藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Pauline
打印 上一主題 下一主題

請問有無人知道管理費是否已包括火險? [複製鏈接]

then I should buy or not???
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:564c18ef1f="AgnesSarah"][quote:564c18ef1f="LO LO"]我問咗和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但喺我今日我都問咗和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢攞份保單.[/quote]

我問咗兩次,第一次打和黃售樓處問(tel - 2128 7738 ),五分鐘後揾到管理處電話再打去問(tel- 3165 1500),兩位小姐都是答同一答案,公眾地方就包,自己屋企入面就唔包。
明天會更好

渣打十四日後就會在我個account 扣錢,現在真是唔知點算。
明天會更好

[quote:0d162a52d5="LO LO"][quote:0d162a52d5="AgnesSarah"][quote:0d162a52d5="LO LO"]我問和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但我今日我都問和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢份保單.[/quote]

我問兩次,第一次打和黃售樓處問(tel - 2128 7738 ),五分鐘後zM到管理處電話再打去問(tel- 3165 1500),兩位小姐都是答同一答案,公眾地方就包,自己屋企入面就唔包。[/quote]

.我都打收樓處和管理處的電話兩位小姐都話包唔通指公眾地方.不過唔緊要我la我已經叫渣打send信去管理處份保單la.渣打都話check份保單先睇駛唔駛俾呢筆保費.

不過你會唔會考慮zM第二間買呀我同事話買家居保加少少錢就會有埋火險但唔知幾多錢呢.

買家居保是會有埋火險 但是保障額等於家居保的保額 是唔足夠保障按揭金額銀行是不會接受嫁...... :em03:
萬般帶不走 為有業隨身

請問有冇人compare過各間銀行同埋保險公司的價錢和保額?

如果你打算自己買 最好在買之前 問一問按揭銀行 問下銀行接受邊間保險公司的保單 因為銀行唔係間間保險公司都接受 只係接受幾間 唔會太多間. :!:  :!:
萬般帶不走 為有業隨身

[quote:3138170e78="AgnesSarah"][quote:3138170e78="LO LO"][quote:3138170e78="AgnesSarah"][quote:3138170e78="LO LO"]我問和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但我今日我都問和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢份保單.[/quote]

我問兩次,第一次打和黃售樓處問(tel - 2128 7738 ),五分鐘後zM到管理處電話再打去問(tel- 3165 1500),兩位小姐都是答同一答案,公眾地方就包,自己屋企入面就唔包。[/quote]

.我都打收樓處和管理處的電話兩位小姐都話包唔通指公眾地方.不過唔緊要我la我已經叫渣打send信去管理處份保單la.渣打都話check份保單先睇駛唔駛俾呢筆保費.

不過你會唔會考慮zM第二間買呀我同事話買家居保加少少錢就會有埋火險但唔知幾多錢呢.[/quote]
等我都去同渣打傾吓先。
明天會更好

我今日打電話到收樓管理處(TEL: 31651502)黃小姐
他們已將一份火險保單CERTIFICATE OF INSURANCE
FAX給我 並且再傳真到銀行茲証明管理費已COVER
火險 不過要經銀行方面再審核

[quote:b5180335df="auline"]我今日打電話到收樓管理處(TEL: 31651502)黃小姐
他們已將一份火險保單CERTIFICATE OF INSURANCE
FAX給我 並且再傳真到銀行茲証明管理費已COVER
火險 不過要經銀行方面再審核[/quote]
好消息,好消息。慳番一筆。希望銀行方便都覆實是Cover啦。
明天會更好