藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

Urgent! 有關電聯網落 大家係咪已經唔記得左呢篇新聞 ???? [複製鏈接]

[quote:5ac4709d82="matthewlee"]商業機構利用自己某一方面的優勢是無可厚非 其實早已經預料和記是在藍澄比較有優勢. isp 只是其中一個 (其實可能不重要的)
其實我覺得詳細公契是怎樣寫才重要 如果管理公司經常做一些對業主不利的決定 我們就可以換管理公司! 所以管理公司要有表現亦不可以和業主門作對的! (所以應該壟斷不了)
至於 和記bb個人覺得 視作新樓配套都ok 表現不壞最少新樓入伙不久就可以用 如果其他isp要等幾個月才可以用就麻煩!
我覺得用bb 都要簽約1年半載 $1.3管理費 一試無妨 賬目清楚 對我們負責就可以(當然要說明怎樣終止服務)
暫時我覺得管理表現都幾好 要繼續"聽其言 觀其行" 多溝通了[/quote]

我反對既係將  broadband 係現階段加入管理費
要強調 係"現階段" 因為現階段被壟斷後對業主係最不利既

三兩年後就圍 D  ISP 鋪哂線入 RC 我地又有業團 你地話點都得啦  :em11:
有 competition D ISP 做野都唔敢咁求其啦

到時屋苑淡淡定有錢剩 又有業團監察 你地要加 broadband 好 加其他增值服務改善居住質素好 都好呀  :em04:

[quote:0d844d5ef4="KK & J"]我都有問過林生,唔是用電聯,是用和電cat.5,佢話線都係佢手上。(好肯定o甘講)至於有無其他ISP Providers? 佢話是有o既,不過重傾緊。只不過和電在和記建藍澄時可預先舖線有o左這個優勢。我同意自由競爭才有進步,但亦相信管理公司不會做成壟斷,只是需要時間去處理一些事情,例如:聯絡.洽談。[/quote]

唔係話狹義既壟斷
而係有廣義既壟斷行為 破壞公平競爭原則 同剝削消費者既選擇權

如果我地有業團 又或者管理公司俾我地選擇用邊間 ISP 包係管理費 咁都仲叫好d;

預先鋪線既優勢一向都仲係度 say 管理費唔包 broadband 我同大家其他人要上網 一樣係要幫襯和記 佢一樣係照賺我地錢直到其他 ISP 殺入來

分別係: 唔包係管理費其他 ISP 見有錢賺就會加快鋪線入來 快d拎個市場佔有率; 包係管理費 其他 ISP 好難打 market 就唔會咁快鋪線入 RC

咁如果和黃咁講呢...

"我地冇阻止過其他isp入...係佢地唔入之嘛...
我地個和記broadband係免費送比你地用架喎冇收你錢用唔用用係你自由用第二間isp...冇問題...如果你搵到話..."

之前好似提過即使包埋屋苑3年broadband錢對$1.3/尺呢個價錢都冇影響如果和黃真係上面咁講...我地有咩方法應付呢種變相壟斷??

[quote:8a109a8a4b="smallpotato"]咁如果和黃咁講呢...

我地個和記broadband係免費送比你地用架喎冇收你錢用唔用用係你自由用第二間isp...冇問題...如果你搵到話..."

之前好似提過即使包埋屋苑3年broadband錢對$1.3/尺呢個價錢都冇影響如果和黃真係上面咁講...我地有咩方法應付呢種變相壟斷??[/quote]

I also think in this way........ :roll:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:541bf635c8="smallpotato"]咁如果和黃咁講呢...

之前好似提過即使包埋屋苑3年broadband錢對$1.3/尺呢個價錢都冇影響如果和黃真係上面咁講...我地有咩方法應付呢種變相壟斷??[/quote]

如果俾左 800 萬 對呢舊管理費都無影響 咁包電聯入管理費 d 錢走去整其他 infrastructure 整靚同整舒服 RC 既環境 (e.g. 小路起透明上蓋 村巴) 又唔使加管理費 唔係更好咩?

電訊條例 7K 反競爭行為
和記電聯可以唔認 咩都入管理公司數 話係管理公司主動買線 唔關佢地事

如果管理公司一意孤行 我地大可以一大批人聯署去電訊管理局投訴

另一方面 管理公司咁一意孤行 做野又拖拖啦啦唔講清楚支吾以對 最後做左個大部份股東都唔喜歡既決定 亂使錢 蝕左老闆既錢 ... 呢d 員工 老闆真係要想下兩年後同唔同佢續約 ...

