TC Leung(即係琴日灑我o個個,因為我認得佢把聲同佢講野o既語氣)佢話:「唔關佢事喎,會唔會係你個 Firewall 有問題所致?不如你 Check 左你個 Firewall 間公司先啦!」我返駁佢:「唔係喎!我已經試過我o既 Firewall 可以用響其他寬頻公司喎,係唔係你地公司 set 左唔畀 route 上 route 呀!」佢答:「咁牙!我問左o的師傅先,15分鍾後覆你。」

如是者過左15分鍾,「電聯」有人覆我,今次係 MW Kwok,佢第一句就話:「…師傅話佢地冇 set 過野喎,不如你 check 左 Firewall 間公司先啦!」我立即返駁佢:「唔係呀嘩!我試過晒個 Firewall 冇事喎,你地 set 左野呀馬…(因為太多重複,唔想再打…)」跟住佢用好似錄音機咁答我:「唔好意思呀!師傅冇 set 過野,不如你問左你個 Firewall 間公司先啦!……我地幫你唔到呀!唔…唔……(請自我重覆十幾次啦)」最後佢講到冇野好講,唔出聲,咁我為有 cut 佢線。

跟住我再試(老婆響後面安慰我…)開頭第一次試,唔得。再試,丫!死得佢丫,又得返喎,你話佢地響背後冇攪野?打o下問o下我都唔信

阿Rob豬華生力啤

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/16/2004 :  12:34:55 AM      

quote:
Originally posted by Taigausek

quote:

Oh too bad !!

Mine worked OK last night I logged on at around 11.00pm and there wasn't any problem. Probabably they had already fixed it by then.

石兄:

問題只響一座發生,二、三座冇事。

阿Rob豬華生力啤

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/16/2004 :  12:42:01 AM      

仲有就係我今日問過PowerCom o既職員,佢話我地屋苑係只得大約1.5M寬頻,但唔知仲有冇人記得 CB 梁小姐話我地有10M寬頻o既呢?

阿Rob豬華生力啤

yuen yee

Hong Kong
363 Posts
Posted - 01/16/2004 :  10:02:53 AM         

咦~我琴日都係中午12:00左右上過網喎都冇事!

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/16/2004 :  2:26:38 PM      

quote:
Originally posted by yuen yee

咦~我琴日都係中午12:00左右上過網喎都冇事!

就係因為唔係個個單位都上唔到網先至畀佢吹漲。據我所知亞德佢都上到…

阿Rob豬華生力啤

Eddy Hung
Senior Member

Hong Kong
1740 Posts
Posted - 01/16/2004 :  2:31:26 PM      

RobKwong

好少同你傾計。會唔會係機樓問題?因為我之前都係上唔到網,打去和記整一大輪,最後去o左BYo個機樓整,整到成夜晚11點幾至掂。

Eddy
棄我去者! 昨日之日不可留。 亂我心者! 今日之日多煩憂。

cyber2me
Administrator

Hong Kong
1136 Posts
Posted - 01/16/2004 :  2:41:15 PM         

Hi 阿Rob豬華生力啤

如無需要,盡量請勿過度使用超大或特大字體,謝謝!!

Cyber.2.Me
Let's Qoo...Dance TaiChi in Banyan
同你一幫,同你一黨,鄰友有難有事即刻同你鬆綁‧
地老天荒,全日開放,時勢再壞再亂這邊總有客房‧

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/16/2004 :  2:53:10 PM      

quote:
Originally posted by cyber2me

Hi 阿Rob豬華生力啤

如無需要,盡量請勿過度使用超大或特大字體,謝謝!!

收到!唔好意思

阿Rob豬華生力啤

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/16/2004 :  3:05:59 PM      

quote:
Originally posted by Eddy Hung

RobKwong

好少同你傾計。會唔會係機樓問題?因為我之前都係上唔到網,打去和記整一大輪,最後去o左BYo個機樓整,整到成夜晚11點幾至掂。

Hi 洪爺
以後多的是!
只要唔好怪我口不擇言就得啦!
我同你o既情況差不多一樣,但係因為我要由朝上網上到黑,所以我畀較火滾姐

阿Rob豬華生力啤

Eddy Hung
Senior Member

Hong Kong
1740 Posts
Posted - 01/16/2004 :  3:12:22 PM      

quote:

Hi 洪爺
以後多的是!
我同你o既情況差不多一樣,但係因為我要由朝上網上到黑,所以我畀較火滾姐

生力啤

火滾唔緊要,唔好傷身就得喇! 咁依家情況點呀?

Eddy
棄我去者! 昨日之日不可留。 亂我心者! 今日之日多煩憂。

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/16/2004 :  3:35:51 PM      

quote:
Originally posted by Eddy Hung

quote:

Hi 洪爺
以後多的是!

生力啤

火滾唔緊要,唔好傷身就得喇! 咁依家情況點呀?

如果可以將呢o的「火滾」用黎煲水就好o羅!起碼可以畀少o的煤氣費…
依家 OK 啦!有心有心

阿Rob豬華生力啤

waiwai52

Hong Kong
416 Posts
Posted - 01/16/2004 :  11:12:23 PM         

I can't online too.
Powercom 師傅 will come my home tomorrow

3H waiwai52

RobKwong

Hong Kong
540 Posts
Posted - 01/17/2004 :  08:57:20 AM      

今早七點零鍾上 Banyan Club Forum 開頭都仲得,但用o下用o下就上唔到,當其時係八點零五分,我心諗:『唔係掛,唔夠幾日就又死?試o下 Yahoo Hong Kong 睇o下得唔得?』點知係……唔得!咁我跟手就試埋「中銀」、「Google-Hong Kong」、「netvigator.com」……好多好多,不過有個奇怪現象,就係我只係去唔到「Hong Kong」o的 web site,大陸、日本同埋其他就去到,直到大約八點四十分佢又冇事。

唔知有邊位BY業主用緊其他網絡供應商呢?

阿Rob豬華生力啤

happysiuwai
Starting Member

Hong Kong
16 Posts
Posted - 01/17/2004 :  12:55:45 PM      

Refer to the Nevigator website I found that messgae :

HKIX 定 期 維 修

由 於 HKIX 在 二 零 零 四 年 一 月 十 七 日 早 上 六 時 四 十 五 分 至 九 時 作 出 維 修 , 客 戶 於 該 時 段 瀏 灠 本 地 網 頁 時 ,速 度 可 能 較 平 常 緩 慢 ,敬 請 留 意。

black_dao

Hong Kong
276 Posts
Posted - 01/17/2004 :  10:41:55 PM           

only the website is slow in downloading but netvigator broadband is okay wor.

quote:
Originally posted by happysiuwai

Refer to the Nevigator website I found that messgae :

HKIX 定 期 維 修

由 於 HKIX 在 二 零 零 四 年 一 月 十 七 日 早 上 六 時 四 十 五 分 至 九 時 作 出 維 修 , 客 戶 於 該 時 段 瀏 灠 本 地 網 頁 時 ,速 度 可 能 較 平 常 緩 慢 ,敬 請 留 意。

黑豆