藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: andy and phy
打印 上一主題 下一主題

藍 澄 灣可否養狗 [複製鏈接]

我地買樓希望有個舒適居住環境如果地方唔乾淨的話同住公屋有咩分別.
住係市區一家要為其他人著想.好多人都怕狗.如果你應為一定要養可以考慮村屋.
唔會有人投訴想做咩都得.冇人會理係

[quote:85d2506876="kc"]唉...原來真係有漢奸 :em13: ....不過我愛香港 :em04:  香港是我家
發展商話可以養狗 但有兩戶以上投訴就唔可再養[/quote]

唔該啦你知唔知咩叫漢奸唔好咩都講啦.
你屋企有冇日本貨呀有冇去過日本呀.有冇食過日本料理呀.
有冇睇日劇呀. :em10:
咁未有好多人係漢奸.每個國家都有好的一面.可以學習.
唔知你又有係唔係抗日英雄呢.

我地買樓希望有個舒適居住環境如果地方唔乾淨的話同住公屋有咩分別.

閃入--
有分別 原則上now公屋已經唔比養狗... 半山老董個dun嘉x苑反而得...  :em12: 閃出!

唔知你係唔係住公屋真係有好D人冇責任心令環境唔係太好.
當然有好人啦.不過只要小部份人唔守法都會令破壞環境.

[quote:1d92998f17="Tako & Sukie"]唔知你係唔係住公屋真係有好D人冇責任心令環境唔係太好.
當然有好人啦.不過只要小部份人唔守法都會令破壞環境.[/quote]

我自己住左廿幾年公屋 當然會有好多冇公德既人 例如在電梯內小便
掉野落街等等 不過我亦去過很多高級住宅工作工作 例如中上環半山
山頂貝沙灣附近永久無敵大海景一帶既屋等等 不過我所見既係除左
o的人出街唔會爛撻撻 唔會幾個人坐響街邊公園 唔會在電梯內煲煙等
等之外 唔計屋企size同每層戶數之外實在同公屋不會差很多..
後樓梯一樣有尿尿 一樣會有人成包垃圾掉落街 這都是我親眼見到的
有錢人 冇錢人其實好多時都係一樣....只是好多是冇錢人做衰野會當
住人面做 有錢人做衰野就會靜雞雞做.....實在小弟亦沒覺得搬去私
人屋苑會有高人一等的感覺. 所以我覺得動不動就拿公屋的人作負面
比較實在是有欠公平..

我覺得 做好自己本份 不響影別人就可以了 鄰居影響到自己咪去投
訴囉....邊個自私邊個唔自私其實都唔係咁重要 大家都係俾錢買樓 狗
主會話嘈人地養狗果o的人干涉佢自由俾狗隻滋擾既人又會話狗主自私
要養狗影響到其它人 實情人人都係自私的為自己所付出的金錢爭取自
己想要既野 兩方人骨子裡都係做緊同一樣野嗟 兩個都o岩 兩個都錯
所以唔好再為一言半詞爭吵不斷了....

而我亦見過好多case係跟本鄰居隻狗就處理得好好 又唔會嘈 主人又有
責任心唔會整到四圍亂七八嘈 出街都會用狗袋袋隻狗出街 但一樣會俾人
投訴佢影響人地 何解呢? 因為佢係狗主囉 總之有人養狗就會投訴
那管他是對面幾座樓的人.....所以我話個個人都自私就係咁解 有人覺得自己
o岩 人地錯 只是每個人的價值觀不同罷了..

大家都而經是成年人了 都做左業主了 很多都有成家立室了呢
請大家理性一點 成熟一點吧 不要再像小孩子般舌劍唇槍
你刺我一刀 我插你一劍吧...