今次無話一定阻止到件事 可能已經米己成飯
但最主要可以睇下 管理公司係咪開明咁去處理我地既意見...

由佢亂來 下次可能包和記電話入管理費 每日包十 liter 屈銀紙蒸餾水 見你地好 第時再包百佳牌鮮奶每日十 liter ....
全部免費
不過整 lift 又要夾錢 油牆又要夾錢 整斜坡又要夾錢 赤字唔夠錢 又要整暗d 燈整細D 冷氣 加泳池入場費 etc.

到時真係 ...  :em20:
你唔走 我走  :em05:

[quote:dc68443fe8="saga"][quote:dc68443fe8="smallpotato"]咁如果和黃咁講呢...

如果俾左 800 萬 對呢舊管理費都無影響 咁包電聯入管理費 d 錢走去整其他 infrastructure 整靚同整舒服 RC 既環境 (e.g. 小路起透明上蓋 村巴) 又唔使加管理費 唔係更好咩?

電訊條例 7K 反競爭行為
和記電聯可以唔認 咩都入管理公司數 話係管理公司主動買線 唔關佢地事

如果管理公司一意孤行 我地大可以一大批人聯署去電訊管理局投訴

另一方面 管理公司咁一意孤行 做野又拖拖啦啦唔講清楚支吾以對 最後做左個大部份股東都唔喜歡既決定 亂使錢 蝕左老闆既錢 ... 呢d 員工 老闆真係要想下兩年後同唔同佢續約 ...

今次無話一定阻止到件事 可能已經米己成飯
但最主要可以睇下 管理公司係咪開明咁去處理我地既意見...

由佢亂來 下次可能包和記電話入管理費 每日包十 liter 屈銀紙蒸餾水 見你地好 第時再包百佳牌鮮奶每日十 liter ....
全部免費
不過整 lift 又要夾錢 油牆又要夾錢 整斜坡又要夾錢 赤字唔夠錢 又要整暗d 燈整細D 冷氣 加泳池入場費 etc.

到時真係 ...  :em20:
你唔走 我走  :em05:[/quote]

but now.. isn't it not 電聯????

應該唔係囉...因為已經有cat5插座入左屋啦...
問題係而家和黃會用咩藉口要我地硬食和記"薄餅"
我當然同意saga話將800萬用向其他有用地方好過買d大家唔想要野返黎...

但係正如我所講...和黃可以話係送broadband比我地用一個仙都冇收過亦冇將寬頻費包入管理費度(即係賬面上並冇直接購入寬頻服務的項目)咁樣電訊條例 7K 已經冇用....和黃已經甩身啦

至於管理公司...只要將用左錢條數 改一改個名入賬(例如:由寬頻服務月費改做寬頻設施建設/購置費...睇清楚...係設施唔係服務...即係買硬件唔係買服務...個寬頻服務係跟買寬頻硬件送架...咁冇壟斷啦...死未),再唔係做得樣衰d...黎一招"米已成炊"簽左喇喎...咁我地都企晒向度啦...有咩條例仲可以管到佢?

[quote:5c82133a5e="lux"]

but now.. isn't it not 電聯????[/quote]

係電聯 1.5 M
但話唔係用插座 係用 RJ45 頭囉 ~
RJ45 插頭至 fiber 之間點走 就無講到
但幾 sure 係 1.5 M

[quote:72f31780ca="smallpotato"]應該唔係囉...因為已經有cat5插座入左屋啦...
問題係而家和黃會用咩藉口要我地硬食和記"薄餅"
我當然同意saga話將800萬用向其他有用地方好過買d大家唔想要野返黎...

但係正如我所講...和黃可以話係送broadband比我地用一個仙都冇收過亦冇將寬頻費包入管理費度(即係賬面上並冇直接購入寬頻服務的項目)咁樣電訊條例 7K 已經冇用....和黃已經甩身啦

至於管理公司...只要將用左錢條數 改一改個名入賬(例如:由寬頻服務月費改做寬頻設施建設/購置費...睇清楚...係設施唔係服務...即係買硬件唔係買服務...個寬頻服務係跟買寬頻硬件送架...咁冇壟斷啦...死未),再唔係做得樣衰d...黎一招"米已成炊"簽左喇喎...咁我地都企晒向度啦...有咩條例仲可以管到佢?[/quote]

有無人可以搵下如果管理公司夾粗黎 係我地未入伙前搞左決定埋 我地有咩乎?

