藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 18303|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

有冇人打算明年結婚呀 [複製鏈接]

[quote:9bffc4de66="gp"]有此打算 不過好忙 無太多時間去籌備 所以會用簡單方式 只係整幾圍同親戚食飯......至於其他儀式如過大禮 就唔知邊d可以減得......好煩 一煩就唔想再諗......可能到出年年尾都結唔成......

最慘就係唔知俾幾多禮金......如果好似去飲咁 有公價就好啦 :em12:[/quote]

除左禮金之外 餅咭亦都係難以解決0既難題!
西餅起碼都百幾二百張 唐餅都要過五十..........買餅咭0既$$ 真係夠供二至三個月樓0架! :em20:

我明年結婚呀!
我剛訂左一個花球! 200蚊咋 (玫瑰+碎花,露腳式)! 連手花、頭花、襟花
哈哈!好開心呀!

http://www.wedding2ec.com/index.htm

http://wedding.esdlife.com

http://community.she.com/messageboard/index.cfm?bdid=15

http://www.libertehome.net/forum/viewforum.php?f=16

都可以搵到好多資料 又可以睇下人地點做 :wink:

今個禮拜五至日 會展又有婚紗展喇!詳情見http://www.iweddingclub.com

我開頭乜都唔識 都係靠自己上0下網睇下人地點做或問下過來人意見 (e.g.家姐、表姐、同學) 先至搞掂咋!希望可以幫到你啦!

[quote:be311b5d67="Teresa&Fai"]
咁你得閒應該留意下d廣告.............有時會有折..............要趁低吸納..........[/quote]

我已經0係上個婚紗展買左餅咭喇 (呵呵!我出年先結婚...........)!雖然有折 仲買夠100張送7張 但係都要好多錢!

其實我唔會擺酒 但會同親戚食飯 都5-6圍0架! 唔擺酒根本係唔想煩 但而家又要食飯. 不過係爸媽同未來老爺奶奶要求 都無辦法!

而家最煩係0係邊度食飯 我爸媽話要0係旺角"迎囍大酒樓" 但我想0係沙田食喎!
因為我會0係沙田註冊 沙田亦方便我地d親戚。我又唔想分兩日喎!但又唔知book唔book到!其實我想0係帝都 你地有無意見呀???貴唔貴呢???

[quote:c5618b7076="gp"]我亦都係想唔擺酒 只會同親戚食飯 請問tomato你會唔會做埋其他傳統o野(e.g. 接新娘). 因為我所識o既朋友都會擺酒及做齊所有o野 我只想簡單d 但又清楚簡單得o黎可以點做......你可唔可以指點我呀 thank you  :em14:[/quote]

gp

唔擺酒 齋食飯都有好多做法 我會做同聽人講0既做法有:

1. 普遍人的做法: 即過大禮 接新娘 斟茶 著掛 比禮金乜都做齊............只係夜晚0個餐唔係大排筵席 而係同親食幾圍!

我個同學前年結婚 只係註冊左. 佢買左泓景台 而家未入伙. 佢話雖然唔擺酒 但入伙時要補辦過大禮 接新娘 斟茶 著掛 比禮金等儀式 因為唔做即未結婚 唔可以一齊住。

2. 我的做法 (現時的計劃):

~~~因為我屋企有拜祖先所以要搵日同男朋友拜祖先 我會叫男朋友買些水果 乾搖柱 (因為我阿媽喜歡) 紅酒 (我阿爸favour 當然唔駛太貴) 連禮金 (即利是)來我家 (不要兩手空空)。~~~~~可算是過大禮吧! (我見正式過大禮係要椰子、蓮藕.......一大堆的 而且必定要燒豬一大隻 所以我算係好簡單 :wink: )

~~~我會之前一晚到酒店過  方便第日化妝 著婚紗 (聽聞註冊處個新娘房係無鎖的 乜人都走得入去) 然後走落註冊處 (花車都慳番!)

~~~一定唔會"接新娘" 即使我0係酒店 或0係屋企 我都唔會玩接新娘遊戲 我男朋友接我 開門比佢入默得lor! 因為我地最怕煩同嘈 而且覺得無意義!