我住盈翠咁多人養狗都相處融洽 呢到未住就 "有人"未富先驕對住公屋D人又有偏見住公屋的人唔等於無責任心...
宜家無人話要特登整污糟D地方唔洗咁緊張呀........
講真我都擔心吸煙者會周圍掉煙頭啦唔通我又建意藍澄內不准吸煙呀政府都做唔到啦最多行差踏錯就嚴懲若未有事就話禁制的話對守規則的人十分唔公平對D狗仔更加唔公平 :em20:

[quote:981ee96bbd="hales"][quote:981ee96bbd="Tako & Sukie"]唔知你係唔係住公屋真係有好D人冇責任心令環境唔係太好.
當然有好人啦.不過只要小部份人唔守法都會令破壞環境.[/quote]

我自己住左廿幾年公屋 當然會有好多冇公德既人 例如在電梯內小便
掉野落街等等 不過我亦去過很多高級住宅工作工作 例如中上環半山
山頂貝沙灣附近永久無敵大海景一帶既屋等等 不過我所見既係除左
o的人出街唔會爛撻撻 唔會幾個人坐響街邊公園 唔會在電梯內煲煙等
等之外 唔計屋企size同每層戶數之外實在同公屋不會差很多..
後樓梯一樣有尿尿 一樣會有人成包垃圾掉落街 這都是我親眼見到的
有錢人 冇錢人其實好多時都係一樣....只是好多是冇錢人做衰野會當
住人面做 有錢人做衰野就會靜雞雞做.....實在小弟亦沒覺得搬去私
人屋苑會有高人一等的感覺. 所以我覺得動不動就拿公屋的人作負面
比較實在是有欠公平..

我覺得 做好自己本份 不響影別人就可以了 鄰居影響到自己咪去投
訴囉....邊個自私邊個唔自私其實都唔係咁重要 大家都係俾錢買樓 狗
主會話嘈人地養狗果o的人干涉佢自由俾狗隻滋擾既人又會話狗主自私
要養狗影響到其它人 實情人人都係自私的為自己所付出的金錢爭取自
己想要既野 兩方人骨子裡都係做緊同一樣野嗟 兩個都o岩 兩個都錯
所以唔好再為一言半詞爭吵不斷了....

而我亦見過好多case係跟本鄰居隻狗就處理得好好 又唔會嘈 主人又有
責任心唔會整到四圍亂七八嘈 出街都會用狗袋袋隻狗出街 但一樣會俾人
投訴佢影響人地 何解呢? 因為佢係狗主囉 總之有人養狗就會投訴
那管他是對面幾座樓的人.....所以我話個個人都自私就係咁解 有人覺得自己
o岩 人地錯 只是每個人的價值觀不同罷了..

大家都而經是成年人了 都做左業主了 很多都有成家立室了呢
請大家理性一點 成熟一點吧 不要再像小孩子般舌劍唇槍
你刺我一刀 我插你一劍吧...[/quote]

我好認同你講法我自己本身都係公屋長大所以會擔心.
其實只不過想發表下己見想唔到變左華山論劍. :roll:
我都係退忍江湖.再見 :em02:

[quote:975f6748c0="kc"]我住盈翠咁多人養狗都相處融洽 呢到未住就 "有人"未富先驕對住公屋D人又有偏見住公屋的人唔等於無責任心...
宜家無人話要特登整污糟D地方唔洗咁緊張呀........
講真我都擔心吸煙者會周圍掉煙頭啦唔通我又建意藍澄內不准吸煙呀政府都做唔到啦最多行差踏錯就嚴懲若未有事就話禁制的話對守規則的人十分唔公平對D狗仔更加唔公平 :em20:[/quote]

唔緊要啦..你亦可以換一個角度來看 tako花錢買新居亦是想要換一個更
好的居住環境 假如搬了後環境搞到同以前差不多的話 佢既緊張亦是很合理呢
所以請求你也體諒一下他吧 :em19:

盈翠唔比養狗ga wor  :?:

各位朋友: :em16:
      其實我看到這裡都覺得無結果不如大家各讓一步.
      要養寵物的住客就制定一些指引.
      而唔養的就尊重那些指引那麼就ok啦~~~~
      大家都將成為鄰居啦~~無謂在此作激辯 ....對嗎???