藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1955|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

冇用恒昌既朋友.... [複製鏈接]

你哋打算點去整間屋ar?
交流一吓...

我哋打算搵一間一次過做裝修加傢俬既公司
or
搵一間做裝修 另一間詭搵傢俬舖造傢俬 8)
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

my flat:683sq ft.
我會搵一個熟的師傅幫我起wall整門把細room的窗台改成書桌。
再去大陸(順德)買哂全屋的傢俱。
在走廊整一塊小mirror餐桌後整一塊大的mirror。(好似示範單位咁)
唔知要幾$呢?
你又點整呀?
45B的Lily and Kendell

or我會睇下hk的傢俱店的package幾多$?總之我要$50000之內攪掂全屋la。

我都打算搵一間熟的公司我起wall整門
但起牆時我怕會啲沙石影響其他牆既油 要再油過
仲有整傷塊地
but 我怕做咁少野會好大工程

如果搵傢俬舖造傢俬 四萬蚊左右都可以
但唔係現場做 只係砌 塊地板都幾危險

i have join 恒昌package but just my opinions
i suggest u to 搵一間一次過做裝修加傢俬既公司  ask 1 company / 1 師傅 to take responsible for all. don't pay too much before 100% finish (e.g. 30% 30% 40%)
but of course 搵一間熟的公司 / 師傅 is must

你地知唔知起wall要幾$?

around $20000 and something....
coz need to repaint all the walls

其實你地要起牆既reason係唔係因為你地冇join到$888既tv櫃呢 :?: ops: 我會玩muji feel = simple簡約+少少muji無印feel噤la ops: 而furniture我都睇定左好多架la不過就唔係1間過law :roll: (我比較實際d想簡噤自己心水野唯有行多好多地方睇law :em05:  希望過多2個月d款重o係喥la :| )而大部份既日常用品我都入晒貨架la ops: (包括:廚具 浴具 -->如毛巾 牙刷... 所有床上用品 --> 床被單 羽絨被 薄墊 多用被... 筷子+碗+碟... 相架+飾架... ops: 真係有點唔好意思講晒出黎因為早輪太多野特價咪忍唔住手law :mrgreen: )

基本上到時真係淨係買大件野就得 (因為其他閒雜野都買晒lo :mrgreen:  so我d friend呢排問我想要咩 "入伙禮物"我都係果句 "唔駛買架la我咩都攪掂晒lo除非你地想送大床/plasma...la :mrgreen:  ops: 如果唔係就唔好送la唔好浪費/迫我要我唔想間屋太多野因為我要simple feel嘛 :mrgreen:唔好意思要食葯la噤多位goodnight :em02: