藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4870|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

天線插座... [複製鏈接]

請問個天線唔係話向高位置?
唔同單位向唔同位置?

Re: 天線插座...

細單位全部都係高位置 同一個位

really strange . why set the tv port to such high position ?

[quote:e3a743f0b4="Stephen@RC"]really strange . why set the tv port to such high position ?[/quote]

我估因為入屋時個天線位已經係跟上樑同假天花入
咁佢唔拉返落地 個座咪自自然然係頂 ...
一個字 "懶"
同埋佢預你會自己間多間房拉過d 線...

唔通貪佢好用咩...

[quote:d4086d2888="saga"][quote:d4086d2888="Stephen@RC"]really strange . why set the tv port to such high position ?[/quote]

我估因為入屋時個天線位已經係跟上樑同假天花入
咁佢唔拉返落地 個座咪自自然然係頂 ...
一個字 "懶"
同埋佢預你會自己間多間房拉過d 線...

唔通貪佢好用咩...[/quote]
喵~
o甘都唔係"懶"成o甘呀 會唔會有特別用途??
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~

uhm ... 係唔係好似有d室內無線電視收發器
(唔係一隻碟果d...係要插向室內天線插座度之後將個接收器插返落個電視度果d)
set高d接收好d呱...
有冇人有關果d收發器資料?
就算係大單位都得一個天線插座...一係要拉線做過...唔係就要用上述裝置

[quote:8794f10f89="smallpotato"]uhm ... 係唔係好似有d室內無線電視收發器
(唔係一隻碟果d...係要插向室內天線插座度之後將個接收器插返落個電視度果d)
就算係大單位都得一個天線插座...一係要拉線做過...唔係就要用上述裝置[/quote]

http://www.wisebona.com/

========================================
2.4GHz無線音視頻傳輸器
========================================
特徵
●2.4GHz 無線音視頻發射接收器,頻率範圍2.400GHz~2.483GHz
●帶有接觸式4頻道開關(2.414GHz 2.432GHz 2.450GHz 2.468GHz),增強靈活性和可靠性
●發射器與接收器可以在同頻道成對使用,也可以同頻道一對多使用(一台發射器發射信號,多個接收器同頻道接收,相當於無線視頻分配器),也可以多對多使用(每個發射器佔用1個頻道,最多支持4個頻道的視音頻傳輸,互相不串擾)
●發射器正常功率10 dBm,接收器最小靈敏度-88 dBm,頻率正常穩定度±100 KHz接收的視頻信號清晰穩定,色彩逼真,聲音清晰無雜音
●支持NTSC或PAL製式的視頻傳輸和立體聲音頻傳輸
●獨特的433MHz無線回傳遙控信號,實現遠距離的“紅外-無線-紅外”延伸方式遙控
●所有的天線 (2.4 GHz 和 433 MHz的發射和接收天線)均為內置式
●發射器輸入端可以與VGA-to-TV視頻轉換器、攝像機、CMOS攝像頭、VCD/DVD播放機、電視選台器、衛星接收機、機頂盒、音響、計算機聲卡、麥克風等帶有視頻或音頻輸出的設備連接,並將視頻及音頻信號無線傳送到接收器
●接收器輸出端可以與電視機、LCD電視、等離子電視、磁帶錄像機、硬盤錄像機、視頻投影儀、電腦電視接收機、音箱等帶有視頻或音頻輸入的設備連接
●小巧緊湊的外型尺寸﹕長145 x 寬90 x 高40(mm)
全硬件設計,無需安裝任何軟件,拆裝方便,便於移動,免去繁瑣的布線施工
●極低的功耗,發射器和接收器的外部電源均為直流9伏200毫安工作溫度範圍﹕-10℃ ~ +60℃
●無線傳輸距離在空曠地最遠可達100米
●通過美國FCC CLASS B認證

應用領域
●公寓式、別墅式家庭
●大型會議室
●多媒體教室
●醫院病房,對嬰兒、病人等遠距離人工監護
●樓宇/工業監控系統
●施工困難或費用高昂的視頻/音頻傳輸場合
:detective :detective :detective

[quote:8fde2f8159="smallpotato"]uhm ... 係唔係好似有d室內無線電視收發器
就算係大單位都得一個天線插座...一係要拉線做過...唔係就要用上述裝置[/quote]

深水-黧尷魖ㄨL $2xx 一個 不過唔知收得好唔好(無試過) 同埋舊收發器都幾樣衰 有兩支長天線 ...  :em05:

咁,請問要幾錢吖
明天會更好

TO: HAKUI
正打緊題問題你訧答咗啦,THANK YOU
明天會更好