藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie
打印 上一主題 下一主題

搵人講下青衣的歷史... [複製鏈接]

青衣大橋(南橋) 青荃橋(北橋) 葵青橋(複製南橋) 長青橋(青葵公路的一部份青衣隧道)...

訓練飛虎隊其中一個task就係要喺青衣南橋跳下去? 未聽過喎? 跳橋尋死就有!

記得有次睇報紙 報導有人係北橋偷o野 個賊竟然偷橋身鐵欄去賣. 件事被發現 係因為有人投訴橋身欄杆無曬中間鐵支 萬一係行天橋時遇到大風就會有墮海危機......真係百歲唔死都有新聞! :em09:

回想當年搬入青衣就一殼眼淚 因為當時唔係太多人住 所以設施不足 行人天橋唔多 每次要行多好多路先可以行到去搭車 如果要快  就要行山路o既捷徑 好危險呀 無扶手. 我亞媽就試過揹住我細佬返幼稚園行山路而仆親 到而家都仲有條疤係隻腳到...... :em01:
G :em21: P

TRUE CASE ->
澳 門 漢 跳 橋 尋 死 伸 Yk

( 星 島 日 報 報 道 ) 聲 稱 三 個 月 前 被 「 屈 」 偷 手 機 遭 無 理 拘 留 一 百 四 十 天 的 澳 門 男 子 , 經 向 政 府 多 個 部 門 投 訴 不 果 後 , 昨 晨 憤 然 在 青 衣 南 橋 張 貼 申 冤 大 字 報 , 繼 而 由 二 十 五 米 高 橋 面 , 以 「 棟 篤 企 」 方 式 跳 入 海 中 , 圖 以 死 控 訴 , 當 場 傷 重 命 危 。

青衣有很多地方都是填海得來的青衣城灝景灣翠怡宏褔長安等都是填出來的唔知係唔係近海和周圍都是山所以有很多奇珍異獸出現......
當年我讀緊中一那時灝景灣至海悅還未形成只有一條馬路我從長安村沿著灝景灣對出條行人路步行回家行o下行o下看見遠處的路中心有一條好像長繩的物體本不以為然但當我行近一看發現繩上有鱗片紋即時嚇到彈起好彩只是蛇脫下來的皮不是一條生勾勾的大蛇!!!
過了一個星期我又沿著相同路線步行回家行到現時的世德小學那時是空地的圍欄外看到裡面有一隻很大但枯乾的海龜躺在地上!!!
仲有一隻我很想親眼目睹但只有我爸爸看過的動物.....大約在兩年前我們還住在青裕新村我爸爸說他於早上曾看過好幾次在村口路邊有一隻人那麼高的猩猩坐在路上看風景他說它應該還住在那個小山上如果好彩的話你可能可以碰見它啊!!! :em09:

回想當年搬入青衣就一殼眼淚 因為當時唔係太多人住 所以設施不足 行人天橋唔多 每次要行多好多路先可以行到去搭車 如果要快  就要行山路o既捷徑 好危險呀 無扶手. 我亞媽就試過揹住我細佬返幼稚園行山路而仆親 到而家都仲有條疤係隻腳到...... :em01:[/quote]

真係好感人呀 :cry: so "gp" 依家你地真係要 "鍚鍚mamei"la :em11: 佢在你地細個仔果陣禁鍚你地 依家你地1個2個都 "大個仔"要孝順番mamei至得架 8)

另外hotcake唔好講笑la (人禁高既 "大猩猩"喎 好嚇人架 :em05: )我住低層架 依家攪到我有d "驚驚添"呀 ops:  :|
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

青衣有條教育徑有時間大家可以去睇下風景好靚.おすすめ

[quote:e17154665c="Tako & Sukie"]青衣有條教育徑有時間大家可以去睇下風景好靚.おすすめ[/quote]

雖然我準備sleep but點都要問問呢4個字 "おすすめ"係唔係 "推薦"既意思呀 :?:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

另外hotcake唔好講笑la (人禁高既 "大猩猩"喎 好嚇人架 :em05: )我住低層架 依家攪到我有d "驚驚添"呀 ops:  :|[/quote]

小Yen 我點會拿這些事講笑呢!這真是千真萬確我想應該有些住青衣村的人都會見過!!!

[quote:dfa69a4816="Hotcake"]另外hotcake唔好講笑la (人禁高既 "大猩猩"喎 好嚇人架 :em05: )我住低層架 依家攪到我有d "驚驚添"呀 ops:  :|

小Yen 我點會拿這些事講笑呢!這真是千真萬確我想應該有些住青衣村的人都會見過!!![/quote]
係咪十二年前果單? 今年收到風 猴年佢要復出bor.
小Yen唔駛驚 佢係猩猩 唔係金剛; 唔會爬大廈 唔會捉女仔. 俾咁多管理費 咪call secure 黎圍佢lor!