藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

Urgent! 有關電聯網落 大家係咪已經唔記得左呢篇新聞 ???? [複製鏈接]

講開又講 管理處既answer有時未必真得哂 拿 前兩天 我問管理處和記broadband幾時有得用那位曹生話現在可以用收樓時我應該收到cable線 我話無收到um佢叫我去收樓處取回. yesterday 我已心急去收樓處取 去到時 staff 話未得 有d野仲同電聯傾緊. 我覺得好奇怪 之前另一位 管理處 職員(女仔) 又 sure 話和記broadband...1.5m 專用...現在收樓處又話未知...

所以 我估可能末sign agreement woo. 現在不就是反抗的良機乎?

A 屋苑管理公司現實行"免費" 和記鮮奶試飲計劃
住戶不用登記 每天獲派 10 升 和記出品白純鮮牛奶一筒
支出已計算入管理費之內 首年免費 次年以後由管理費扣繳
簽約五年

飲唔飲都要俾錢

問題1. 有人唔飲奶 飲左會肚痛 咁咪白俾錢 又浪費?
(公公婆婆唔上網既家庭點算?)

問題2. 我飲開雀巢牛奶公司朱古力奶架喎 又好味又有感情...
我另外買朱古力奶飲 d 白奶咪哂左囉 同埋我咪要俾多舊買奶錢?
(1.5 M 點用呀 我用開 pccw 6M 架喎 !)

問題3. 原來呢度無牛奶公司朱古力奶供應 全世界都飲和記白奶
因為壟斷左之後 雀巢牛奶公司係呢區無客 之前試過運奶過來呢邊d retail store 賣 無人買 變壞哂 後尾先知呢道係和記壟斷區 所以索性唔做
屋苑 A 生意 免得蝕

A 管理公司好開心 因為和記牛奶公司係自己同系公司 老闆開心 員工放心
另外 透過三年牛奶試飲計劃 將屋苑管理支出增加 8百萬 從而多收
80 萬管理人酬金 但無額外付出人力資源或統籌

管理公司將會試驗其他計劃 如冰鮮雞試食計劃及報紙試閱計劃 以提高屋苑屈素

----------

1. broadband 咁易申請(買牛奶咁易) 使唔使中央搞 值得俾酬金嗎 ?
2. 咁多 broadband 公司 (咁多唔同牛奶品牌) 但一戶只會用一間 (10升一日 無可能另外仲要買掛? 一個月唔會再有更多需求掛? 但仲咩唔俾我揀我自己喜歡既呢?  我唔飲奶架喎 倒哂去乎 ?
3. 兩年後 要加管理費 因為和記牛奶支出龐大 仲咩唔用雀巢朱古力奶呀  平好多又好味好多喎? 下...呢頭無 cover 無得買? 咩話? 仲有四年約係身??

到時都真係...

[quote:23c748597d="Y&T"]講開又講 管理處既answer有時未必真得哂 拿 前兩天 我問管理處和記broadband幾時有得用那位曹生話現在可以用收樓時我應該收到cable線 我話無收到um佢叫我去收樓處取回. yesterday 我已心急去收樓處取 去到時 staff 話未得 有d野仲同電聯傾緊. 我覺得好奇怪 之前另一位 管理處 職員(女仔) 又 sure 話和記broadband...1.5m 專用...現在收樓處又話未知...

所以 我估可能末sign agreement woo. 現在不就是反抗的良機乎?[/quote]

就快 settle 架喇
所以如果我地要行動就要快d  ~~

首先要  gather 足夠人既聲音
就算簽 都唔可以俾佢簽一個對我地太不利既合約

[quote:de0be2e72e="Y&T"]一個月前,我同netvigator續約,我仲問我搬守去rc有無覆蓋,佢地say es ga 話唔sure 6m 但實有3m. 唔知係唔係sales 為取得客仔 呃我. :em01:

let me call them to re-confirm tomorrow sin.[/quote]

放心喎 佢會幫你加返個 pccw 電話插座

i will support....how to gather the voice?

Absolutely agree your points
we need to fight for our right:em20:

Absolutely agree your points
we need to fight for our right
:em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:

支持saga
睇黎大家要快d成立業主立案法團唔好比和黃快刀亂麻則則膊唔多覺...
好似有班業主會約出4月18日黎食飯...大家抽空出席下...
http://rcrest.no-ip.com/viewtopic.php?t=2038
另外政府對成立業主立案法團有d幫助...
http://www.buildingmgt.gov.hk/tc ... _corporations/5.htm
或者有冇街坊熟呢d野可以提供多d資料呢....
各位街坊...可能大家收樓裝修買傢俱轉地址申請乜乜物物...好忙好煩好多野攪...但係都應該抽時間留意下呢d野囉...唔係太遲就"幣"....

[quote:61e9664982="saga"][quote:61e9664982="Y&T"]一個月前,我同netvigator續約,我仲問我搬守去rc有無覆蓋,佢地say es ga 話唔sure 6m 但實有3m. 唔知係唔係sales 為取得客仔 呃我. :em01:

let me call them to re-confirm tomorrow sin.[/quote]

放心喎 佢會幫你加返個 pccw 電話插座[/quote]

應該無問題 我屋企PCCW電話已申請轉去RC 並已收到PCCW嘅confirm信.

查實包埋都冇壞啦(如果合理的話),老實講,錢是儲來用而唔係儲來放的。所以如果管理基金有大量盈餘,對我地都沒多大著數,況且首兩三年內一定唔會話將來可能有盈餘而減管理費的。所以如果用得所著,而又大部份人可以享用的,我覺得未嘗不可...

再者,在現在IT新時代,十居其九(尢其是RC那些年青人為主的新村) 都會上網。如果大廈已提供基本的上網服務,對要求不高的人可說是先坐RC提供的SHUTTLE車... 而你要求高些,快些的話,你就俾錢買部波子揸羅。但萬一你部波子入左廠,你仲可以坐番SHUTTLE。多個免費BACKUP呀....

最後,收費問題.. 如何在已收的管理費中佔了50-60元開支,我冇反對。而且如果可以提供和記寬頻10M只加多50-100元(和記寬頻及電聯是子妹公司,我估有得傾的)。這樣可以平價揸波子就一流了... 然而反攏段問題是很易解決,只要其他供應商可以公平入村,到時你想揸法拉利都得啦....  :em11:
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)