~~~同親戚食飯時會做埋斟茶 但唔著掛!只會買套大方得體的連身裙著就算! (如果有錢 或會租條旗袍for斟茶、影相時穿 因為長輩或會比d金器嘛!)

~~~我阿媽會派餅咭比親友 我自己都會派比朋友! 普遍的做法係打電話通知朋友觀禮就算 但我個人比較鐘意留d野比人留念 所以會自己設計invitation card自己用printer 印. 而家興整網頁 我都會試下!
(介紹一個網頁比你 http://e-din.com/wedding 做得好好 裏面d資料都好豐富!)

~~~我會有伴娘 即我妹妹! (我都有租條伴娘裙比佢 其實基本上只註冊係唔駛的有d人直情係無伴娘tim!不過 我錫細妹嘛!希望佢靚靚! ) 我男朋友都係搵佢細佬做伴郎. 至於姊妹兄弟就唔駛啦!我都係叫家姐同表姐幫0下手 因為佢地有經驗!

呢d係我大約0既計劃 可能到時有變0架 但大致都會0禁做!

其實話簡單0者 邊到可以簡單呢!做下做下都係好多野搞!不過都好過擺酒 因為擺酒要印帖、搵攝影、化妝、租多幾套衫 仲有爸媽0既衫................

點做都好 最緊要係問雙方父母的意願 佢地一定會話"求其啦"、"是但啦"、"你鐘意啦"!呢d未必係佢地真心話 你要諗辨法令佢地講出要求! 就好似我阿媽 最鐘意唔講真心話 所以我帶佢去婚紗展 等佢感受下d氣氛 等佢諗一d同結婚有關鏈的事情 然後套下佢想點!哈哈!

仲有老一輩0既人認為註冊唔等於結左婚 要擺酒 (或食飯) 斟左茶先算結婚 所以都係問清楚!

[quote:669f6658f4="gp"]Tomato

你所提意o既方法就係我想知o既 真係十萬千萬 百萬個唔該 :em14:.[/quote]

gp

舉手之勞 駛乜禁客氣呢!!!!

我聽日去影婚紗相喇!好緊張!呢排狂敷mask 哈哈!

:em01:  :em01:  :em01:  :em01:
我好慘呀!
我......而.......家........要.........擺酒
個雪球越滾越大................由原先的5-6食飯 到而家已經變成十幾圍
其實我都估到有今日 我爸媽禁多親戚 5-6圍點會甘心呢...............係我太天真
唉! :em06:  :em06:

Hotcake

你0係帝京個菜單大約有d乜?????包唔包鮮橙????
我而家0係沙田帝都擺 計埋酒水都要$6000一圍!
我個菜單唔包橙 又唔包紅酒..........好煩惱!
其實酒店係唔係唔包呢d呢??

我又有開心事 想同大分享
我上個禮拜已經揀左婚紗相喇!好靚呀!:em04:
影相同揀相0個日都好開心呀!有無人諗住影婚紗相呀??????
我真係要極力推薦"現x經x"

佢地d sale真係超級nice 又唔會迫人買相同加野
唯一唔好係無外景 但係我覺得背景都ok!
佢地換左新studio 而家0係葵芳 好方便啊! (我影0既時候仲0係北角呢!陰公!)
我唔係賣廣告0架!

搞結婚的過程中 最開心都係影婚紗相!!!   

或者到時會開心啩!因為超出預算 駛多好多錢 同埋我同男朋友根本唔想舖張
所以我只係請左四個好同學 其餘的都係一d十年唔的親戚..............真係好愁!

好彩我死都唔肯搞過大禮 出門接新娘0者 否則後果不堪設想呀!

我d相要4月先有得"螺" 唔知rc 收樓未呢?????
bibark 到時再比你睇呢!