藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3749|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

究竟入伙時o既儀式係幾時做呢? [複製鏈接]

http://rcrest.no-ip.com/viewtopic.php?t=638

記得以前大家曾經討論過入伙時o既儀式,小妹因為無宗教信仰,所以都應該會學人o地咁做少少拜神儀式,咁究竟係幾時做o既呢?

1. 收鎖匙o個陣
2. 驗完樓o個陣
3. 正式搬入去o個陣
4. 定係無乜所謂

:roll:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

收鎖匙前做!
即未做裝修前做!

收鎖匙前應該入唔到屋喎
:shock:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

i think after 收鎖匙

收鎖匙拜四角..

我學過風水總之正式搬入去住之前拜四角就得.

[quote:d3e9fee440="yo & lok"]我學過風水總之正式搬入去住之前拜四角就得.[/quote]
咁除o左拜四角之外,仲有乜o野要留意o架?

[quote:8941933091="bikbark"]收鎖匙前應該入唔到屋喎
:shock:[/quote]

哈哈!打錯左.............唔好意思!! (我發覺我有讀寫困難!)

我記得我家姐收樓0個陣要搵全屋四隻角  分別擺衣紙 生果同點香然後0係屋中間燒左d衣紙!不過我而家有d擔心 我地收樓時 間屋個天花同地板都整好晒 如果
0係屋中間燒衣紙 默會燻黑個天花lor???)

我阿媽話到間屋整好左 可以搬入去住0個陣 要買個水煲煲一煲水 仲要入門口時撒d散銀 (要擺幾日 唔好掃喎!) 喻意"風山水起"喎!好似幾好玩喎!

有o的人仲會好鬼衰
盤水同風扇都放響隔離屋門口 吹過黎自己間屋..........=.=

[quote:4e894eb221="hales"]有o的人仲會好鬼衰
盤水同風扇都放響隔離屋門口 吹過黎自己間屋..........=.=[/quote]really? Hales can you lend your flat for me?... : P~~