藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Pauline
打印 上一主題 下一主題

請問有無人知道管理費是否已包括火險? [複製鏈接]

是呀!!!!!
都幾多下 1年繳 因此先心急了解清楚

相信亦有其他準業主遇到同一問題
封銀行信說明會在mortgage account
內扣上費用

[quote:ca9f18926c="LO LO"]渣打收我樓價的0.11%作為火險費。你是否差唔多?[/quote]

wah...幾經辛苦先login倒入post倒呢段回覆 (我足足login成10幾次呀 :?: )me too la...我都未有時間call去渣打問問佢呀 :x 唔係禁抵law :em05: 同埋佢都冇問過我就 "自作主張" (不過以我所知係要我sign.番張insurance contract俾佢先可以扣$ & 生效! :roll: )
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

[quote:631b178f91="LO LO"]渣打收我樓價的0.11%作為火險費。你是否差唔多?[/quote]

wah...幾經辛苦先login倒入post倒呢段回覆 (我足足login成10幾次呀 :?: )me too la...我都未有時間call去渣打問問佢呀 :x 唔係禁抵law :em05: 同埋佢都冇問過我就 "自作主張" (不過以我所知係要我sign.番張insurance contract俾佢先可以扣$ & 生效! :roll: )
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

每年的火險保費通常是以貸款金額x0.1%eg:如果你問銀行借100萬保費就是1000000x0.1%=1000.
其實我都好想知道管理費究竟有冇包火險呢?請問有冇人知道呢?

我問過渣打個staff話頭一年要自己比第二年就送如果你唔同渣打買都得不過要在信件發出日十四天內將你已買的其他公司的火險保單交番去.

如果確定到管理公司 已包括火險費 我們可以慳一點錢

不過同樣地要出示文件証明給銀行
但是我未收樓 怎樣跟進

其實火險唔一定要同按揭銀行買 可以自己出去買.
不過因為按揭銀行會送一年火險 所以通常會同按揭銀行買.
而管理費好像是已包括火險啦!!!!   等我返去查明一下 再回報大家
不過現在的新樓大多數都會在管理費包括買火險,因為保費會平過自己獨立買,
好似昇悅居
萬般帶不走 為有業隨身

我問咗和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。
明天會更好

請問? 是問發展商定係管理公司呀???
我返公司查過未有資料到. 可能要出信問..... :?
萬般帶不走 為有業隨身

[quote:e3cc375e36="LO LO"]我問咗和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但喺我今日我都問咗和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢攞份保單.