藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: FireFire
打印 上一主題 下一主題

開會小報... [複製鏈接]

Re: 開會小報...

[quote:b86c8da3e0="Koala Bear"][quote:b86c8da3e0="Mr. & Mrs. FireFire"]因為我冇乜記性可能會忘記左d...所以希望各位幫幫手...如有遺留請幫post.唔該唔該.. :em21:
(因為是次小相聚我們發問時間不足希望各位見諒 :em14: )
1 )收樓日期...應該係四月左右...次序係由上至下最早同最後一封信相隔大約2星期..
2 )窗花...可以安裝但款式要一致.
3 )百佳超市...要等住戶正式入伙後先會開幕.
4 )儲物櫃...會分3個價錢.好似係$38$68$98
5 )管理處...位置會在垃圾房附近.
6 )每層會放置一個垃圾桶而位置係放置於AB座方向o既後樓梯.
7 )每日會倒垃圾兩次.並會用升降機運送.
8 )而家已經有兩條小巴線...一條往葵芳另一條往青衣.另外其他專綫仍在商討中.
9 )將會起一條行人綫由藍澄往美景方向.[/quote]

唔該晒﹗想問下收樓次序由上而下即是否由高層收先o既意思﹖另外村巴問題有無解答﹖thx again!     [/quote]
係呀係呀....
另外村巴問題因為涉及運輸處所以仍在商討中但過海村巴就應該唔會有.

[quote:2b792432e1="lamlam"][quote:2b792432e1="Mr. & Mrs. FireFire"]7 )每日會倒垃圾兩次.並會用升降機運送.
[/quote]

係咪即係用我地D lift呀.....咁咪好難睇同好唔衛生law.  :em13: 點解而家起新樓都用咁既設計呢.唔係應該係垃圾房直落地下的嗎?[/quote]
反而係近年既樓好多都係咁有人上黎收垃圾呢...
因為...
1. 用槽的話底層單位嘈到爆..
2. 大件少少既都塞唔落槽 最後都係要搵人上樓收垃圾 所以不合符經濟利益..
亦失去了用槽的意義

[quote:c4ee375437="Mr. & Mrs. FireFire"]另外村巴問題因為涉及運輸處所以仍在商討中但過海村巴就應該唔會有.[/quote]

o奧..... 有d失望... :em18:
2座A - original \"M&J\"

[quote:428fc597e5="Maggie&Johny"][quote:428fc597e5="Mr. & Mrs. FireFire"]另外村巴問題因為涉及運輸處所以仍在商討中但過海村巴就應該唔會有.[/quote]

o奧..... 有d失望... :em18:[/quote]

Me too  :twisted:

[quote:de46426e87="hales"][quote:de46426e87="lamlam"][quote:de46426e87="Mr. & Mrs. FireFire"]7 )每日會倒垃圾兩次.並會用升降機運送.
[/quote]

係咪即係用我地D lift呀.....咁咪好難睇同好唔衛生law.  :em13: 點解而家起新樓都用咁既設計呢.唔係應該係垃圾房直落地下的嗎?[/quote]
反而係近年既樓好多都係咁有人上黎收垃圾呢...
因為...
1. 用槽的話底層單位嘈到爆..
2. 大件少少既都塞唔落槽 最後都係要搵人上樓收垃圾 所以不合符經濟利益..
亦失去了用槽的意義[/quote]
啱呀...........

[quote:ca7e6a5520="N&M"]

Me too  :twisted:[/quote]

o個時d 紅衫叔叔又話已經批左...  :shock:

其實個個都唔可信的...哈~
一來sure既野唔會好sure咁講到一定有....因為萬一真係無佢地就好麻煩
唔sure既野又一樣係唔sure咁話你知有冇...
而sure唔會有既野...都一樣好唔sure咁俾個signal你...
所以full of uncertainty....

[quote:6c58ad23a1="Koala Bear"][quote:6c58ad23a1="Mr. & Mrs. FireFire"]因為我冇乜記性可能會忘記左d...所以希望各位幫幫手...如有遺留請幫post.唔該唔該.. :em21:
(因為是次小相聚我們發問時間不足希望各位見諒 :em14: )
1 )收樓日期...應該係四月左右...次序係由上至下最早同最後一封信相隔大約2星期..
2 )窗花...可以安裝但款式要一致.
3 )百佳超市...要等住戶正式入伙後先會開幕.
4 )儲物櫃...會分3個價錢.好似係$38$68$98
5 )管理處...位置會在垃圾房附近.
6 )每層會放置一個垃圾桶而位置係放置於AB座方向o既後樓梯.
7 )每日會倒垃圾兩次.並會用升降機運送.
8 )而家已經有兩條小巴線...一條往葵芳另一條往青衣.另外其他專綫仍在商討中.
9 )將會起一條行人綫由藍澄往美景方向.[/quote]

唔該晒﹗想問下收樓次序由上而下即是否由高層收先o既意思﹖另外村巴問題有無解答﹖thx again!     [/quote]

我都唔明"由上而下"係點解呀!

由每坐既50樓開始收樓...
然後到49...48...47.........6
兩星期內收哂..

唔好意思 火生火太 我想補充少少 如有寫錯 請不吝指正……ops:
14 )滿意紙大約於三月底至四月發出,之後就會安排業主收樓 (原來好多已入伙多年的樓盤都仲未有滿意紙)
15 )儲物櫃總數大約有500多個
16 )玄關上的假天花應該會是用石膏板來做
17 )單位的大門不准加裝鐵閘
18 )寬頻月費未有安排算入管理費內