另外有無人可以搵下 7K 反競爭行為既詳細 detail ? 凱悅同海怡做到 因為佢地一早入哂伙 大把業主企出來反對
我地而家... 人少 代表性唔夠 同埋受最大影響o個一班人 (即係好少上網o個批) 跟本可能唔知情 ... 一盤散沙 ... 根唔唔夠票去 say ...

又有無人係其他ISP 做 可以問下佢地點樣對抗呢種 bundle 式壟斷 ?

講真... 1.3 管理費唔係好見使架咋
個 broadband 都起碼用左 1-2 毫去 ...
兩三年後  多左野要保養維修 加管理費在所難免
可能 兩年後唔再同電聯續約 不過要有法團先有 bargaining power

除左業團 無野可以阻止到管理公司

http://rd.scig.gov.hk/chinese/press/pr14052003a.htm

(一)《 電 訊 條 例 》 第 7K 條 禁 止 持 牌 人 作 出 電 訊 管 理 局 局 長 ( 以 下 簡 稱 「 電 訊 局 長 」 ) 認 為 旨 在 防 止 或 大 幅 限 制 電 訊 市 場 的 競 爭 或 具 如 此 效 果 的 行 為 。 以 低 於 成 本 的 價 格 向 電 訊 用 戶 提 供 電 訊 服 務 的 傾 銷 行 為 可 構 成 「 反 競 爭 行 為 」 , 特 別 是 當 該 營 辦 商 是 在 相 關 市 場 上 處 於 主 導 地 位 。 不 過 , 在 競 爭 市 場 中 , 在 短 時 期 內 以 低 於 成 本 的 價 格 向 客 戶 提 供 服 務 的 情 況 並 非 罕 見 。 這 市 場 策 略 可 用 於 增 加 市 場 佔 有 率 、 建 立 品 牌 或 提 高 新 產 品 的 知 名 度 等 , 並 非 一 定 屬 於 「 反 競 爭 行 為 」 。 因 此 , 電 訊 局 長 必 須 小 心 分 析 每 個 案 件 的 情 況 , 才 可 斷 定 在 該 個 案 中 以 低 於 成 本 的 定 價 提 供 服 務 是 否 構 成 「 反 競 爭 行 為 」 。

就 問 題 所 述 的 個 案 , 電 訊 管 理 局 現 正 進 行 調 查 。 電 訊 管 理 局 會 將 調 查 結 果 在 其 網 頁 公 佈 。

(二)現 行 的 《 電 訊 條 例 》 第 7K 條 , 已 就 禁 止 反 競 爭 行 為 提 供 足 夠 保 障 。 如 第 (一) 段 所 述 , 以 低 於 成 本 的 價 格 向 電 訊 用 戶 提 供 電 訊 服 務 已 可 構 成 該 條 款 下 的 「 反 競 爭 行 為 」 。 因 此 , 我 們 認 為 並 無 需 要 在 《 電 訊 條 例 》 特 別 加 入 「 反 傾 銷 行 為 」 的 條 文 。

(三) 固 網 商 必 須 遵 守 《 電 訊 條 例 》 內 關 於 公 平 競 爭 的 條 款 。 例 如 , 《 電 訊 條 例 》 第 7K 條 禁 止 持 牌 人 給 予 相 關 人 士 不 當 的 優 惠 以 防 止 或 大 幅 限 制 競 爭 。 因 此 , 固 網 商 若 因 與 外 地 電 訊 營 辦 商 互 相 抵 銷 接 入 費 而 節 省 經 營 成 本 並 提 供 較 優 惠 的 價 錢 及 條 款 予 它 的 相 聯 公 司 , 它 必 須 一 視 同 仁 地 將 優 惠 亦 提 供 與 其 他 非 聯 營 對 外 電 訊 服 務 營 辦 商 , 以 確 保 公 平 競 爭 。

二 ○ ○ 三 年 五 月 十 四 日 ( 星 期 三 )

咁變相既 0 月費係咪已經  violate 左呢條 law ???