藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2419|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

第三者保險 [複製鏈接]

係依家執defect其間 我地有需要開始買第三者保險未?

我地係咪仲要去多次律師樓簽份收樓書?到時先開始買第三者保險?  :?:  :?:
2座A - original \"M&J\"

除以上問題還有收樓後是否要買火險?
火險又是否一定要在按揭的銀行購買?

Re: 第三者保險

1. 如果管理公司有幫全個屋苑買統一火險 而你間銀行又接受呢種方式 咁就唔使買

2. 如果有搞按揭 問下銀行係送第一年定第二年火險 如果第一年 咁搵返銀行 如果第二年 咁第一年火險一定要買 可以透過銀行買或自己出去買 如果自己出去買 要睇下個保額同條款合唔合銀行要求.
一般銀行係差唔多時間先會整份保單要你簽 如果唔幫佢買 就要幾日內另外搵其他保險公司買 但幾日會好急... 所以如果心想唔透過銀行買 就要早d 格定價

3. 而家已經要買第三者保險 因為簽完樓契你已經係正式既業主 如果 touch wood dick 少去你屋企俾你個地板整到跌親 佢告你要求賠償 咁你就要賠 ..

統一火險係唔係包自己間屋內籠ga???
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:c62a9704b4="saga"]
3. 而家已經要買第三者保險 因為簽完樓契你已經係正式既業主 如果 touch wood dick 少去你屋企俾你個地板整到跌親 佢告你要求賠償 咁你就要賠 ..[/quote]

咁如果佢而家靜雞雞入去我屋企偷影相時跌親 咁要唔要賠呀 :mrgreen:
G :em21: P

[quote:055eb2d085="gp"]

咁如果佢而家靜雞雞入去我屋企偷影相時跌親 咁要唔要賠呀 :mrgreen:[/quote]

如果合法進入 你要賠

如果唔會法 唔使 仲可以告返佢轉頭
最高罰款 50 萬及入獄 5 年

[quote:cc128806f3="diedsee"]統一火險係唔係包自己間屋內籠ga???[/quote]

包起返四面牆 石屎 鋼筋
其他一齊欠奉

I asked 管理公司 they confirmed they have purchased 火險 for each flat the insurance cost is included in the mgt fee we paid.

咁第三者保險包唔包.

[quote:cf1e4b4d0b="Tako & Sukie"]咁第三者保險包唔包.[/quote]

一般都唔包 要自己另外買