藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4326|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

正式買賣合約 [複製鏈接]

我想問下我地依家有o左正式買賣合約未架? 之前係律師樓所俾個張好似係d雜項收條.....

仲有我唔係好記得發展商一定要係幾月幾號之前交樓??

最近小弟要申請房屋津貼..... 所以要上面d資料..... 拜託....  :em14:
2座A - original \"M&J\"

我都申請左房屋津貼沒有正式買賣合約亦可以
:em19: 人生得意須盡歡 莫使金樽空對月 天生我才必有用 千金散盡還復來

應該係6月30日
:em19: 人生得意須盡歡 莫使金樽空對月 天生我才必有用 千金散盡還復來

咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?

[quote:384a91439d="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

簽完臨時合約後你上律師樓簽個份咪係正式買賣合約law.

[quote:9e71e54fa9="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既steps la :mrgreen:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

[quote:4fc3c69347="小yen"][quote:4fc3c69347="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既steps la :mrgreen:[/quote]

咁我點先至可以有copy?! :shock:  :shock:

As I know it is not 正式買賣合約.  It is called 樓"Kat".

Agree with lamlam "簽完臨時合約後你上律師樓簽個份咪係正式買賣合約"
Normally you will recieve the 樓"Kat" after all your 按揭 cleared.

[quote:41a3a0b05a="Maggie&Johny"][quote:41a3a0b05a="小yen"][quote:41a3a0b05a="Maggie&Johny"]咁即係其實我地仲未有正式買賣合約? 如果係 咁幾時先至有?[/quote]

以我上次上律師樓聽個律師講簽 (正式買賣合約)會在律師行收到發展商通知可以安排收樓後按座數黎安排簽正式買賣合約+拿鎖匙+收取所有要收既費用 (如管理費+按金+泥頭費+唔記得咩儲備基金+律師樓服務費...大約等於每個單位既5-6個月管理費倒la :em08: )噤到時呢張 (正式買賣合約)就會由律師樓安排轉交俾銀行保管 (因為做左按揭嘛)噤其他野咪係大家依家或之前1路講開既steps la :mrgreen:[/quote]

咁我點先至可以有copy?! :shock:  :shock:[/quote]

如果我冇記錯果陣律師同我講佢地係有個copy留底既 (just for reference喎)but佢就冇話我地會唔會/可唔可以keep1份copy la :roll:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

[quote:e83eb1c304="Maggie&Johny"]
咁我點先至可以有copy?! :shock:  :shock:[/quote]

臨時那份我問律師樓fax左一份copy 共30 Pages.
下午5時問,第二日中午覆我,下午收到.
好彩用fax server 收
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)